In juli 2014 waren er maar liefst 178.558.568 actieve websites beschikbaar op het internet. Hoe wordt jouw website gevonden in dit enorme web van sites? Hoe kun je er nu voor zorgen dat relevante bezoekers de weg vinden naar jouw website? Dat en meer behandelen we in dit blog, lees dus snel verder.

Verschillende kanalen

Mensen worden online op veel verschillende manieren geïnformeerd, geïnteresseerd en beïnvloed. Hoogstwaarschijnlijk beweegt ook jouw doelgroep zich op het internet en is de stroom aan informatie overweldigend. In ons vak van online marketing spreken we van verschillende online kanalen waarmee we de doelgroep kunnen bereiken. In de volgende alinea’s zullen we behandelen hoe deze kanalen ervoor kunnen zorgen dat jouw website gevonden wordt op het internet.

Zoekmachines

Een van het meest gebruikte en meest voor de hand liggende kanaal is de zoekmachine. Alleen Google al telt iedere minuut 2,4 miljoen (!!) zoekopdrachten. Om gevonden te worden bij de voor jouw relevante zoekopdrachten zijn er twee mogelijkheden: adverteren (SEA) of aangedragen worden door het algoritme van de zoekmachine (SEO). Voor beide situaties geldt dat er wel wat werk verzet moet worden voordat je gevonden wordt.

Het begint allemaal bij het relevant zijn voor een zoekopdracht. Dat klinkt misschien simpel, maar hier gaat het bij veel websites al mis. Om te beginnen is het belangrijk te achterhalen waarvoor je relevant moet zijn. Een zoekwoorden onderzoek zorgt ervoor dat je in kaart brengt waarop jouw doelgroep eigenlijk zoekt. Bijvoorbeeld welke termen, synoniemen of op welke onderwerpen men zoekt.

De volgende stap is het creëren van goede landingspagina’s voor deze zoekopdrachten. Dit is in de basis het geven van de juiste antwoorden op de vragen die mensen stellen. Ofwel iemand zoekt op “blauwe korte broek” of “handleiding iPhone 5”, dan dient de landingspagina aan deze wens te voldoen. Als je een goed beeld hebt van wat mensen zoeken en hierop een goed antwoord geeft ben je al heel behoorlijk op weg om gevonden te worden in zoekmachines.

Nu is het echter zaak om een goede advertentiecampagne op te zetten of je website verder te optimaliseren voor zoekmachines. Deze blogs kunnen je hierbij wellicht op weg helpen: Eerste stappen met Ads en Beginners Guide in SEO. Mocht je hulp nodig hebben bij het opzetten van een SEO of SEA campagne neem dan even vrijblijvend contact met ons op.

Display advertenties

Een gemiddelde internetgebruiker krijgt maandelijks ruim 1.700 banners voorgeschoteld. Display advertenties inzetten om gevonden te worden op het internet is dan ook een veelgebruikt kanaal. Er zijn tal van netwerken waarbij je banner impressies kunt inkopen, bijvoorbeeld het Google Display Netwerk zie video hieronder. Over het algemeen betaal je bij deze netwerken per klik óf per duizend impressies (CPM).

Social Media

Een aanbeveling via Twitter of Facebook is bijzonder krachtig. Een vriend, familielid of kennis beveelt namelijk jouw website aan. Om echter gevonden of aanbevolen te worden op social media is het essentieel dat jouw website bekend is bij mensen. Het is immers lastig jouw bedrijf aan te bevelen wanneer iemand nog nooit van je heeft gehoord. Een andere mogelijkheid om op social media gevonden te worden is natuurlijk de interactie aan te gaan met jouw doelgroep. Het heet niet voor niets social media, ofwel het sociale element is erg belangrijk voor het succesvol inzetten van dit kanaal. Ga eens na of je mensen kunt helpen of introduceer jezelf. De tone of voice en de boodschap is een beetje afhankelijk van jouw persoonlijkheid en hetgeen waar je bedrijf voor staat.

Affiliate Marketing

Enkel betalen voor een bepaalde conversie. Dat is waar affiliate marketing bekend om staat. Het inzetten van affiliate marketing om gevonden te worden kan zeer goed werken. Affiliates zijn goed in het verkrijgen van traffic of het bereiken van de doelgroep. Dit doen zij op een zeer kosten efficiënte manier, omdat zij enkel een deel van de uiteindelijke conversiewaarde krijgen. Wil je meer weten over affiliate marketing, lees dan eens dit blog dat ik eerder schreef.

Advertorials

Een semi-redactionele bijdrage waarvoor je betaald kan zeer goed werken voor het bereiken van je doelgroep. Het aankopen van een advertorial op een blog of nieuwssite wordt in veel gevallen behoorlijk goed gelezen. Zeker wanneer het een redactionele insteek heeft. Een advertorial kan dan ook effectief ingezet worden om bewustwording te creëren of aan je naamsbekendheid te werken. Maar uiteindelijk werkt het ook heel goed om gevonden te worden door de door jouw gedefinieerde doelgroep.

Onbetaalde verwijzingen

En natuurlijk hebben we te maken met onbetaalde verwijzingen. Hierbij kun je denken aan een verwijzing in een blog of nieuwsbericht. Deze redactionele verwijzingen kunnen ervoor zorgen dat jouw bedrijf gevonden wordt en je website bezocht wordt. Om dit soort verwijzingen te verkrijgen is het belangrijk dat je op de radar staat van een journalist of blogger. Dit kan enerzijds door naamsbekendheid, maar natuurlijk ook door gevonden te worden via een van eerder genoemde kanalen. Een bijkomend voordeel van deze onbetaalde verwijzingen is dat het voor zoekmachines meetelt bij het bepalen van jouw online autoriteit.

Is je interesse gewekt en wil je graag meer weten over hoe je website goed gevonden kan worden op het internet? Neem dan eens contact met ons op en we denken graag mee over hoe jouw website online het beste gevonden kan worden door jouw doelgroep.