Google Ads lead form-extensie: alles wat je moet weten!
Rechtstreeks leads verzamelen vanuit Google Ads? Het kan nu met de (beta) lead form-extensie. In dit blog leg ik je alles uit over deze extensie binnen Google Ads.
Wat is een Google Ads lead form-extensie?
Een Google Ads lead form-extensie (ook wel lead form extension of leadformulier-extensie genoemd) wordt getoond onder je search advertenties op je mobiel en tablet. Door middel van dit leadformulier kan je direct contact opnemen met een bedrijf. Hierdoor is er direct de mogelijkheid om leads te vergaren zonder dat er een formulier op de website wordt ingevuld. Als de gebruiker is ingelogd met een Google account, worden de meeste gegevens al automatisch ingevuld. Het openen van een formulier wordt gemeten als een klik in Google Ads, wordt het formulier ook ingevuld dan wordt het ook als een conversie gemeten. De beta versie van deze extensie is inmiddels ook uitgerold in Nederland.
Hoe zet je een Google lead form-extensie in?
Ga eerst naar een search campagne of maak een nieuwe campagne aan. Aan de linkerkant van je scherm zie je een tab met ‘advertenties en extensies’, vervolgens klik je op ‘extensies’ en op de ‘+’, als het goed is zie je dan onderstaand drop-down menu.
Het maken van de extensie
- Call-to-action: als je een extensie wil toevoegen aan je campagne is het belangrijk om helder te hebben wat voor call-to-action je wilt gebruiken. Onderstaand de call-to-actions die momenteel mogelijk zijn:
- Extensietekst: de extensietekst moet ervoor zorgen dat er ook daadwerkelijk actie door de gebruiker wordt ondernomen. Zorg er dus voor dat je tekst overtuigend en aantrekkelijk is. De tekst mag maximaal 30 tekens lang zijn.
Vervolgens wordt onderstaande extensie getoond onder je search advertentie:
Als een bezoeker de extensie gebruikt, verschijnt er een formulier. Vervolgens vul je de gegevens in zoals de titel (max 30 karakters), de bedrijfsnaam (max 25 karakters) en de beschrijving (max 200 karakters). In Google Ads kan je zelf aangeven welke gegevens je wilt verzamelen, naast de standaard NAW-gegevens is het ook mogelijk zelf een veld aan te maken. Daarnaast is het ook verplicht om een privacy policy URL in te vullen. Deze URL verschijnt samen met de privacy policy van Google zelf. Als laatste (verplichte) optie, voeg je een afbeelding in van idealiter 1200 x 628 pixels. Deze afbeelding verschijnt bovenin het formulier.
Voor een gebruiker ziet dit er als volgt uit:
Na het invullen en het verzenden van het formulier krijg je een bevestigingsbericht.
- Beschrijving: bedank de bezoeker voor het invullen van het formulier en geef de vervolgstappen aan. Laat weten wanneer je contact opneemt en wat ze kunnen verwachten. De beschrijving mag bestaan uit max 200 karakters.
- Call-to-action: een call-to-action invullen is optioneel maar raden wij wel altijd aan. Je hebt hier de keuze uit ‘website bezoeken’ of ‘downloaden’. Heb je wellicht meer informatie over je product of dienst, dan kan je hier naar verwijzen.
Waar komen de leads vervolgens terecht?
Als je een lead hebt verzameld wil je deze vervolgens ook zo snel mogelijk opvolgen. Er zijn twee opties:
- Downloaden van de leads als CSV-bestand. Onder de desbetreffende lead form-extensie in Google Ads is een blauwe knop met ‘download’ zichtbaar. Door hierop te klikken zal een CSV-bestand gedownload worden met alle informatie die je verzameld hebt middels het formulier. Let wel op; de leads worden maar 30 dagen bewaard!
- Webhook integration: webhooks worden voornamelijk gebruikt om twee applicaties te koppelen. Als er een event wordt afgeschoten, in dit geval een ingevuld formulier, wordt deze data automatisch doorgeschoten naar een ‘webhook URL’. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is Zapier, zonder technische kennis is het vaak al mogelijk om een koppeling te realiseren.
Wat zijn de voordelen?
- Volledig geoptimaliseerd voor de mobiele en tablet gebruikers;
- Direct leads verzamelen zonder tussenkomst van je website;
- De extensie valt op en werkt CTR verhogend;
- Pre-filled forms: gegevens worden automatisch ingevuld waardoor de drempel lager is om een formulier in te vullen;
- Automatische koppeling met je CRM mogelijk middels webhooks.
Wat zijn de nadelen?
- De leads worden maar 30 dagen opgeslagen;
- Doordat er gelinkt wordt naar een formulier i.p.v. je website ontvang je minder verkeer op je website;
- Als er een formulier is ingevuld krijg je geen melding.
Naast Google Ads hebben o.a. Facebook en YouTube ook een mogelijkheid om een leadformulier toe te voegen.
Hopelijk is het helder wat een lead form-extensie is en hoe je het moet inzetten in Google Ads. Heb je hier vragen over of heb je hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op.