E-mail marketing is nog steeds een erg effectief kanaal. Helaas zijn er nog ontzettend veel bedrijven die e-mail marketing niet of niet goed genoeg inzetten om echt goede resultaten te behalen. Wat maakt een nieuwsbrief nou effectief? Dat laat ik je graag zien in de volgende stappen. Sta stil bij elke stap en bedenk hoe je dit voor jouw bedrijf kunt inzetten. Samen maken we jouw volgende nieuwsbrief een goede en effectieve nieuwsbrief!

1. Je doel bepaalt je focus

Voordat je een nieuwsbrief gaat opmaken, moet je natuurlijk weten wat het doel is. Aan de hand van dit doel gaan we een ministrategie bedenken om dit doel te bereiken. Mocht je voor een webshop werken dan kan het doel zijn om van een reeks producten af te komen die wat lastiger via andere kanalen verkocht worden. Mocht je voor een website werken waar leads genereren vooral het hoofddoel is, dan kunnen we bijvoorbeeld als doel stellen met mensen in contact te komen die zeer waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jullie dienst. Daarnaast kan het ook zoiets simpels zijn als het opbouwen van meer Facebook likes. Wanneer je een doel bepaald hebt, wordt het al veel eenvoudiger om hier een nieuwsbrief ‘omheen’ te bouwen, omdat je focus nu bepaald is.

2. De juiste boodschap voor het juiste segment

Het mooie van e-mail marketing is, dat je vaak al veel weet van de personen in je database. Misschien weet je al met welk geslacht je te maken hebt, wat de leeftijd is, welke producten diegene heeft gekocht en waar hij of zij in geïnteresseerd is. Met al deze informatie kunnen we de doelgroep samenstellen. Hierbij gaan we natuurlijk uit van het doel dat we in stap 1 hebben bepaald.

We halen weer even het voorbeeld van de webshop erbij. Je wilt van een reeks producten af die al lang op de schap liggen. Maak setjes van producten die bij een bepaalde doelgroep passen. Heb je bijvoorbeeld een webshop met sportartikelen, dan kun je setjes accessoires voor voetballers, fitness freaks, tennissers, etc. samenstellen. Aan de hand van het koopgedrag van de contacten uit je database kun je mensen plaatsen in een segment. Mensen die ooit een tennisracket hebben gekocht, krijgen nu een mailing met tennisballen, racket grip tape en natuurlijk een hoop andere producten die je graag verkoopt. Het effectieve zit hem vooral in de relevantie. Tennissers zitten niet te wachten op een nieuwsbrief met zware gewichten of voetballen. Je wilt mensen niet “lastigvallen” met producten waar ze in principe niets aan hebben.

3. Grijp de aandacht met je boodschap


Je weet nu de inhoud van je nieuwsbrief en je weet voor wie deze inhoud geschikt is. Nu is het zaak om de aandacht te trekken wanneer je de nieuwsbrief verstuurt, zodat hij wel geopend wordt en niet in de prullenbak eindigt. Het eerste wat mensen zien is het onderwerp van de e-mail. Wat zou in het geval van de webshop zoals hierboven besproken, een beter onderwerp zijn?

Optie 1: Profiteer van flinke korting op tennisproducten!
Optie 2: Hey Jan! Upgrade je tennis skills met deze aanbiedingen.

Beide opties zijn al direct relevant omdat het woord “tennis” benoemd wordt. Mochten we het hebben over “sportartikelen” dan spreek je die tennisser al niet direct aan op zijn favoriete sport. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar optie 2. Hier zit namelijk de voornaam in, wat het nog persoonlijker maakt. Daarnaast maak je de lezer nieuwsgierig omdat je het hebt over het verbeteren van de tennis skills. En welke tennisser wil nou niet beter worden in tennis? Je kunt overigens beide opties testen in een A/B test om te kijken welke boodschap het daadwerkelijk beter doet.

4. Van aandacht naar conversie

Nu je de aandacht van de lezer hebt, gaat hij waarschijnlijk de e-mail openen en de inhoud bekijken. Van hieruit moeten we de aandacht vasthouden en zorgen dat hij overgaat tot actie. Zorg ten eerste dat het gebruikte e-mail template voldoet aan alle technische voorwaarden. Hij moet er op desktop en mobiel goed uitzien en alles moet goed leesbaar zijn. Test daarom altijd een nieuwsbrief op beide apparaten.

Qua inhoud is het zaak om de belangrijkste boodschap – in dit geval het aanprijzen van tennisaccessoires – goed naar voren te brengen. Plaats daarom niet allerlei afleidende items in het bovenste gedeelte van de nieuwsbrief. Zorg altijd voor een goede balans, dus maak het nu ook niet te gek met het plaatsen van producten. Sluit indien mogelijk een stukje altijd af met een goede call to action. Je wilt natuurlijk dat iemand overgaat tot actie. Plaats per onderdeel een aantrekkelijke titel die aansluit op de verwachtingen van de persoon. Ze hebben namelijk geklikt op je aantrekkelijke onderwerp regel. Laat dit onderwerp dus ook terugkomen in de nieuwsbrief.

De e-mail met onderwerp “Hey Jan! Upgrade je tennis skills met deze aanbiedingen.” kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

 


Hey Jan! Word de topspeler van jouw tennisclub.

Leuk dat je de e-mail bekijkt. We hebben namelijk een aantal interessante aanbiedingen voor je die je tennis skills kunnen verbeteren. Goed materiaal is namelijk het halve werk. Met de racket grip tape zorg je ervoor dat het tennisracket niet wegglijdt uit je handen. Een paar verse tennisballen met dezelfde druk zorgen voor een gelijkmatig spel. Wist je overigens dat een tennisracketdemper erg goedkoop is en alle onnodige trillingen in je armen wegneemt? Sla je (tennis)slag met onderstaande aanbiedingen!

Top 3 aanbiedingen voor betere tennis skills

1. Betere grip met racket grip tape
Foto + Tekst + Prijs + Call to action

2. Minder blessures met de racket demper
Foto + Tekst + Prijs + Call to action

3. Gelijkmatig spel met verse tennisballen
Foto + Tekst + Prijs + Call to action.

Zit jouw product er niet bij? Bekijk al onze tennisaccessoires > 

Populaire categorieën

Tennisrackets >      Tenniskleding >      Tennisaccessoires >      Etc. >      Etc. >

What more?

Hier kun je minder belangrijke dingen onder de aandacht brengen voor mensen die verder kijken dan de producten. Bijvoorbeeld een link naar de brochure, social media knoppen of andere interessante aanbiedingen.

 


Aan de slag met je doelgerichte nieuwsbrief

E-mail marketing is een mooi kanaal waar je ontzettend veel mee kunt testen. De kracht zit hem met name in het persoonlijk maken van de boodschap. Wanneer je begint met een doel, verplicht je jezelf om de focus te houden op wat het belangrijkst is. Hopelijk heb ik je met dit stappenplan geholpen en zal je volgende nieuwsbrief een stuk effectiever zijn. Probeer dit zo veel mogelijk op te schalen en test vooral zelf wat voor jouw doelgroep goed werkt. Er is nooit een standaard opzet die voor iedereen werkt.

Wij zetten voor jou e-mail marketing effectief in

Wist je dat e-mail al sinds 1971 bestaat en nog steeds één van de meest gebruikte communicatiemiddelen is? Wij zetten met alle liefde onze kennis in om e-mail marketing voor jou een geslaagd kanaal te maken.

Meer over e-mail marketing

Door: Kay Bleekman