Google Analytics Add-on voor Google Spreadsheets: wat kun je ermee? (Incl. stappenplan)
Als je Google Analytics gebruikt, heb je vast en zeker een aantal vaste rapporten die je dagelijks, wekelijks of maandelijks bekijkt om te zien hoe de website in die periode heeft gepresteerd. Al met al zijn het vaak meerdere rapporten die je wilt bekijken, en het liefst wil je dat (geautomatiseerd) verzameld kunnen inzien. In Google Analytics kan je gebruikmaken van aangepaste rapporten of een dashboard, maar dat is niet altijd overzichtelijk genoeg om bijvoorbeeld intern te delen met bijvoorbeeld het management. Een interessante (gratis) manier om precies die rapporten die nodig zijn te kunnen bekijken en visueel te maken, is door gebruik te maken van de Google Analytics Add-on in Google Spreadsheets.
Wat is de Google Analytics Add-on precies?
Google zelf omschrijft de Add-on als volgt: “The Google Analytics Spreadsheet Add-on makes it easier for Google Analytics users to access, visualize, share, and manipulate their data in Google Spreadsheets”. In feite komt het er op neer dat je meerdere rapporten (tegelijk) op kunt vragen, analyseren, visualiseren en kunt delen met betrokkenen. Indien gewenst kan je data ook uit verschillende weergaven in Google Analytics binnen laten komen.
Hoe werkt de Google Analytics Add-on precies?
Het binnen laten komen van alle gewenste data komt tot stand via een zogenaamde API. Er is dus een rechtstreekse koppeling tussen Spreadsheets en Google Analytics nodig om data te kunnen zien. Het tot stand brengen van de koppeling tussen deze twee systemen is niet ingewikkeld. De koppeling tot stand brengen doe je als volgt:
Stap 1: Installeer de extensie
Installeer in de browser de extensie met de naam ‘Google Analytics Add-on’.
Stap 2: Beginnen met de Add-on en het maken van het eerste rapport
Start de Add-on en maak een nieuw rapport.
Zodra je op ‘Create new report’ klikt, opent aan de rechterkant een venster om je eerste rapport te maken. Hier kan je kiezen welke statistieken en dimensies je wilt zien in je rapport. Onderstaand een voorbeeld hoe een rapport wordt gemaakt, waarbij ik wil zien hoeveel bezoekers er op de website zijn geweest. En die bezoekers wil ik per dag zien.
Zodra je het rapport gaat creëren, krijg je een nieuw tabblad te zien.
Je hebt nu alles gedaan wat nodig is om je rapport te kunnen draaien. Voordat je dit doet, is het goed om te bepalen over welke periode je de data wilt zien. Bij ‘Start Date’ staat nu dat er data binnen moet komen over de afgelopen 30 dagen tot gisteren. Je kunt hier zelf helemaal gaan bepalen welke periode je wilt zien. Op rij 6 en 7 zie je terug wat je eerder hebt opgegeven wat betreft statistieken en dimensies. Je kunt zelf ook aangeven hoe er gesorteerd moet worden. Stel dat je dit op datum wilt doen, dan kopieer je de cel van rij 7 en die plak je bij de cel op rij 8. Alle configuratie klaar? Ga via het menu weer naar de Add-on en kies voor ‘Run reports’.
Stap 3: Je eerste rapport runnen
Er wordt een nieuw tabblad aangemaakt, met daarin precies de data die je wilt zien.
Stap 4: van platte data naar gevisualiseerde data
Je eerste rapport is een feit. Nu is het tijd om de data mooi vorm te geven. Laten we het rapport dat net is gemaakt omtoveren in een duidelijke grafiek.
Dit levert de volgende grafiek op:
Bovenstaande is een eenvoudig lijndiagram. Door de grafiek te selecteren, kan je hem helemaal vormgeven zoals je zelf wilt of ook het soort grafiek bepalen.
Tot zover het praktische gedeelte om de koppeling tussen Spreadsheets en Google Analytics tot stand te brengen, de uitleg om je eerste rapport te configureren en de uitleg om een rapport te visualiseren.
De kracht van filters
Het voorbeeld dat ik in dit artikel deel is vrij eenvoudig en bedoeld om te laten zien hoe de Add-on werkt en hoe je de data mooi kunt visualiseren. Maar de kracht van het gebruik van de Add-on in spreadsheet is veel groter dan slechts het aantal bezoekers over een bepaalde periode laten inzichtelijk maken en visualiseren. Soms wil je bepaalde data juist wel of niet opnemen in je rapportage. En daarvoor kan je filters gebruiken. Die zijn in te stellen op de volgende plek:
Bovenstaand screenshot heeft wat uitleg nodig. Ik wil een rapportage hebben van de Google Ads kosten op weekniveau over de periode 30/09/2019 – 31/12/2020. Daarbij wil ik één rapportage hebben voor mijn branded campagnes, en één rapportage voor de niet branded campagnes.
Allereerst heb ik bij metrics de statistiek ingesteld op ga:adCost. Bij dimensies heb ik aangegeven dat de isoWeek gebruikt moet worden waarover de spends opgehaald moeten worden. Op rij 9 heb ik met een filter aangegeven dat de campagnenaam het woord ‘branded’ moet bevatten. In de kolom ernaast geef ik met het filter juist aan dat de naam geen woord met ‘branded’ mag bevatten.
Zodra ik nu de rapportage laat draaien, krijg ik dus twee tabbladen met de data zoals ik dat graag wil.
Hoe nu verder?
Je eerste rapport en grafiek is gemaakt. Ik kan me voorstellen dat je meerdere rapporten wilt draaien, die wilt visualiseren en alle gevisualiseerde data wilt samenbrengen in één dashboard. Wat je kunt doen is een nieuw tabblad aanmaken en daar alle grafieken uit de rapporten te plaatsen. Maak dit tabblad netjes op en zo werk je toe naar een dashboard dat je prima intern kunt delen.
Laat de rapporten automatisch draaien
Er is nog een handige functie die ik je aanraad om te gebruiken, namelijk de planningsfunctie. Je kunt heel eenvoudig aangeven dat alle rapporten automatisch vernieuwd moeten worden. Jij bepaalt hoe frequent dit is. Dit kan via het menu > Add-ons > Schedule reports. Je krijgt een scherm waarbij je kunt aangeven hoe vaak de rapporten vernieuwd moeten worden. Vink eerst het vinkje aan ‘rapporten automatisch te laten draaien’. Vervolgens kies je voor het tijdstip van jouw keuze. Het rapport zal nu altijd automatisch worden vernieuwd op het moment wanneer jij wilt.
Conclusie
Met de komst van Google Data Studio is het gebruik van de Google Analytics Add-on in Google Spreadsheets wellicht wat naar de achtergrond verdwenen. In Data Studio kan je zeker mooie dashboards maken. Maar de kracht van de Add-on ligt hem in de rapportages die je kunt maken (en vervolgens automatisch kunt laten draaien). Om dit blogartikel nog iets completer te maken hierbij nog een linkje waar je alle metrics en dimensies kunt bekijken, die in Google Analytics voor handen zijn. Deze variabelen zijn namelijk allemaal te gebruiken in de configuratie in Google Spreadsheet.
Meer weten over de mogelijkheden van het gebruik van de Add-on? Laat het me weten.
Succes met het bouwen van toffe rapportages!