De cijfers liegen er niet om: Pinterest telt momenteel 3,9 miljoen gebruikers in Nederland en groeit steeds verder. Uit het recente Nationaal Social Media onderzoek van deze maand blijkt dat er ten opzichte van vorig jaar maar liefst 10% meer gebruikers zijn bijgekomen en dat 24% van de gebruikers het kanaal dagelijks gebruikt. Waar rook is, is vuur en waar gebruikers zijn, is geld te verdienen! Daarom neem ik je in dit blog mee in de wondere wereld van geld verdienen met Pinterest.

Geld verdienen met Pinterest

Als je een zakelijk account hebt, kan je aan de slag met adverteren op Pinterest, daar kan je hier alles over lezen. Een super interessant kanaal waarin ook de advertentiemogelijkheden je kunnen helpen om jouw bedrijf te promoten. In dit blog ga ik echter niet in op het adverteren op Pinterest via het advertentiecentrum, maar op de mogelijkheden van affiliate marketing op Pinterest. Want dat is ook een manier om geld te verdienen met Pinterest!

Affiliate marketing Pinterest

Om heel concreet te beginnen: bij het uploaden van een pin kan je een link invoegen om verkeer naar een bepaalde website te genereren. Op deze plek kan je ervoor kiezen om een affiliate link te plaatsen. Nog niet bekend met affiliate marketing? Een uitgebreide uitleg kan je hier lezen.

Voorbeeld pin

Hoe begin je met affiliate marketing op Pinterest?

Ondanks dat het heel eenvoudig klinkt, is er natuurlijk wel wat voorwerk nodig. Als je affiliate marketing wilt inzetten heb je om te beginnen een zakelijk account nodig. Die is eenvoudig aan te maken en eventueel te koppelen aan een persoonlijk account.

De volgende stap is om je aan te melden bij een affiliate netwerk. Hierbij is de keuze aan jou en afhankelijk van welke producten of diensten je wilt promoten. Voorbeelden van affiliate netwerken zijn Awin, TradeTracker en Daisycon. Zoals de naam doet vermoeden, bevat zo’n netwerk affiliate systemen voor andere bedrijven, zoals Bijenkorf en Bruna die bij Awin zijn terug te vinden. Er zijn ook bedrijven met eigen affiliate programma’s zoals Bol.com. Inmiddels hebben behoorlijk wat websites de mogelijkheid om samen te werken als affiliate partner. Het aanbod is behoorlijk groot.

Let bij het kiezen van een affiliate programma op de commissies die je per partner krijgt, dit kan namelijk behoorlijk verschillen per aanbieder. Bovendien zijn er aanbieders die bonussen uitkeren als je voor een bepaald aantal verkopen zorgt. Ook verschillen de cookietermijnen, attributiemodellen en regels per aanbieder. Verdiep je dus goed!

Wat zijn de voorwaarden voor affiliate marketing op Pinterest?

Je raadt het al: dat hangt af bij welk affiliate netwerk of -programma je bent aangesloten. Zorg dat je de regels kent om narigheid te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn dat het affiliate netwerk Etsy affiliate marketing op Pinterest niet goedkeurt en dat Bol.com de voorwaarde stelt dat je eerst minimaal 500 volgers moet hebben. Check de regels voor affiliate marketing op social media daarom goed.

Op Pinterest zelf is het van belang dat je bij het promoten van een affiliate link ook netjes in de beschrijving zet dat je iets promoot. Vermeld dat je een affiliate link gebruikt.

Daarnaast keurt Pinterest het gebruik van url-verkorters af, hoe lelijk lange affiliate linkjes ook kunnen zijn. Daar is gelukkig wel een oplossing voor, daar kom ik later in dit blog nog op terug!

Hoe zorg je voor succes met affiliate marketing op Pinterest?

Je bent er klaar voor en kan niet wachten om geld te verdienen met Pinterest. Je voldoet aan alle eisen voor je affiliate netwerk en Pinterest. Maar dan heb ik één andere schakel nog niet genoemd: de gebruiker!

Om succes te behalen met affiliate marketing op Pinterest is het einddoel misschien geld verdienen, maar je wilt natuurlijk inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroep voor jouw bedrijf/website. Zorg er daarom voor dat je die gebruiker in gedachten houdt en niet te spammy overkomt. Geld verdienen met Pinterest zonder eigen website kan, maar plaats jij enkel pins die met behulp van een affiliate link direct naar het aanbod van bijvoorbeeld op Bol.com verwijzen? Dan zullen gebruikers daar niet blij van worden. Zorg daarom voor afwisseling in content én vertel gebruikers waar ze terecht zullen komen. Maak een mooie visuele pin en schrijf een aantrekkelijke beschrijving zodat gebruikers weten wat ze kunnen verwachten en welke actie van hen gewenst is.

Heb je een website nodig voor affiliate marketing op Pinterest?

Ja en nee. Er bestaan affiliate programma’s waarbij geen website vereist is om deel te nemen. Dit zijn de zogenoemde ‘referral programma’s’ waarbij je beloningen kunt verdienen als je producten bij bijvoorbeeld familie of vrienden promoot. Dit is eigenlijk net iets anders dan het gebruik van affiliate programma’s, maar wel goed om te weten.

Om affiliate marketing in te zetten heb je een website nodig, maar je hoeft niet per se te communiceren via de website. Oftewel: je kunt gebruikers vanuit de pin direct verwijzen naar één van de websites uit je affiliate netwerk. Je eigen website kan echter een mooie tussenstap zijn. Schrijf jij een blog over de beste boeken op het gebied van marketing? Dan kan je in dat blog affiliate linkjes gebruiken naar alle boeken die je uitlicht. Op Pinterest plaats je een pin met een link naar dat blog. Dat scheelt je ten eerste een lange (lelijke) affiliate url.

Ten tweede genereer je op die manier traffic naar je eigen website en heb je in je eigen blog de ruimte om uitgebreid jouw review te geven. Dit komt wat natuurlijker over en geeft je ook de ruimte om weer door te verwijzen naar andere artikelen (met affiliate linkjes). Booming business!

Voorbeeld
Een mooi voorbeeld kwam ik tegen op het gebied van een DIY: een blogger schrijft een uitgebreid artikel met alle ins en outs over het pimpen en naar eigen smaak maken van een Ikeakastje. De blogger speelt slim in op het zoekgedrag naar DIY’s en inspiratie op Pinterest en besteedt er vervolgens met een creatief project een uitgebreid blog aan. In het blog staan ook affiliatelinks naar het Ikeakastje en aan de reacties op het blog te zien zijn lezers erg enthousiast en daardoor veel meer overtuigd om ook aan de slag te gaan én op de affiliate link te klikken.

Voorbeeld pinterest

Voor- en nadelen van het werken met een eigen website
Omdat je Pinterest kunt zien als visuele zoekmachine, kan het prima voorkomen dat na een halfjaar na het plaatsen van jouw pin over marketingboeken iemand in aanraking komt met jouw pin en klikt op jouw affiliate link. Hoe vervelend is het dan als die link niet meer werkt, maar jij dit niet in de gaten hebt? Of dat mensen jouw pin bewaren op hun eigen bord en jij daardoor geen optie hebt om de link aan te passen? Of dat jouw partnerprogramma zijn voorwaarden strenger maakt, waardoor jij de regie niet meer hebt? Dat is niet handig en ook nog eens slecht voor de gebruikerservaring. Opnieuw een voordeel om met je eigen website als tussenschakel te werken.

Echter, het nadeel van het werken met een tussenschakel is – zoals het woord het aangeeft – een extra stap en daarom een langere “funnel” voor de gebruiker. Een aantrekkelijk blog is daarom belangrijk. Het mag de gebruiker niet teveel afleiden van jouw doel: op die affiliate links klikken en kopen maar!

Conclusie

Affiliate marketing inzetten op Pinterest is zeker interessant en één van de manieren om geld te verdienen met Pinterest. Het is laagdrempelig om een account aan te maken en om aan de slag te gaan. Door middel van het direct verwijzen naar je aanbieders uit je affiliate netwerk bij het uploaden van je pin, kan je snel slagen maken.

Echter is het belangrijk om je content af te stemmen op de gebruiker en is een tussenstap met traffic genereren naar je eigen website voordelig. Hierdoor leren gebruikers jouw website kennen (met alle affiliate linkjes) én heb je de ruimte om gebruikers wat meer toelichting te geven over de promoties die je uitvoert.

Houd de regels van zowel je affiliate netwerken en Pinterest in de gaten en vermeld je promoties netjes in de content. Vergeet niet om ook gewoon lekker andere pins te blijven pinnen om jouw volgers te blijven inspireren en zo succes te blijven behalen.

Hulp nodig met Pinterest? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!