Net zoals je de Microsoft Bing Ads editor wellicht kent als applicatie voor het beheer van Microsoft Ads campagnes, kan je de Google Ads Editor gebruiken om Google Ads campagnes te beheren. Deze tool staat ook wel bekend als de Ads Editor of AdWords Editor. In dit blog houd ik de volledige naam aan: de Google Ads Editor.

Uiteraard verschilt het per persoon waar de voorkeur naar uitgaat, maar over het algemeen gaat het gebruik van de Google Ads Editor je behoorlijk wat tijd besparen. Je kunt er efficiënter mee te werk gaan dan in de interface. Tegelijkertijd behoud je het overzicht tijdens je werk en is het mogelijk om op een later moment verdere wijzingen aan te brengen. De tool is ook offline beschikbaar.

In dit blog laat ik je vijf concrete manieren zien om de Google Ads Editor te gebruiken en hier je voordeel uit te halen.

Google Ads Editor – Aan de slag!

Wil je de Google Ads Editor gratis downloaden? Dat kan hier. Als je de Google Ads Editor hebt gedownload en geopend, dien je Google eerst toegang te verlenen. Dit spreekt voor zich, hiervoor zal je moeten inloggen met je Google-account.

Na het openen van een account zie je boven in het scherm ‘Accounts’ staan. Daar selecteer je een Google Ads account dat je wilt gaan bewerken. Belangrijk hierbij is dat je altijd eerst op ‘Recente wijzingen ophalen’ klikt, zodat je het account helemaal up-to-date hebt.

Aan de linkerkant zie je de campagnes staan. Daaronder zie je het accountniveau, campagneniveau en advertentiegroepniveau, waarna de zoekwoorden en advertenties met bijbehorende extensies volgen. Wil je alleen aan de slag met search campagnes? Dan klik je op de drie puntjes naast de zoekbalk (links bovenin) en selecteer je de weergave naar wens.

Het midden en rechtse gedeelte van je scherm zou je de werkruimte kunnen noemen, waarin je daadwerkelijk aanpassingen in campagnes gaat maken.

1. Bulkwijzigingen aanbrengen

Dan is het nu tijd voor de eerste en misschien wel de meest relevante mogelijkheid: werken met bulkwijzingen. Zijn je zoekcampagnes getarget in Nederland, maar wil je ze graag uitbreiden naar België? Dat kan door eenvoudig je bestaande campagnes te selecteren, kopiëren en plakken en in één keer de locatie aan te passen naar België.

De Google Ads Editor is ideaal om op een snelle manier meerdere wijzigingen aan te brengen.

Let op: wanneer je België had uitgesloten in de Nederlandse campagnes, wordt dit ook gekopieerd. Loop dus voor de zekerheid de instellingen na en wellicht zal je onderscheid willen maken in de campagnes die in België en Nederland draaien. Optimaliseer eventueel de advertentieteksten voor het betreffende land.

Het snelle kopiëren en plakken van bestaande campagnes, advertentiegroepen of advertenties maakt de Google Ads Editor ideaal in gebruik, waardoor het toevoegen en aanpassen van bestaande instellingen in het account veel sneller dan in de online interface kunnen gaan.

Ook is het mogelijk om te kopiëren en te plakken tussen verschillende accounts. Je kunt met de Google Ads Editor namelijk meerdere accounts tegelijk beheren.

2. Shell kopiëren

Wil je op een snelle manier een nieuwe campagne toevoegen in een account waar al vergelijkbare campagnes draaien? Dan is ‘shell kopiëren’ iets voor jou. Dit houdt in dat je de campagne-instellingen van een campagne selecteert, maar niet alle content (zoals zoekwoorden). Hierdoor staat je framework meteen goed – al zal je wel de (locatie)targeting handmatig aan moeten passen. Bovendien heb je de mogelijkheid om vrij snel (zoek)woorden te zoeken en te vervangen in de nieuwe campagne. Hoe dat precies werkt leg ik je later in dit blog uit. In onderstaande video zie je hoe eenvoudig shell kopiëren werkt:

3. Meerdere wijzingen aanbrengen

Adverteer je bijvoorbeeld voor verschillende landen of plaatsen, maar met hetzelfde type zoekwoorden en wil je nog sneller te werk gaan? Dan gaat de mogelijkheid van ‘Meerdere wijzigingen aanbrengen’ je zeker helpen. Hiermee kan je in de Google Ads Editor wijzigingen aanbrengen, bij voorkeur met behulp van Excel. Vul in een Excelworkfile je gewenste aanpassingen in, bijvoorbeeld zoekwoorden in combinatie met allerlei verschillende plaatsen in Nederland waar je op wilt adverteren en plak deze wijzingen in één keer in de Google Ads Editor. Ook bij de opzet van een nieuw account is het mogelijk om je opzet in Excel te maken en te importeren in de Ads Editor.

4. Zoeken, vervangen en aanvullen

Een tip die aansluit op de vorige mogelijkheden is het snel zoeken en vervangen in de Google Ads Editor. Adverteer je op woorden in combinatie met de productkleur rood, maar wil je ook adverteren op bijvoorbeeld blauwe sneakers? Kopieer je gewenste campagne, advertentiegroep of een set zoekwoorden en kopieer ze naar een nieuwe locatie. Met behulp van ‘Tekst vervangen’ vervang je ‘rode’ door ‘blauwe’, zowel in je zoekwoorden als advertenties. Je kunt bij het vervangen zelf selecteren wat je precies wilt vervangen, zoals een bepaald zoekwoord of een specifieke kop in een advertentie. Als je op ‘Alle’ klikt bestaat het gevaar dat je bijvoorbeeld per ongeluk ook een url-structuur verandert terwijl de juiste pagina net iets anders is opgebouwd. Hierdoor loop je de kans later een foutmelding te krijgen.

Zoekwoorden aanpassen? Zoektypes aanpassen? Advertentieteksten aanpassen? Zoeken en vervangen gaat je een hoop tijd besparen!

Ook is het mogelijk om met de functie ‘zoeken en vervangen’ een bepaalde tekst/woord aan te vullen met extra tekst. Dit is handig als je bijvoorbeeld iets achter een bepaald zoekwoord wilt plakken.

5. Biedingen wijzigen

Je raadt het al: ook bodaanpassingen kunnen in de editor in bulk worden uitgevoerd. Selecteer de gewenste zoekwoorden óf gebruik een filter en pas je biedingen aan. Zoekwoorden met een te hoge CPA die je graag iets wilt afbieden? Exacte zoekwoorden die je graag een iets hogere bieding wilt geven in vergelijking met andere zoektypes? Dat is zo gedaan.

Conclusie

De Google Ads Editor is ideaal als je van plan bent om meerdere wijzigingen aan te gaan brengen in je campagnes. Dat werkt lekker snel én overzichtelijk. Ben je benieuwd wat je nu precies allemaal hebt aangepast? Selecteer dan het filter ‘Niet geüploade wijzigingen’. Wijzigingen controleren voordat je het account uploadt? Ook dat kan rechts bovenin het scherm. Toch wijzigingen ongedaan maken? Met één druk op de knop.

Vergeet je wijzigingen niet te uploaden en check ook af en toe of je de Google Ads Editor kan bijwerken naar de nieuwste versie, zodat je altijd kunt werken met de editor en daar vanaf nu een hoop tijd mee kunt besparen!