Google Ads Beeldextensies resultaten en learnings
Google Ads blijft zich doorontwikkelen. Eén van de nieuwe mogelijkheden is om afbeeldingen toe te voegen aan je advertenties, ook wel beeldextensies genoemd. In dit artikel leg ik je uit wat het is, hoe je dit instelt, hoe je deze extensie moet beoordelen en wat mijn (eerste) learnings zijn.
Wat houdt de beeldextensie precies in?
De beeldextensie is net als andere extensies (sitelink, promotie extensie, locatie extensie etc.) een toevoeging aan je advertentie. Maar het unieke hieraan is dat het visueel in plaats van tekstueel is. Daarmee laat het meteen het onderscheidende karakter van de extensie zien. Je zorgt er namelijk voor dat de advertentie meer opvalt tussen alle tekst. Hieronder een voorbeeld om te laten zien hoe de beeldextensie eruit ziet:
Bij de bovenste advertentie zie je een afbeelding naast de advertentie staan, van in dit geval een simkaart omdat ik zocht op een sim only abonnement. Zoals je ziet trekt deze afbeelding direct de aandacht.
Hoe stel je de beeldextensie in?
Het instellen van de beeldextensie gaat op dezelfde manier als het instellen van andere extensies. Voordat je allerlei afbeeldingen gaat maken om in te stellen, is het van belang om eerst te controleren of je de optie ook daadwerkelijk hebt. Inmiddels zijn beeldextensie uit beta, maar Google stelt wel een aantal voorwaarden aan het gebruik van deze extensie. Zo moet je een goede reputatie hebben, en je moet een account hebben dat zich in een branche of subbranche bevindt dit zijn goedgekeurd.
Via het tabblad ‘Extensies’ in je Google Ads account kun je zien of je de optie hebt, zie onderstaand screenshot ter verduidelijking.
Zodra je op ‘Beeldextensie’ kunt klikken, kun je aan de slag met de inrichting.
Het instellen van de extensies is verder niet moeilijk, wel moet je rekening houden met de richtlijnen die Google hiervoor stelt.
Aangeraden wordt om kwalitatief goede afbeeldingen te gebruiken die relevant zijn en iets vertellen over het product of dienst waar de gebruiker naar op zoek is. Dit verhoogt de kans op de klik naar je website.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over wat voor soort afbeeldingen je wilt laten zien. Wellicht heb je meerdere campagnes ingericht die te maken hebben met bijvoorbeeld een product of dienst. Denk dan ook na over een afbeelding die daarmee te maken heeft om zo een advertentie te maken die volledig is gericht op datgene waar de gebruiker naar zoekt.
Hoe beoordeel je de extensie?
Zodra de extensie live staat, moet je deze even de tijd geven om er een goed beeld bij te krijgen. Dat wil zeggen dat je er wat tijd overheen moet laten gaan om voldoende data te hebben om er conclusies uit te trekken. De extensie is in mijn ogen ondersteunend in het vergroten van de kans op een klik naar de website. Daarom zou je de extensie niet moeten beoordelen op bijvoorbeeld conversies. Wat wel een interessante KPI is om naar te kijken is de CTR. De CTR bij extensies geeft aan hoe vaak er is geklikt op een advertentie wanneer de extensie is vertoond. Dat kun je dan weer goed vergelijken met andere extensies die wellicht ook gekoppeld zijn aan je campagne.
Naast het beoordelen van de extensie in vergelijking met andere extensies, is het ook interessant om te kijken hoe de CTR zich heeft ontwikkeld op mobiel, want daar wordt de beeldextensie voornamelijk vertoond.
Ikzelf heb de beeldextensie – waar dit mogelijk was – ook bij klanten ingezet. Nadat ik de extensie een tijd op een aantal campagnes heb laten draaien, ben ik gaan kijken naar een aantal zaken:
Mobiel:
Aangezien de beeldextensie vooral op mobiel wordt weergegeven, ben ik gaan kijken hoe de CTR zich had ontwikkeld sinds livegang. De periode dat de extensie heeft gedraaid, heb ik vergeleken met de vorige periode (je vergelijkt het aantal dagen met exact hetzelfde aantal dagen vóórdat je de extensie live hebt gezet). Daaruit bleek dat het CTR aanzienlijk was gestegen.
Extensies met elkaar vergelijken:
Je kunt eenvoudig via het tabblad ‘Extensies’ bekijken hoe alle ‘soorten’ extensies hebben gepresteerd. De resultaten die je daar ziet, zijn statistieken die gelden wanneer een extensie is vertoond bij een advertentie. Ook daaruit bleek dat het toevoegen van een beeldextensie zorgt voor een betere CTR. De extensie liet bij mij de beste CTR zien t.o.v. andere extensies. Hieronder een screen ter verduidelijking waar je dit kunt vinden.
Zodra je dit overzicht ziet, zie je rechts daarvan de prestaties per extensie.
Conclusie:
De beeldextensie is wat mij betreft echt een goede toevoeging aan je account. Als je de mogelijkheid hebt deze in te stellen, raad ik je aan dit snel te doen. Zoals gezegd, Google heeft een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om er gebruik van kunnen te maken. Naast het feit dat je advertentie meer opvalt, is het ook zo dat nog lang niet iedereen gebruik maakt van deze mogelijkheid. Doe er dus je voordeel mee!