Wanneer je het nieuwe Google Analytics 4 gaat implementeren dan zou je de werking hiervan kunnen controleren met de debugger functie van Google Analytics 4. De nieuwe generatie van Google Analytics heeft standaard al behoorlijk wat functies ingebouwd die je voorheen moest inrichten met Google Tag Manager, zoals scroll tracking en video weergaves. Hoewel deze standaard events waardevolle informatie geven, is geen enkele website hetzelfde en wil je waarschijnlijk zelf nog aanpassingen doen via Google Tag Manager om inzichten voor jouw bedrijf te verkrijgen. Net als bij de huidige Universal Google Analytics ga je op basis van aanpassingen in Google Tag Manager jouw ‘custom events’ inrichten. Met de debugger functie kun je de implementatie van deze aanpassingen live controleren.

Let op: deze events zijn nog in bèta en kunnen nog worden aangepast, een volledige lijst van de events voor apps en websites vind je hier.

Benodigdheden om de debugger te gebruiken

In Google Analytics 4 vind je de debugger-functie standaard onderin het linkermenu. Maar dat wil niet zeggen dat je er daarmee al bent. Je zal om de debugger tool te kunnen gebruiken namelijk nog wel wat moeten installeren.

Google Analytics Debugger Chrome Extensie

Voor het gemak ga ik in dit blog in op de debugger voor websites – belangrijk is dat je voor het gebruiken van de tooling, de extensie in Chrome aanzet voordat je naar de website surft.

Zodra je met de extensie aan naar de website navigeert zal je zien dat je een apparaat in de lijst met “Fouten met apparaat opsporen” ziet staan. Zodra dit het geval is kun je op de website de handeling uitvoeren die je wilt doormeten. Als het goed is ga je hierna in de lijst met events en acties op de website deze handeling terugzien. Hierna kun je op onderzoek uitgaan of alles werkt zoals jij wil dat het werkt. Happy analyzing!

Google Analytics 4 debugger functie

Ben jij helemaal GA4-ready? Wij helpen je hier graag bij als dit nog niet het geval is! In het artikel Een introductie in Google Analytics 4 neemt Lydia je mee in wat Google Analytics 4 is en wat je er mee kunt. Van daaruit kun je ook makkelijk verder navigeren naar meer blogs over Google Analytics 4. Vragen over GA4 of de debugger-tool? Neem contact met ons op!