Om conversies in te zien in Google Ads kun je Google Analytics 4 koppelen met Google Ads. In het vernieuwde Google Analytics 4 is dit proces iets anders dan in Universal Analytics. In onderstaande video leg ik uit wat je met de koppeling kan en hoe je Google Ads koppelt met Google Analytics 4. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

Google Analytics 4 koppelen met Google Ads – Een Pure Handleiding


Timestamps:
00:00​ Intro
00:27​ Google Analytics koppelen met Google Ads
01:07​ Rechten in Google Analytics 4
01:51​ Google Ads koppelen
02:37​ Instellingen
03:37​ Koppeling controleren
04:10​ Conclusie

Transcriptie video

Wil jij weten hoe jij Google Ads met Google Analytics koppelt? Want wellicht vraag jij je af, hey hoe krijg ik nou conversies in Google Ads? Google Analytics is daar de perfecte tool voor. Dus vandaag gaan we het daar over hebben. Hoi, ik ben Fabian en vandaag gaan we het hebben over het koppelen van Google Ads aan Google Analytics. Er zijn een aantal stappen voor nodig en ik neem jullie mee bij de stappen die je kunt volgen. De eerste stap, Google Analytics 4, voor iedereen nieuw waarschijnlijk op dit moment. We zitten op de homepage en de eerste stap is om naar beheerder te gaan. Je klikt links onderin op beheerder en vervolgens krijg je een overzicht van alle instellingen. Waar je in de vorige versie van Google Analytics altijd drie segmenten had als het ware, je had ook nog weergave erbij, is het nu eigenlijk beperkt tot account en property. Maar daar kunnen we in een andere video uren over praten, dat zal ongetwijfeld ook gebeuren.

Belangrijkste nu is in ieder geval de koppeling met Google Ads en die zie op het weergaveniveau van property. Je ziet hem al staan. Producten koppelen. Koppeling met Google Ads. Klikt erop en je hebt als het goed is nog een leeg veld.

Rechten in Google Analytics 4

En wat super belangrijk is bij  koppelen met Google Ads, is de rechten. Dus het is erg belangrijk dat jij in Google Ads eigenaar bent van het account en met dat e-mailadres ook beheerder bent in Google Analytics 4. Alleen op die wijze kun jij Google Analytics koppelen. Dit is ook wel iets wat we heel vaak meemaken, waar het wel eens lastig is. En dat heeft altijd te maken met het juiste e-mailadres. Dus ben jij altijd maar met één e-mailadres bezig zal waarschijnlijk simpel zijn. Werk je bij een bedrijf en heb je gigantisch veel e-mailadressen, dan is het zeker nuttig voordat je hieraan begint om eens goed te gaan kijken van, oké wat is het  e-mailadres dat eigenaar is in Google Ads en wat is het e-mailadres ook datzelfde e mailadres wat eigenaar is in Google Analytics. Als dat niet juist is dan zul je vanzelf al gaan merken dat je geen optie hebt om te koppelen.

Google Ads koppelen

We gaan gelijk even door. Als je aan de rechter zijde hier klikt op koppelen krijg je als het goed is, klik je hier nog een keer, kies Google Ads account, het Google Ads account dat je wilt koppelen. Stel nou dat die hier niet tussen staat dan is het bijna altijd het geval  dat het niet het juiste e-mailadres is waar je mee bent ingelogd in Google Analytics. Dus dan zou je even weer een stap terug moeten gaan. Volgende stap is in ieder geval het selecteren van het Google Ads account. Klik op bevestigen en je ziet als eerste al het juiste account ID hier tussen staan. Controleer ook even goed of dat het account ID is wat ook voor Google Ads, waar je de campagnes in beheert. Stel dat je meerdere accounts hebt etc. dan kan het zijn dat hier ook meerdere ID”s tussen staan. Dus check dat nog even goed.

Instellingen

Klik vervolgens op volgende en je krijgt wat instellingen. In het verleden had je hier veel meer keuze, bij de vorige Google Analytics. Google Analytics 4 heeft alles wat simpeler gemaakt. Je hebt eigenlijk het schuifje van gepersonaliseerd adverteerder inschakelen. Staat al standaard aan. Dat is ook wel eentje om dus goed te kijken bij jouw bedrijf hoe dat AVG technisch zit mocht je daar interesse in hebben. Maar standaard staat dat schuifje aan dus dat betekent ook dat je doelgroepen kunt aanmaken en remarketinglijsten. Ik zou ik altijd adviseren om dat te doen zeker als jij remarketing wil inzetten ook in Google Ads. Daarnaast heb je tabje autotagging. Die staat standaard, we openen hem even, die staat standaard ook op ingeschakeld. Ook dat is belangrijk want dat is eigenlijk de GCLID van Google die achter een URL wordt geplaats zodat je de traffic uit Google Ads ook kan zien in Google Analytics. Als je dit uitzet dan gooit Google het gewoon op een hoop en staat alles bij Google Organic. Dus je ziet het ook al staan, het staat op aanbevolen, laat het lekker op inschakelen staan. Klik op volgende en dan heb je eigenlijk al je koppeling gemaakt. We zeggen op verzenden, op oké, dan gaan we natuurlijk even wachten en voila koppeling is gemaakt. Zo simpel is het eigenlijk en zo simpel is het vooral in Google Analytics 4. In de vorige versie had je wat meerdere opties om dit in te stellen. Maar bij Google Analytics 4 is het eigenlijk easy peasy.

Koppeling controleren

Oké nou tot slot kun je nog even checken of het goed gekoppeld is in Google Analytics door weer te klikken op koppeling met Google Ads. Vervolgens zie je heel duidelijk je accountnaam staan. je ID of het ingeschakeld is etc. Nou dan ben je eigenlijk helemaal good to go en de volgende stap is natuurlijk om te beginnen met Google Ads. Daar hebben we ook een video over gemaakt. Mijn collega Ewoud neemt je daar helemaal in mee. Klik rechts bovenin deze video dan kun je  daar direct naar naartoe gaan. En in ieder geval voor voor deze keer, bedankt voor het kijken voor  deze video. Abonneer en like uiteraard ons kanaal wil je meer van dit soort content zien. Dankjewel.

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.