Verschillen in data tussen UA en GA4
Kort samengevat: Er zijn veel verschillen in data tussen de nieuwe Google Analytics (GA4) en de oude versie (UA). Het is zelfs zo verschillend, dat in veel gevallen je data niet 100% overeen zal komen. Dit komt door een aantal zaken: Van de andere ‘event-based’ manier van meten die GA4 gebruikt tot de statistische modellen waarmee GA poogt te corrigeren voor missende conversies door extra privacy maatregelen. In deze blog leg ik je uit wat de verschillen zijn tussen de nieuwe Google Analytics 4 en de oude Universal Analytics.
Navigeer snel naar
- Verschil GA4 en Universal Analytics;
- Verschil in manier van meten;
- Verschil in data die binnenkomt metrics;
- Waar vind je nu de oude metrics en vervangingen daarvoor;
- Vergelijken van sessiedata;
- Checklist voor overschakelen van UA naar GA4.
Verschillen tussen de nieuwe Google Analytics 4 en de oude Universal Analytics
Samengevat veranderen de volgende zaken in Google Analytics 4 ten opzichte van Universal Analytics:
- Verschillende meetmodellen
- Geen limiet meer op de maandelijkse hits
- Gratis connectie met BigQuery
- Statistische modellen om conversies te schatten
Verschillende meetmodellen
Waar de oude versie van Google Analytics meet op basis van sessies en paginaviews, meet de nieuwe Google Analytics 4 op basis van gebeurtenissen. Waar Universal Analytics een categorie, actie, label en waarde had, heeft GA4 dit niet. Om daarvoor te compenseren, kun je bij GA4 optioneel parameters inschieten. Dit is het best uit te leggen met een voorbeeld.
Voorbeeld: Nieuwsbriefinschrijving
Stel: Je wil weten hoe mensen zich hebben ingeschreven op je nieuwsbrief. Op je site heb je daar verschillende manieren voor: via een pop_up of via je footer. Voor de pop_up zou je het in Universal Analytics zo kunnen doen (via tagmanager):
En in de nieuwe Google Analytics 4 zo (via tagmanager):
Vanaf nu is het dus 1 gebeurtenisnaam, met een mogelijkheid om gebeurtenis parameters (ook wel custom parameters genoemd) toe te voegen.
Geen limiet meer op het aantal gebeurtenissen
Google Analytics 4 heeft geen limiet meer op het aantal maandelijkse gebeurtenissen per maand. In Universal Analytics is dit in de gratis versie tot wel 10 miljoen hits, maar dit bleek voor sommige klanten te weinig te zijn.
In plaats daarvan heeft Google Analytics nu een maximum aantal unieke gebeurtenissen die kunnen worden doorgemeten; dit aantal staat op maximaal 500 gebeurtenissen. In de meeste gevallen is dit meer dan genoeg. Je kan alleen dus niet voor iedere knop op je website een aparte unieke gebeurtenis maken (dit wil je ook niet, want je kunt met (custom) gebeurtenis parameters een beter overzicht creëren).
Gratis connectie met BigQuery
BigQuery is belangrijk om een export te kunnen maken van je data. Deze tool was eerst toegankelijk voor GA360 gebruikers, maar is nu dus ook beschikbaar voor GA4 gebruikers.
BigQuery is een tool waarmee je gemakkelijk complexe datasets kunt opvragen. BigQuery geeft je dus de mogelijkheid om alle data uit Google Analytics te halen, zonder dat je tegen het probleem van sampling aanloopt. Dit is dus alleen een issue voor grotere accounts, maar desalniettemin een zeer belangrijke upgrade.
Universal Analytics en Google Analytics 4 data verschillen en vergelijken
Allereerst: Waarom zou je de verschillen tussen Universal Analytics en GA4 willen weten?
- Je kan snel abnormaliteiten identificeren;
- Je leert veel over hoe Google Analytics 4 werkt;
- Je kan de verschillen tussen Universal Analytics en GA4 verklaren.
Je kan snel abnormaliteiten identificeren door bijvoorbeeld dezelfde conversie uit GA3 en GA4 te vergelijken en te bekijken of er verschillen zijn. Is bijvoorbeeld bij de conversie nieuwsbriefinschrijvingen in UA 80 en in GA4 maar 10, dan weet je dat er iets mis is gegaan in de configuratie.
Is er echter een klein verschil, dan hoeft dat niet per se te duiden op een foute installatie. Bijvoorbeeld: heeft GA3 80 conversies en GA4 85 conversies over dezelfde periode, dan kan dit liggen aan een aantal zaken. Om er een paar te noemen:
- Is je data-attributiemodel hetzelfde? GA4 staat standaard op data-driven attributie en GA3 standaard op last click.
- Is je tijdzone hetzelfde ingesteld in beide analytics?
- Meest voorkomend: Het komt door de verschillen hoe Google de gegevens meet. Dit is drastisch verschillend tussen Universal Analytics en Google Analytics 4
Om deze data te vergelijken wil je natuurlijk weten waar alles uit UA staat in GA4. Hieronder staat een overzicht waar alles staat.
Waar staan Universal Analytics rapporten in GA4?
- Waar staat de Homepage in GA4? De homepage is te vinden onder het huis-icoontje.
- Waar staat het doelgroeprapport in GA4? De doelgroep staat in GA4 onder ‘gebruiker’ Als je op zoek bent naar de debugview, dan kun je die vinden onder het onderste tabje in GA4: ‘Configureren’.
- Waar staat het realtimerapport in GA4? Realtime in GA4 staat onder ‘Rapporten -> Realtime’.
- Waar staat het acquisitierapport in GA4? Acquisitie staat onder Rapporten -> Levenscyclus -> Betrokkenheid.
- Waar staat het gedragsrapport in GA4? Gedrag staat onder Rapporten -> Levenscyclus -> Betrokkenheid.
- Waar staat het conversierapport in GA4?
- Conversies in het geval van e-commerce zijn te vinden onder Rapporten -> Levenscyclus -> Inkomsten genereren.
- Conversies in het geval van leadgeneratie zijn in dit rapport te vinden onder: Rapporten -> Levenscyclus -> Betrokkenheid -> Conversies.
Voor de meer gedetailleerde rapporten, zoals je landingspagina-rapport en funnel-rapport lees je deze blog.
Meetverschillen tussen het nieuwe Google Analytics 4 en de oude Universal Analytics per metric
Data | Universal Analytics (oud) | Google Analytics 4 (nieuw) | Verwacht verschil |
Totaal Aantal Gebruikers | Primaire statistiek in UA Totaal aantal gebruikers | Totaal aantal gebruikers | Data berekend op basis van Actieve gebruikers in GA4 |
Nieuwe Gebruikers | Aantal gebruikers die voor het eerst interactie hebben met je site | Aantal gebruikers die voor het eerst interactie hebben met je site OF je app voor het eerst opstarten én getriggerd wordt door het ‘first_open’ event van Google | GA4 Combineert web en app data in 1 property |
Actieve Gebruikers | Bestaat niet | Primaire statistiek in GA4 Totaal aantal gebruikers dat je site bezoekt met een engaged* sessie of wanneer een first_visit, first_open, engagement_time_msec of user_engagement wordt getriggerd | Data berekend op basis van Actieve gebruikers in GA4 |
Pageview | Totaal aantal bekeken pagina’s. Herhaalde weergaven van een enkele pagina worden wel geteld | Ook in GA4 als ‘Views’: het totale aantal app-schermen of webpagina’s die gebruikers hebben gezien. Herhaalde weergaven van een enkel scherm of pagina worden wel geteld | GA4 combineert web en app data in 1 property |
Unieke Pageview | Totaal aantal bekeken unieke pagina’s. Herhaalde weergaven van een enkele pagina worden niet geteld | Bestaat niet | Unieke paginaweergaven bestaat niet meer in GA4. Alternatief: Gebruik ‘users’ als vergelijking |
Purchase | Purchase events worden afgevuurd in het Enhanced Ecommerce-model.
Data wordt gehaald uit een productenarray via Javascript die door Google Analytics verschaft is en verzonden als ‘purchase event’ |
Purchase events worden aanbevolen en verzamelen gegevens op een vergelijkbare manier als UA
|
GA4 meet ‘Purchase’ automatisch door, maar voor extra data zoals ‘event_value’ moet je een custom event aanmaken |
Sessie | Periode waarin een gebruiker actief betrokken is bij je website of app.
Sessie eindigt standaard wanneer: – 30 minuten geen activiteit is geweest (nieuwe sessie wordt gestart bij terugkomst na 30 minuten inactiviteit) of; – Klokslag middernacht (eindigt sessie en start direct nieuwe sessie) of; – Nieuwe campagneparameter wordt aangetroffen (start direct een nieuwe sessie) |
Ook in GA4 als ‘Sessie_Start’.
Google genereert de gebeurtenis ‘session_start’ + sessie-ID. GA4 koppelt de sessie-ID aan elke volgende gebeurtenis in de sessie.
Een sessie eindigt standaard wanneer: – 30 minuten geen activiteit is geweest (nieuwe sessie wordt gestart bij terugkomst na 30 minuten inactiviteit).
Sessies worden niet meer herstart bij: – Klokslag middernacht of; – Wanneer nieuwe campagneparameters worden aangetroffen |
Minder sessies in GA4 doordat:
– Sessies niet meer worden herstart bij: – Klokslag middernacht of; – Wanneer nieuwe campagneparameters worden aangetroffen. Dit was bij UA wel het geval |
Sessie/Traffic (gebaseerde acquisitie-metrics) | Kanaal of Bron/Medium is de dimensie die wordt geanalyseerd op basis van statistieken zoals Gebruikers en Sessies | Kanaal of Bron/Medium is de dimensie die wordt geanalyseerd op basis van statistieken zoals Gebruikers en Sessies.
Verschillen qua acquisitiestatistieken tussen GA4 en UA komen voornamelijk door de verschillen in statistieken van Gebruikers of Sessies |
Verwacht dat veel verschillen qua acquisitiestatistieken tussen GA4 en UA komen door de verschillen in statistieken van Gebruikers of Sessies.
Hier is niet veel aan te doen |
3Conversies | Definieer een doel (bijvoorbeeld: ‘contactformulier_verzonden’) om aan te geven dat deze als conversie moet worden beschouwd.
UA telt slechts één conversie per sessie voor elk doel. Als een gebruiker een formulier twee keer verzendt in dezelfde sessie, wordt slechts één conversie geteld |
Specificeer een conversiegebeurtenis voor elke actie (bijvoorbeeld: ‘contactformulier_verzonden’) die als conversie moet worden beschouwd.
GA4 telt elke instantie van de conversiegebeurtenis, zelfs als dezelfde conversiegebeurtenis meerdere keren wordt geregistreerd tijdens dezelfde sessie.
Dus als een gebruiker het formulier twee keer tijdens dezelfde sessie indient, worden er twee conversies geteld |
Verwacht meer conversies in GA4 omdat deze standaard de conversies, iedere keer dat deze getriggerd worden, toekent als conversie. 3 formulierdownloads in 1 sessie = 3 conversies. Meestal is dit niet iets wat je wil. Oplossing:
– Als je via Google Tagmanager conversies hebt ingesteld, let er dan op dat deze 1 keer per sessie worden getriggerd. – Als je de conversies binnen de interface van GA4 hebt opgezet, volg dan deze guide |
Bounce Rate | Percentage sessies met één pagina waarin geen interactie met de pagina heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld 5 minuten de pagina bekijken en dan weer wegklikken zonder ergens op te klikken telt als bounce | Percentage sessies dat geen betrokken sessies waren,
Een betrokken sessie is een sessie die (standaard) 10 seconden of langer duurt, 1 of meer conversiegebeurtenissen heeft of 2 of meer pagina- of schermweergaven heeft |
Verwacht een lagere Bounce Rate in GA4. Zelfs wanneer een persoon 10 seconden op de pagina blijft telt deze nu als engaged user (en dus niet als bounce) |
Alle Gebeurtenissen | Een UA-gebeurtenis heeft een categorie, actie en label en is een eigen ‘hit’type. Bijvoorbeeld: een Sign up voor een webinar met als categorie ‘CTA’, actie ‘Aanmelden’ en label {bestemmings-URL}.
Het totale aantal gebeurtenissen wordt verhoogd wanneer een gebeurtenis wordt getriggerd. |
Bestaat niet | Iedere ‘hit’ is nu een ‘gebeurtenis’ in GA4 en Categorie/Actie/Label bestaat niet meer. Om onderscheid aan te geven, maak je nu gebruik van custom parameters
|
Aantal Gebeurtenissen | Bestaat niet | Elke ‘hit’ heet nu een gebeurtenis. GA4-gebeurtenissen hebben geen categorie, actie of label meer. Alle acties zijn gebeurtenissen.
Bijvoorbeeld: wanneer iemand een websitepagina bekijkt, wordt de page_view-gebeurtenis geactiveerd.
Elke gebeurtenisnaam hoeft niet uniek te zijn (het is zelfs het beste om dezelfde gebeurtenisnaam vaak opnieuw te gebruiken, waarbij je onderscheid maakt door ‘custom parameters’ mee te geven. |
Iedere ‘hit’ is nu een ‘gebeurtenis’ in GA4 en Categorie/Actie/Label bestaat niet meer. Om onderscheid aan te geven, maak je nu gebruik van custom parameters
|
Wat is een engaged sessie in GA4?
Een engaged sessie in GA4 wordt geteld wanneer een gebruiker:
- 10 seconden of langer op de website is of;
- 2 pagina’s op je website of app heeft gezien of;
- Een conversion event heeft plaatsgevonden
Wanneer een gebruiker dus 8 seconden lang scrollt en zomaar wat rondklikt op 1 pagina, maar geen conversie doet, telt deze als een bounce.
Doet ie dit echter voor langer dan 10 seconden, dan is het geen bounce meer.
“Verschillen qua acquisitiestatistieken tussen GA4 en UA komen in veel gevallen door de verschillen in statistieken van gebruikers of sessies”
Verschillen tussen sessies in Google Analytics 4 en Universal Analytics:
Zie je veel meer sessies in Universal Analytics dan in Google Analytics 4? Dan ligt dat waarschijnlijk aan:
- Geografische instellingen: (klanten die tijdens middernacht surfen worden niet meer meegerekend als nieuwe sessie in GA4)
- UTM-tagging op je eigen websites: (het tegenkomen van een nieuwe campagneparameter wordt niet meer meegerekend als nieuwe sessie in GA4)
- Filters: (GA4 maakt nog steeds een sessie-ID aan ondanks gebruik van filters (geldt alleen voor Google 360 gebruikers))
- Nieuwe ‘inschattingsmanier’ waarop GA4 sessies meet: (Universal Analytics meet alle sessies direct. I.v.m. privacy maakt GA4 gebruik van een statistisch model om het aantal sessies te schatten).
In de praktijk zal dat er ongeveer zo uit zien:
- Verschillen in aantal gebruikers (door nieuwe manier van meten)
- Verschil in betrokkenheidsduur: (door nieuwe manier van meten sessies)
- Primaire gebruikersmeting in GA4: Aantal afzonderlijke gebruikers die je website of applicatie hebben bezocht. Een actieve gebruiker is elke gebruiker die een betrokken sessie heeft of wanneer Analytics één van deze metrics verzamelt:
- het first_visit event of de engagement_time_msec parameter van een website
- het first_open event of de engagement_time_msec parameter van een Android app
- de first_open of user_engagement gebeurtenis van een iOS app
Checklist voor de overgang naar Google Analytics 4
- Google Tag toevoegen aan je website (Basishandeling voor meetbaarheid);
- Google Analytics 4 tag aan je website toevoegen (Basishandeling voor meetbaarheid);
- Google Signalen aanzetten (voor toegang tot data van gebruikers advertentiepersonalisatie toestaan);
- Conversies instellen (via Google Tag Manager is aangeraden);
- Doelgroepen opnieuw aanmaken (segmenten en doelgroepen die je wil targeten en tracken);
- Gebruikers beheren (Wie krijgt welke toegang en is dat nog up to date);
- Koppel aan Google Ads (als je adverteert op Google);
- Gegevens importeren (als je offline data wil importeren);
- Koppelen aan BigQuery (als je een grote dataset hebt);
- User ID instellen (alleen als je bedrijf user ID’s genereert);
- Measurement Protocol (voor geavanceerde gebruikers).