Feestdagen gebruiken voor je marketingkalender (Pure Video)
Elk jaar zijn er verschillende feestdagen waar je perfect op kunt inspelen met je marketingkalender. In onderstaande video vertel ik vandaag wat een marketingkalender is en hoe je de feestdagen kunt gebruiken in je marketingkalender!
Feestdagen gebruiken voor je marketingkalender – tips en ideeën! – Een Pure Keukensessie
00:00 Intro
00:18 Feestdagen in je marketingkalender
01:18 Wat is een marketingkalender?
03:35 Voordelen marketingkalender
05:30 Maken van een marketingkalender
06:58 Conclusie
Transcriptie video
Hoi, ik ben Chaimae en ik ga je vertellen hoe je optimaal gebruik kunt maken van je marketing kalender. Kunnen de feestdagen invloed hebben op je marketing? Sterker nog, kun je hierop inspelen? Dat zijn de vragen die we vandaag in deze blog gaan handelen.
Waar kan je op inspelen?
Als je jouw bedrijf wilt laten groeien, dan is het goed om het hele jaar door op zoek te gaan naar contactmomenten die relevant zijn voor je doelgroep. De feestdagen of bijzondere evenementen gedurende het jaar zijn hiervoor een heel mooi uitgangspunt. Bij het maken van je campagnes is het essentieel om een overzicht te maken van alle gebeurtenissen gedurende het jaar waar je op kunt inspelen. Het gebeurt nog te vaak dat marketeers verrast zijn door zaken die eigenlijk al vast staan. Zo weten we dat Sinterklaas ieder jaar weer terug gaat komen en dat het zoekgedrag wat betreft speelgoed gaat toenemen. Ook weten we dat tegen het eind van het jaar het zoekvolume op vuurwerk bijvoorbeeld weer enorm zal gaan toenemen. Nou, dat zijn dus zaken waar wij op in kunnen spelen en die we van tevoren eigenlijk in een planning vast willen leggen. Met zo veel gelegenheden om te vieren is het belangrijk om te weten welke dagen, welke evenementen, relevant zijn voor jouw bedrijf. Als je deze speciale dagen in één overzicht plaatst ben je altijd goed voorbereid en planning is echt een must voor ieder bedrijf dat wil gaan groeien.
Wat is een marketing kalender en hoe pak je dit aan?
Een marketing kalender is een kalender waarbij je onder andere kijkt naar welke feestdagen er zijn en waar je op kunt inspelen betreffende content. Je denkt er van tevoren over na welke feestdagen interessant zijn voor jouw bedrijf en waar je op kunt inspelen. Door op tijd een planning te maken kan er vroegtijdig worden geschakeld om campagnes en content te ontwikkelen. Want ja, bij de meeste feestdagen is men toch op zoek naar een cadeau en met passende campagnes en content kun je net die gebruiker overhalen om die aankoop bij jou te doen. Als je hier op een goede manier op inspeelt zul je zien dat de campagnes rond de feestdagen veel meer conversies zullen gaan opleveren. Een marketing kalender werkt van maand tot maand om er zo voor te zorgen dat je een consistente stroom hebt van inhoud om te verspreiden, zoals bijvoorbeeld promoties, informatie en bijvoorbeeld evenementen inhoud. De meest succesvolle marketing kalenders worden ruim van tevoren opgesteld en dan liefst voor hele komende jaar een basisplanning. Let er wel op dat je niet alles tot in den treure gaat plannen, want als afgelopen periode ons iets heeft geleerd is dat er altijd onverwachte gebeurtenissen zijn waar je op dat moment ook op moet in gaan spelen.
De meeste ondernemers en marketeers denken dat de implementatie het meeste werk is , terwijl eigenlijk het meeste werk daarvoor komt, wanneer jij je doelen en je prioriteiten gaan stellen. Hoe eerder je begint met het plannen van elke stap van je strategie, hoe minder problemen je in de loop der tijd tegen zult gaan komen. In het begin vraagt het opmaken van een marketingkalender nogal wat energie en focus, maar wanneer het jaar op gang komt en je bedrijf het drukke seizoen in gaat, hoef je je minder druk te maken over de marketing en misschien wel het belangrijkste: jouw online kanalen hebben een constante flow aan content ideeën. Als bedrijf kan je online op tal van manieren met je klanten en potentiële klanten communiceren. Denk behalve aan social media ook aan een blogpost, aan een nieuwsbrief, aan een podcast, et cetera. Met al deze mogelijkheden loop je al snel risico dat je het overzicht kwijt raakt en een contentkalender helpt om dit overzicht weer terug te winnen. In zo’n kalender neem je niet alleen op wanneer je iets wil gaan verspreiden, maar ook: wie gaat de content maken? Wie is er eventueel verantwoordelijk? En misschien ook wel: welk budget is er beschikbaar?
Wat zijn de voordelen van een marketingkalender?
Nu we weten wat een marketing kalender is wil je natuurlijk ook weten wat zijn de voordelen hiervan zijn.
- Consistentie. Als bedrijf is het heel erg belangrijk dat je consequent en consistent communiceert. Consistentie wekt gewoon vertrouwen op bij de klant.
- Het maken van keuzes. Een marketingkalender dwingt je om van te voren na te denken over welke content je wil gaan delen. Hierdoor maak je keuzes en kun je op een makkelijke manier beslissen welke content je deze maand wil gaan delen.
- Je verliest de belangrijke dagen niet uit het oog.
- Je kunt vooruit gaan werken. Je hebt natuurlijk verschillende periodes. De ene keer ben je iets drukker dan de andere keer en in een drukke periode heb je niet altijd tijd om content als bijvoorbeeld een blogpost te schrijven. De periode dat het iets minder druk is kun je bijvoorbeeld al vooruit gaan werken, want je weet wat er de komende maanden aan zit te komen en in plaats van één blogpost te schrijven kun je er misschien wel drie in één week maken.\
- Ad hoc zaken kunnen altijd tussendoor. Omdat je met je content of marketingkalender de basis al hebt gepland zal je die niet uit het oog verliezen en je ziet ook waar de ruimte nog is is om ad hoc zaken te plannen.
- Iedereen is op de hoogte. Dat is vooral heel erg fijn als je met meerdere mensen de social media kanalen of de website beheert, want zo weten je collega’s ook wanneer er wat wordt geplaatst. Denk bijvoorbeeld ook aan een afdeling zoals webcare. Het is voor hun ook super fijn om te weten wanneer zij vragen kunnen verwachten omtrent een post die geplaatst gaat worden. Het maken van content is niet te voor iedereen makkelijk en ook niet voor iedereen weggelegd. Stel, je hebt een eigen onderneming. Dan heb je niet altijd de tijd om na te denken over welke post je kunt plaatsen. Misschien ben je soms ook wel te laat met bijvoorbeeld vaderdag. Dat is hartstikke jammer, want zo mis je namelijk een stukje contact met je volgers en een marketing kalender zou je daar hartstikke goed bij kunnen helpen.
Jouw marketingkalender maken
Nu je weet wat een marketing kalender is en wat de voordelen zijn, gaan we nu aan de slag met het maken ervan. Hoe je de kalender ontwerpt, invult en deelt, hangt natuurlijk helemaal af van jouw specifieke marketingdoelen en de beschikbare middelen die er zijn. Als je het mij vraagt moet zo’n kalender wel een een aantal basiselementen voldoen.
- Namelijk de datum wanneer je iets wil publiceren.
- Het onderwerp of de titel van de content.
- Wie gaat het maken, schrijven, opnemen en wie is er verantwoordelijk voor het maken ervan.
Afhankelijk van de specifieke doelen van de organisatie: de workflows, de platformen die je kunt gaan gebruiken en de hoeveelheid content die je wilt gaan delen, zijn de volgende elementen misschien ook nog wel heel erg interessant om terug te laten komen in je kalender.
- Op welk kanaal wordt de content gedeeld? Is dat we door middel van een email, een nieuwsbrief bijvoorbeeld, is de video op YouTube, is het een Facebook-post? Noem het maar op.
- Als je weet waar het wordt geplaatst is het misschien ook wel interessant om te vermelden hoe de inhoud eruit komt te zien. Is het een is een afbeelding, is het een video, is het een podcast? Want ik kan me heel goed voorstellen dat je hier wel afwisseling in wilt hebben en niet dat je de hele week of de hele maand alleen maar blogposts plaatst en dan de maand erop alleen maar video’s. Afwisseling is natuurlijk hartstikke fijn.
- Onderwerp categorieën. Hierin kan je in je kalender zien of je over een bepaald onderwerp al heel veel content hebt gedeeld of misschien zijn er wel onderwerpen die onderbelicht zijn. Daar heb je dus nu één overzicht van en is het gewoon heel erg overzichtelijk.
Bedankt voor het lezen van deze blog en veel succes met jouw marketingkalender!