Je hebt op alle bekende social media platformen waarschijnlijk wel een pagina. Op die pagina plaats je berichten en misschien promoot je zo nu en dan ook wel eens een bericht waarvan je vindt dat deze meer onder de aandacht gebracht moet worden. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het wordt een ander verhaal als je social media echt als een serieus kanaal wilt gaan behandelen. Dan opent zich een wereld met tal van mogelijkheden in de vorm van doelen, biedstrategieën, en ga zo maar door. Wat ik in dit blog wil behandelen is de basis van dit alles: op welke manier je een goede Social strategie kunt bepalen.

Bepaal je doel(en)

Een goede Social strategie begint met het bepalen van doelen.

Een goede Social strategie begint met het bepalen van doelen. Vaak merk ik dat men het lastig vindt om echte doelen te bepalen voor social campagnes. Je hoort dan bijvoorbeeld dat men via Facebook ook wil verkopen. Dat kan ook, maar de kans dat iemand ‘zomaar’ iets van je gaat kopen, is echt niet zo groot als je misschien denkt / hoopt. Mijn advies is om het dan wat breder aan te pakken. Hiermee werk je eigenlijk aan meerdere doelen tegelijk. Hoe ik dat voor me zie? Stel dat je een webshop hebt; een mogelijk strategie om Social media als een sterk kanaal neer te zetten zou je als volgt kunnen zien:

Branding

Je hebt wellicht een doelgroep in gedachten, maar die doelgroep kent jou misschien nog helemaal niet (goed). Het zou daarom goed zijn om een sterke branding campagne in te richten. Binnen deze campagne kun je je doelgroep gaan bereiken. Die doelgroep is misschien best breed. Als dat het geval is, kun je die doelgroep weer opsplitsen in diverse subgroepen binnen de branding campagne. Op die manier krijg je ook beter inzicht in onderlinge verschillen.

De content die hoort bij een branding campagne moet content zijn die jouw (in dit geval) webshop duidelijk naar voren laat komen. Geef belangrijke USP’s een prominente plek in de campagne. USP’s zijn zaken die jou onderscheiden ten opzichte van je concurrentie en laten zien waarom mensen jou in overweging moeten nemen. Je kunt mooie afbeeldingen gebruiken, maar wat ook vaak goed werkt, is een pakkende video. Maak hem niet te lang en gebruik deze om de belangrijkste punten toe te lichten. Uiteraard is het goed om je logo continu te laten zien.
Goed, dit geeft je hopelijk een beeld wat de meerwaarde van een branding campagne kan zijn. Jouw gecreëerde doelgroep(en) komt nu in aanraking met jou, een goede zaak, maar hoe nu verder?

Engagement

Nu de doelgroep jouw boodschap ziet, is de herkenning bij het zien van andere content wellicht een stuk groter. Nu zou je ook graag willen dat er enige interactie plaats gaat vinden. Dit kan op diverse manieren. Je kunt de dialoog aangaan, mensen enthousiasmeren om zich ergens voor aan te melden of bijvoorbeeld door te klikken naar de website.

Stel (in het geval van bijvoorbeeld Facebook) je hebt een pagina waar je veel leuke content plaatst. Je zou dan kunnen bepalen dat iedereen die een bepaalde vorm van interactiviteit heeft getoond in de branding campagne, in aanraking mag komen met content in deze ‘laag’ van je campagnestrategie. Hoe je dat doet? Stel dat je een video hebt opgenomen in je branding campagne. Je kunt dan instellen dat iedereen die een bepaald percentage van de video heeft bekeken, opgenomen mag worden in de engagement campagne. Wat het doel moet worden in deze ‘laag’ bepaal je natuurlijk ook weer zelf. Terug naar het voorbeeld waarbij je een Facebookpagina hebt waar je vaak leuke content op plaatst. Je wilt dat meer mensen die pagina gaan volgen. Maak dan content die mensen prikkelt en enthousiasmeert om jou te gaan volgen op Facebook. Want ook met deze groep mensen kun je weer ‘aan de slag’. Ik kom hier later op terug.

Het laten groeien van het aantal volgers is een mogelijke optie. Een andere optie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je mensen met content stimuleert door te klikken naar de website, omdat je bijvoorbeeld een heel toffe how-to whitepaper hebt opgesteld die mensen kan helpen. Deze informatie is op de website te downloaden, nadat men zich hiervoor heeft aangemeld met een e-mailadres. Op die manier krijgt de bezoeker wat hij wil, en wordt jij in de gelegenheid gesteld om vervolgens de communicatie te zoeken met die persoon. Ze hebben immers hun e-mailadres achtergelaten.

Conversie

Dit is waar het in het geval van een webshop natuurlijk omgaat. Uiteindelijk wil je dat geïnvesteerde euro’s ook weer euro’s op gaan leveren. De Facebook pixel is in staat om conversie en omzet te registreren in het advertentieaccount.

In deze ‘laag’ van je campagnes is het volume mensen dat je bereikt wellicht niet meer zo groot als in de ‘bovenste’ laag van je campagnestrategie. In dat deel was een zo groot mogelijk bereik immers de voornaamste doelstelling. Maar hoe bepaal je nou wie met deze ‘laag’ in aanraking moet komen? Gelukkig zijn hier ook verschillende mogelijkheden voor. Ik behandel er twee.

Remarketing
Jouw website zal ongetwijfeld vanuit diverse kanalen bezoekers weten krijgen. Maar we weten ook dat maar een klein percentage van die bezoekers ook daadwerkelijk converteert. Dat wil echter niet zeggen dat de interesse er niet is, deze bezoekers hebben wel degelijk laten blijken dat die er is. Door op een slimme manier doelgroepen aan te maken, kun je deze mensen opnieuw benaderen via bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Dit keer met heel specifieke content in de vorm van bijvoorbeeld producten die men heeft gezien, in het winkelwagentje heeft geplaatst, maar (nog) niet gekocht. Hoe je de doelgroep inricht is ook geheel aan jezelf. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoelang in het verleden iemand op de website is geweest, in de doelgroep opgenomen mag worden. Of je geeft aan dat bezoekers die bepaalde pagina’s hebben bekeken, juist weer niet in de doelgroep worden opgenomen. De mogelijkheden hierin zijn groot.

Volgers
Ik zou nog even terugkomen op de groep mensen die jou volgt of is gaan volgen na het zien van één van jouw eerdere advertenties. Deze mensen hebben op de één of andere manier ‘iets’ met jou, ze zijn je immers niet zomaar gaan volgen.

Die groep mensen wil je graag bereiken met je posts, maar helaas is het inmiddels zo dat maar een heel klein percentage van jouw volgers een post ook daadwerkelijk te zien krijgt. Ik hoor je zeggen: zonde dan toch om te adverteren om mensen aan te sporen jou te gaan volgen? Zeker niet, want deze groep mensen kun je uitstekend meenemen in de conversie campagnes.

In Facebook kun je in de conversie campagne naast je remarketing doelgroep een extra advertentieset aanmaken waarin je specifiek de volgers van bijvoorbeeld Facebook selecteert. Die kun je vervolgens met mooie advertenties in aanraking laten komen met je producten.

Tip: Wil je zeker weten dat je volgers jouw posts vaker te zien krijgen? Binnen het advertentiebeheer van bijvoorbeeld Facebook kun je een aparte campagne inrichten met als doelgroep je volgers. Hier kun je dan ook je berichten selecteren die al op je pagina staan. Je promoot dan je bericht richting je volgers om het bereik te vergroten.

Conclusie:

Het serieus inzetten van Social media vraagt om een doordacht plan. Denk goed na over een campagnestructuur die uiteindelijk leidt tot het gewenste resultaat. In dit artikel heb ik een mogelijke strategie uitgelegd om je bewust te maken hoe zoiets eruit kan komen te zien. Heb jij al een goed idee van jouw strategie en wil je aan de slag? Lees dan eens ons artikel ‘Een succesvolle Facebookcampagne in 7 stappen‘. Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Je kunt ook altijd een mailtje sturen om in contact te komen met ons. Wie weet kunnen we jou verder op weg helpen met een goede social media strategie!