Je zou het niet zeggen maar Google Analytics 4 maakt het gebruikers gemakkelijker om analyses te maken. In Google Analytics 4 kun je in de analysehub gemakkelijk analyses maken, dit dwingt je om beter na te denken over welke gegevens je daadwerkelijk uit Google Analytics 4 wilt halen. In onderstaande video leg ik uit wat de analysehub inhoudt en neemt hij je stap voor stap mee. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

Google Analytics 4 Analysehub tutorial – Een Pure Handleiding


Timestamps:
00:00 Intro
00:25 Inleiding Google Analytics 4 analysehub
01:09 Voordelen analysehub
01:51 Beginnen met de analysehub
02:40 Gebruikersanalyse maken
03:11 Bezoekersverloop maken
04:46 Meest bekeken pagina’s maken
08:40 Bron/medium rapport maken
10:28 Gebruikers uit NL segment aanmaken
13:23 Conclusie

Transcriptie

Het lijkt misschien niet zo maar Google Analytics 4 maakt het ons juist makkelijker om de meest relevante analyses beter en sneller te kunnen doen. Hoi, ik ben Ewoud en in deze video ga ik je laten zien hoe je handige rapportages en analyses maakt om inzicht te krijgen in de statistieken of data die je echt nodig hebt.

Inleiding Google Analytics 4 Analysehub

Wanneer je Google Analytics 4 voor de eerste keer opent zul je ongetwijfeld het idee hebben dat je veel data of  statistieken die je gewend bent om op te zoeken of te analyseren niet zo snel meer kan terugvinden in de nieuwe interface. Denk maar eens aan het rapport doelgroep om meer informatie te achterhalen over de mensen die website bezoeken of de rapporten acquisitie of conversies om in te zien waar mensen vandaan komen of welke doelen zij voltooien. Natuurlijk zijn er wel veel standaardrapporten die al meteen in de nieuwe interface van Google Analytics 4 kunt inzien maar dit zijn vaak meer kleine dashboards om snel even inzicht te krijgen in die data en voor een diepgaande analyse is het soms wat, ja, niet volledig genoeg.

Voordelen GA4 Analysehub

En wat er daarbij een opvallend verschil is er zijn gewoon veel minder standaardrapporten beschikbaar daar zit eigenlijk meteen ook een groot voordeel in want om de analyses te kunnen doen die je normaliter gewend bent, zul je nu zelf rapporten moeten maken. En dit dwingt je ook om beter na te denken over welke data je uit Analytics wilt halen en wat je daar eigenlijk mee wilt zeggen of wilt onderzoeken. En dit is dus meteen een uitgelezen kans om alleen de noodzakelijke een belangrijke rapporten aan te maken en die vervolgens op alleen te voorzien met de statistieken en dimensies die jij nodig hebt. Eenmaal dus die rapporten ingericht heb je veel sneller inzicht in statistieken die je belangrijk vindt. Je wordt dus echt zelf niet meer gepusht om hierover na te denken.

Beginnen met de Analysehub

Nou, en waar kun je dus deze rapporten samenstellen? Dat doe je in de Analysehub. Wanneer je binnenkomt op de homepage van Google Analytics 4 in jouw betreffende  property. Dan kun je naar de Analysehub door te gaan naar de Analysehub en die vind je in de linkerkolom iets meer naar onder. Onder het subkopje ontdekken, Analyse. En als je daar op klikt klapt hij uit en kun je vervolgens naar de Analysehub doorklikken. Wanneer je dus in de Analysehub terecht komt, heb je een aantal keuzes om al een voorgemaakte template te gebruiken. Op basis van een verkenning, een trechteranalyse of padanalyse en er zijn nog wat meer templates die je kunt kiezen zoals de segmentenoverlap, gebruikersanalyse of de Cohortanalyse. Maar voor nu wil ik graag een eenvoudig rapport maken met inzicht in de gebruikers en daarvoor begin ik met een leeg rapport. En maak een nieuwe analyse. Als je een lege template opent dan krijg je dus een leeg blad om je eigen analyse in te maken.

Gebruikersanalyse maken

In dit geval wil ik wat meer inzicht krijgen over de gebruikers op mijn website dus linksboven kan ik de naam ingeven en noem ik deze analyse, Gebruikersanalyse. Vervolgens kun je dus in de eerste kolom aangeven welke variabelen en statistieken je wilt gebruiken en dat gaan we zo doen. En in de tweede kolom kun je dus per tabblad aangeven hoe je visualisatie van de data eigenlijk moet zijn.

Bezoekersverloop maken

In het eerste voorbeeld wil ik graag gewoon de ouderwetse grafiek, die misschien wel kent met het bezoekersverloop op de website weergeven en in dat geval ga ik voor de eerste tabblad. Die heet nu verkenning, dat is eigenlijk ook wat we willen doen. We willen verkennen van hoeveel mensen dat er op de website komen.

Wil ik bij visualisatie aangeven dat ik een lijndiagram wil maken. Zo die klik ik dan aan en vervolgens kan ik kiezen, ja wat ik dan wil gaan plotten in de grafiek. In dit geval omdat in lijndiagram heb aangegeven staat hier automatisch al actieve gebruikers aangegeven in het veld Waarden. Nou als je zeg maar het actieve gebruikers een beetje een vaag begrip vindt kun je misschien ook kiezen voor totaal aantal gebruikers. Dus ik kan die statistiek gaan toevoegen aan mijn rapportage. Door te klikken op het plusje krijg ik nieuwe kolommen aan de rechterkant van mijn scherm om een extra statistiek toe te voegen en hier zie je ook totaal aan de gebruikers die kan ik toevoegen. Toepassen en komt hij erbij in mijn kolom hier aan de linkerkant. Deze kan ik nu toevoegen aan mijn grafiek.

Als ik de actieve gebruikers even weghaal. Zo en nu heb ik een plot van mijn totaal aantal gebruikers op de website. Heel simpel, hier kun je het verloop zien. Eventueel als je een grotere datumscope wilt dan kan het natuurlijk ook. In dit geval hebben nog maar beperkt hoeveelheid data omdat deze property nog niet zo heel lang aanstaat. Maar dit is dus jouw ouderwetse grafiek van het gebruikers-verloop op je website. Als je bezoekersverloop grafiek hebt gemaakt dan is het ook handig om dit tabblad even herkenbare naam te geven. Door boven in het tabblad te klikken op de naam kun je je tabblad een eigen naam geven en hier geef ik even Bezoekersverloop als herkenbare naam aan.

Meest bekeken pagina’s maken

Nu wil ik een tweede tabblad toevoegen, namelijk met meer inzicht in welke pagina’s op mijn website het meest worden bezocht. Hiervoor klik ik op plusje bij tabbladen. Kies ik voor verkenning. Want ik wil weer mijn data verkennen en ik wil hier in tabel hebben dus moet je kiezen voor tabel. Nou die staat al geselecteerd.

Omdat ik wil weten zeg maar welke pagina’s met bezoek of tenminste hoeveel pagina’s of hoeveel het bezoek per pagina is, heb ik daar dus nodig een dimensie die iets verteld over de paginapad of de paginanaam. Nou die kan ik dit niet vinden in het rijtje dimensies dus moet ik weer opzoeken in de rechterkolom. In dit geval zoek ik naar pagina en hier heb ik gelijk al de mogelijkheden paginapad of paginatitel. Ik vind paginapad wel duidelijk dus dat kies ik. Klik op toepassen en verschijnt in mijn rijtje dimensies. Als we nu dus de paginapad aan de tabel wil toevoegen, sleep ik deze weer simpelweg vanuit de dimensies. De plekken waar ik het kan laten vertonen worden automatisch groen gehighlight. In dit geval rijen. Dan laat ik hem los en krijg ik nu een overzicht van de meest populaire, qua actieve gebruikers, pagina’s op mijn website. Nou in deze tabel wil ik dus weer liever werken met totaal aantal gebruikers in plaats van de statistiek actief gebruikers. Dus die moet ik weer even toevoegen.

Nu had totaal aantal gebruikers ook al bij de vorige, in het vorige tabblad toegevoegd, dus die staat hier nog gewoon in mijn rijtje bij statistieken en sleep ik dus ook naar de waarden toe. En dan haal ik actieve gebruikers even weg zodat ik mooi een kolom hebt me met totaal aantal gebruikers. Nu zie je dat de sortering in een keer wordt aangepast. Nou die kun je eenvoudig even herstellen door bovenin de kolom totaal aan te gebruikers twee keer te klikken en we zien vervolgens dat we weer de meest, ja meest populaire pagina’s bovenaan hebben staan. Daarnaast ben ik  ook erg benieuwd naar het aantal nieuwe bezoeken dus ook daar wil ik een statistiek over toevoegen. Staat niet in mijn rijtje dus ga ik weer opzoeken in dit geval nieuwe gebruikers, toepassen en moet  ik weer slepen naar mijn overzicht met waarden. Vanuit deze kolom zet ik hem neer om de waarden en hij wordt toegevoegd als een nieuwe kolom.

Ook vind ik het interessant om te zien in hoeverre de pagina’s zeg maar als begin van mijn sessies zijn gebruikt dus in als instappunt eigenlijk. Deze kunnen we ook weer inzichtelijk maken door weer te gaan zoeken in de kolom bij de statistieken aan de rechterkant en te kiezen instappunten. Zoek ik even naar, instappunten. Zo en mocht je een beetje twijfelen of dit nou de juiste statistiek is kun je ook hoveren boven het vraagtekentje dat er achteraan plek waar meer informatie die staat dus het aantal keren dat de eerste gebeurtenis die voor de sessie geregistreerd, op een bepaald scherm plaatsvond. Dus die ga ik nu te voegen. Die moet ik ook weer slepen naar de tabel onder waarden. Zo en nu heb ik een tabel met alleen de statistieken die ik op dit moment nu graag wil hebben.

Natuurlijk kan het voor jou specifieke website fijner zijn om een bepaald aantal andere statistiek toe te voegen. Dit is natuurlijk nu de vrijheid die je veel makkelijker hebt binnen Google Analytics 4. Wat ongetwijfeld ook wel opvalt is dat nu de cellen ingekleurd worden door mini staafdiagrammen. Dit is natuurlijk ook gewoon een instellingen en kun je veranderen. Als je gewoon het pad tabel wilt zonder visuele aanpassingen kun je goed kiezen voor platte tekst en de staafdiagrammen verdwijnen. En en je kunt  kiezen voor heatmap waarbij elke cel een bepaalde kleur intensiteit krijgt waarbij je snel kunt zien welke cellen de hoogste waarde hebben. En vergeet natuurlijk niet om je nieuwe tabel ook weer een naam te geven zodat je die snel kunt herkennen. In dit geval noem ik deze top pagina’s zodat ik weet van hey dit is mijn rangschikking met de meest populaire pagina’s binnen mijn website.

Bron/medium rapport maken

In mijn analyse van de doelgroep wil ik echt ook wel benieuwd waar mensen vandaan komen dus ik kan ook een bron mediumrapport weer gaan maken en dat gewoon aan deze analyse toevoegen zodat ik alles mooi bij elkaar heb. Ik maak een nieuw tabblad. Ik kies weer voor verkenning. Voor het gemak geef ik deze ook al meteen de juiste naam. Bron/medium wordt bron/medium rapport dat we gaan aanmaken. Ga ik weer even op zoek naar de juiste statistieken en natuurlijk dimensies. Als ik even naar onder scroll dan zie ik je weer actieve gebruikers staan. Die laten nu even ook staan en ik voeg hier simpelweg totaal aantal gebruikers aan toe. Dat kun je dus ook doen door gewoon op het lege veld te klikken en dan de nieuwe waarden of nieuwe statistiek aan te klikken. Daarnaast zie ik bij dimensies dat bron/medium mist. Dus daar gaan we ook even naar op zoek.

Klik weer op het plusje. Ik  ga gelijk zoeken naar wat ik nodig heb. Ik kies voor bron. Nou, daar hebben we heel veel mogelijkheden. Medium is al toegevoegd zo te zien dus dat is fijn maar ik wil ook bron van gebruiker. En dan hier staat medium van gebruiker laatste klik voor meerdere kanalen. Nou dat kunnen we dan ook kiezen voor bron van gebruiken dus dan zoeken we even naar de laatste klik voor meerdere kanalen. Die staat hier en voegen we toe. En hebben we hier bron van gebruiker ook toegevoegd. Deze voeg ik als eerste toe aan mijn analyse. En nu hebben we alleen nog maar de bron. We willen ook medium er graag bij zien. Deze kunnen we dus ook toevoegen aan de analyse en voeg ik toe als een tweede dimensie. Die staat hier. En nu hebben we een bron/medium rapport waarbij je dus heel makkelijk kan kijken hoe mensen op je website zijn terechtgekomen. Via welke bron en via welke medium of in ieder geval via wel bron/medium combinatie.

Gebruikers uit NL segment maken

Oké, ik heb dus nou mijn eigen analyse gemaakt met verschillende tabbladen van de gebruikers op mijn website en hoe ze op mijn website zijn gekomen. Nu wil ik ook graag zien welke gebruikers en bijvoorbeeld specifiek uit Nederland op mijn website zijn geweest op basis van dezelfde rapporten die ik net heb gemaakt. Dit rapport is gebaseerd op alle gebruikers op de site maar nu wil ik bijvoorbeeld filteren op de mensen die alleen uit Nederland komen. Dat kan ik ook vrij eenvoudig doen door gewoon simpelweg deze hele rapportage ofwel analyse te kopiëren, te dupliceren en vervolgens daar een eigen segment op toe te passen. Via de pijl linksboven naast het Google Analyticslogo kan ik terug naar mijn overzicht. In dit overzicht komen we weer in de Analysehub terecht en zie je dus mijn net aangemaakte rapportage. Deze rapportage kan ik dupliceren door op de drie puntjes te klikken achter die rapportage en te klikken op dupliceren. Heel even wachten.

Het laat zich na de tweede analyses zien en die wil ik gaan bewerken. Die klik ik aan om vervolgens deze in te richten voor alleen Nederlands verkeer. Misschien ze handig om gelijk de naam van een lezing en analyse ook even aan te passen dus gebruikersanalyse. Je kan bijvoorbeeld ervoor of erachter NL neerzetten omdat het gaat over Nederlands verkeer nu wil ik daadwerkelijk het segment gaan toepassen en dat kan dus in de eerste kolom variabelen. Zoals je ziet zijn er om de segmenten al een aantal segmenten aangemaakt om een deel van je verkeer uit te filteren maar ik zie hier dus niet het segment Nederland of Nederlands verkeerstaan. Die moeten we dus zelf gaan aanmaken.

Door op het plusje te klikken kun je nieuw segment aanmaken. Door een nieuw segment aan te maken kan ik zelf op zoek naar de Nederlandse bezoekers op mijn website hiervoor ga ik in het gedeelte nieuw segment maken, naar gebruikerssegment. Vervolgens kan ik de eerste voorwaarde toevoegen en hiervoor ben ik op zoek naar een dimensie die gaat over de herkomst, het land waar de mensen vandaan komen. Ik kan zelf al gaan zoeken bijvoorbeeld land en dan zie ik Land- ID. Als ik die aanklik kan ik dus aangeven welke landcode de bezoekers moet bevatten. Ik kies voor Nederland en om er zeker van te zijn dat ik echt alles wat alleen maar NL bevat kan ik ook het kopje bevat aanpassen met komt exact overeen met (=) zodat ik zeker weet dat deze overeenkomst wordt aangehouden.

Nu heb ik dus het segment ingesteld met de voorwaarde dat elke gebruiker in ieder geval de landcode NL moet hebben. Aan de rechterkant kan ik gelijk zien hoeveel procent dit van mijn totaal bezoekers of gebruikers op de website is. Vergeet ook niet even je segmenten naam te geven in dit geval kies ik voor Nederland. Opslaan en toepassen en nu staat het segment ook  geactiveerd. Hij laat ook nog de kolom totale zien. Dus een groepering van de kolommen maar op deze manier heb ik altijd meteen in dit rapport zicht op mijn bezoek uit Nederland. Door dus rapporten op deze manier te maken en ik heb je nu eigenlijk een heel simpel voorbeeld laten zien kun je dus rapporten veel meer to the point maken en met de data die je echt nodig hebt.

Wanneer je dus in de oude Google Analytics gewend was om tussen heel veel soorten standaardrapporten te browsen of te kijken en dan ook nog niet eens alle kolommen uit je tabel gebruikte. Heb je dus nu steeds wat kleinere rapporten die meteen heel erg to the point voor jouw specifieke sites zijn. Dus nogmaals met de Analysehub van Google Analytics 4 maak je dus alleen de rapporten die er echt voor jou toe doen. Het is dus belangrijk om zelf met de Analysehub aan de slag te gaan en zelf een rapport te maken. Zo kom je de gauw genoeg achter welke rapporten en data voor jou interessant zijn en welke niet.

Mijn advies is dus ga lekker aan de slag. Probeer alle opties uit en kijk waar je tegen aanloopt. Vergeet ook vooral niet om je bevindingen hieronder in de comments te delen want dat is natuurlijk heel fijn samen leren we er ook meer van. Ik hoop in ieder geval dat je veel van deze video hebt geleerd en vergeet natuurlijk niet om deze video te liken. Vergeet natuurlijk niet ons YouTube-kanaal ook te volgen en met name onze hele serie over Google Analytics 4. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer.

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.