De nieuwe generatie van Google Analytics, Google Analytics 4! Google heeft een nieuwe versie van Google Analytics geïntroduceerd. In onderstaande video laat ik zien hoe je een Google Analytics 4 account aanmaakt, hoe je een gegevensstream instelt en hoe je Google Tag Manager moet gebruiken om data te verzamelen van jouw website! Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

 


Google Analytics 4 account maken en instellen in Google Tag Manager! (GA4) – Een Pure Handleiding

 

 

Timestamps:
00:00​ Intro
00:36​ Universal Analytics upgraden naar GA4
01:45​ Google Analytics 4 account maken
04:21​ Google Analytics 4 instellen in Google Tag Manager
05:50​ Conclusie

Transcriptie video

Sinds kort bestaat Google Analytics 4 en Google Analytics 4 geeft data heel anders weer dan Google Analytics in de oude variant, Universal Analytics. Nu zijn er twee manieren om Google Analytics 4 te implementeren:

  1. Via een property
  2. Je profiel upgraden.

Nu is er wel een duidelijke voorkeur en om de data door te meten, zal je ook iets van een Tag Manager moeten inrichten.

Mijn naam is Eddie Borgers en vandaag ga ik vertellen hoe je Google Analytics 4 kunt inzetten voor  je bestaande website.

Universal Analytics upgraden naar Google Analytics 4

Google Analytics 4, zoals ik zojuist aangaf, bestaat nu een aantal weken en Google Analytics 4 is om die in te kunnen zien, zal je zelf iets moet aanpassen. En daar zijn dus twee opties: 1. Is je property upgraden en dat kan heel makkelijk door naar beheer te gaan en je profiel te upgraden en een tweede is om een nieuwe property aan te maken. Normaal gesproken  heeft de voorkeur om een profiel te upgraden want dan heb je alle historische data en kun  je makkelijk vergelijken. Een nieuwe property, zoals je eigenlijk ook bekend mee bent met de  een oude Analytics, houdt in dat de data pas vanaf dat moment begint door te meten.

Mijn advies in deze zou echter wel zijn om een nieuwe property aan te maken en daarin Google Analytics 4 door te laten meten. De voornaamste reden is, dat Google Analytics 4 er visueel echt significant anders uitziet, en het behoorlijk aannemelijk is dat je daar opnieuw even je weg in zal moeten vinden. Het upgraden kan achteraf altijd nog. Dus je kunt prima nu beginnen met een nieuwe property in Google Analytics 4, zorgen dat je daar je weg in kunt vinden, tegelijkertijd ook nog de oude Analytics kunt gebruiken en wanneer je volledig wilt upgraden met jouw oude  profiel dan kan het achteraf altijd nog.

Google Analytics 4 account maken

Ik zal in deze video laten zien hoe je in Google Analytics 4 een nieuwe property aanmaakt en vervolgens hoe je data doormeet. Bij deze, deze website, de website die ik nu gemaakt heb. Ik ga hier naar beheerder. Dit is een bestaande website. Bij beheerder heb je  dus drie opties: account, property en weergave. Ik klik hier, ik sta er met mijn muis al bij, op upgraden naar Google Analytics 4. Dat is niet wat we gaan doen. Klik op property maken. Ik geef een propertynaam. Ik kies bij land voor Nederland. Het is belangrijk om bij land voor Nederland te kiezen, omdat anders  het tijdsaanduiding niet klopt. Zoals je misschien weet van Google Analytics, is dat om middennacht alle sessie onderbroken worden en je data wordt natuurlijk op dagdata verdeelt. Er hangen zo ook maanden aan alle data. Op moment dat je hier een verkeerde tijdsinstelling kiest, die je achteraf  niet makkelijk kunt aanpassen, zal je data dus heel verkeerd terecht komen. Je hebt niet alleen verkeerde data op dagniveau, maar je data wordt ook op verkeerde momenten onderbroken. Dus eigenlijk verpest je daarmee de informatie in jouw hele profiel. Het is een hele kleine aanpassingen of een hele kleine instelling maar kies zeker meteen voor de juiste tijdsinstelling en dus het juiste land.

Ik kies volgende. Vervolgens wordt er gevraagd om bedrijfsinformatie, er wordt gevraagd om bedrijfsgrootte, in de sector waarin je zit. Dit is informatie die niet hoeft in te vullen, dit is iets wat Google graag wil weten en zou kunnen gebruiken voor bench max. Ik kies hier dus gewoon voor maken van de gegevens op te vullen, of op te geven. Nu zijn er drie opties in beeld. Er wordt hier gevraagd naar wat voor een soort stream wil je aanmaken. Een stream is, in Google Analytics 4, eigenlijk exact hetzelfde als een weergave. De naam is veranderd en nu wordt gevraagd waar wil je een weergave? Of een stream van maken? Is dat voor IOS? Voor Android of voor web? En web is gewoon een website. Het gaat me nu om website dus ik kies hier voor web en instellen. Ik ga nu de domeinnaam nog een keer invullen. De naam van de stream, dat is de naam van de stream zoals die in het profiel van Google Analytics terugkomt. Dus kies hier voor een beschrijving waarmee je hem ook terug kan vinden.

Vervolgens, zoals je nu op het scherm ziet, is er een verbeterde meting die je aan of uit kan zetten. Standaard staat de verbeterde meting aan en dit is  een voordeel van Analytics. De oude Analytics meet eigenlijk alleen paginaweergaven. Dus veranderingen van de URL en alle data die daarbij kwam. Wilde je zaken zoals scrolldiepte doormeten, uitgaande kliks en dat soort zaken, moest je dat zelf inrichten in bijvoorbeeld Google Tag Manager. Google Analytics 4 heeft dit automatisch al, dus die data wanneer je dat aangeeft, wordt automatisch al verzameld. Die laat ik dus aan staan en ik kies voor stream maken. De stream is nu gemaakt. We zien streamgegevens en rechtsbovenaan metings-ID kopiëren.

Google Analytics 4 instellen in Google Tag Manager

Nu we de property hebben aangemaakt en de stream hebben aangemaakt, we hebben een metings-ID van de stream, moeten we dit ook gaan inrichten in Tag Manager. Het is een nieuw ID dus wanneer niets mee doet zal er geen data verzameld worden. Ik ga nu dus door naar Tag Manager en laat zien hoe je daar de trigger eigenlijk aanmaakt op een nieuwe metings-ID. Tag. Nieuwe tag. Naam van de tag noem ik GA4. Bij een tag kiezen zie je bovenaan al staan hoe Analytics 4 configuratie en hoe Analytics 4 gebeurtenis. Het gaat nu om de configuratie want daar ga ik een nieuwe property instellen, dus ik kies ook voor configuratie. Metings-ID heb ik zojuist gekopieerd, zal ik nog even laten zien, staat rechtsbovenaan door op het icoontje te klikken kopieer je het ID. Plak je hier in. Vervolgens moet er een trigger opgegeven worden.

Klik nu op All Pages, wat er standaard in staat. Ik sla deze op. Vergeet deze niet te verzenden. Daar zet je de beschrijving neer. Het is nu even wachten en vervolgens zullen de wijzigingen gepubliceerd zijn. Wat ik in het begin al aangaf op het moment van publiceren is dus ook het moment dat dataverzameling begint. Op dit moment zal Google Analytics 4 geen data hebben en pas vanaf, nou morgen eigenlijk, kun je de data inzien van vandaag, van dit moment.

Nou nog even naar Analytics  gaan en naar de homepage van Analytics en hier zie je al dat Google Analytics 4 er enorm anders uit  ziet. Je hele andere standaard rapporten hebt en dus ook wel even zult moeten wennen. Het goede nieuws  is, we hebben nu laten zien hoe we dit kunnen inrichten. De volgende video’s zullen gaan over  rapporten die voorheen misschien heel gangbaar waren en veel gebruikt. Hoe je diezelfde informatie  in Google Analytics 4 naar voren kan halen. Mocht je dit interessant vinden en mocht je misschien al  bezig zijn met Google Analytics 4 en specifieke vragen hebben? Laat dan ook je vraag even achter in de comments. Geef aan welke informatie je graag zou willen inzien, wat voorheen makkelijk was en we proberen je op weg te helpen. Misschien door ook wel een video te maken of te kijken hoe we dit voor jou specifiek op kunnen lossen.

Dankjewel voor het kijken. Vergeet niet te abonneren op ons kanaal en als je meer wilt zien over Google Analytics 4. Nou, we zullen aankomende periode steeds meer video’s publiceren. Dankjewel voor het kijken.

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.