Hoogstwaarschijnlijk zit jouw doelgroep ook bij de ongeveer 9 miljoen leden van Facebook in Nederland. Daarom vraag jij jezelf natuurlijk af hoe deze groep te bereiken en nog belangrijker: ‘welke doelstellingen kan ik behalen door gebruik te maken van Facebook?’ Allereerst wellicht goed om even te belichten wat nu precies het voordeel is van adverteren op Facebook. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om je doelgroep te targeten, maar ook het opbouwen van een langdurige relatie (likes) en het versterken van je merk zijn hier voorbeelden van. Oké, genoeg over de voordelen, het gaat er natuurlijk vooral om hoe jij het maximale uit het adverteren haalt. Hierbij moet worden gekeken naar welke doelstellingen jij (kan en) wilt behalen.

Doelstelling 1: Ik wil meer online sales genereren!

Natuurlijk valt of staat alles met keiharde cijfers. Het adverteren via Facebook wordt echt interessant als het ook extra centjes oplevert. Trouwens, niet alleen sales zijn van belang, maar ook het vergroten van je lead-database is aantrekkelijk. Het is daarom belangrijk om simpele informatie op je Facebookpagina te zetten, die de bezoeker helpt jouw bedrijf te begrijpen. Plaats daarom het aanbod, foto’s van producten, reviews en blogposts op je pagina.

Zorg er dus voor dat jouw pagina goed is ingericht, zodat het voor de bezoeker duidelijk is waar jouw bedrijf voor staat. Hierbij moet onderstreept worden wat de toegevoegde waarde is van jouw product voor de bezoeker. Dat wil zeggen, wat maakt jouw product perfect aansluitend op de behoefte van de bezoeker. Over de bezoeker gesproken, wie is dat eigenlijk? Hoe ziet jouw ideale bezoeker (koper) eruit en hoe kan jouw bedrijf hem of haar helpen? Dit zijn belangrijke vragen waarover na moet worden gedacht alvorens gerichte advertenties te plaatsen.

Hoe specifieker een advertentie gericht is op de doelgroep, hoe hoger het conversiepercentage, simpel natuurlijk. Zo eenvoudig is het helaas niet. Afbeeldingen hebben bijvoorbeeld een grote daadkracht in een advertentie op Facebook. Een goede gerichte afbeelding resulteert over het algemeen in de meeste clicks. Dit valt te verklaren doordat mensen vaak gewoonweg voor vermaak of om tijd te doden op Facebook zitten. Het procentueel aantal impulsaankopen is dan ook hoog, daarom is het zaak jouw product opvallend te maken met een aantrekkelijke afbeelding, test hier mee! Zorg ervoor dat de pagina waar de bezoeker naartoe wordt gestuurd top is. Je wilt per slot van rekening dat de bezoeker genoegdoening voelt en jouw product koopt.

Doelstelling 2: Ik wil meer bezoekers naar mijn offline winkel leiden!

Facebook-mobile-appsNaast het verkopen van je product door het online kanaal, kan de doelstelling ook gericht zijn op het trekken van meer bezoekers naar jouw winkel. Een manier om dit te doen is het plaatsen van een ‘Facebook-offer’. Dit is een advertentie in een post gericht op een bepaalde doelgroep, waarbij je overigens zelf het budget kan bepalen. Wanneer de ‘offer’ wordt weergegeven, heeft de bezoeker de mogelijkheid om op het aanbod in te gaan en bij genoegdoening (daar is hij weer) het aanbod ook te delen. Duidelijk is nu geworden dat je het de bezoeker zo makkelijk mogelijk moet maken. Vergeet dan ook niet alle contactgegevens te vermelden, de bezoeker dient te weten waar hij je kan vinden!

Doelstelling 3: Ik wil mijn naamsbekendheid vergroten!

In relatie tot Facebook dien je dan direct te kijken naar het vergoten van de ‘community’. Door actief bezig te zijn met het geven van een toegevoegde waarde aan de bezoeker zorgt dit voor uitbreiding van het netwerk. Originaliteit speelt hierbij een grote rol, probeer creatief te zijn met je posts, doe is een keer wat anders, zoals bijvoorbeeld het posten van een spel, quiz, prijsvraag of interessant weetje. Je wilt dus zorgen dat meer bezoekers jouw pagina liken. Een eenvoudige manier hierbij is te kijken naar je huidige klanten. Vergeet bijvoorbeeld niet een Like Box toe te voegen aan je bedankpagina. De bezoeker is al tot aankoop overgegaan, dus de kans is vele malen groter dat hij op de ‘Like knop’ drukt.

Doelstelling 4 : Ik wil aandacht vragen voor een nieuw product!

Een mooie manier om aandacht te vragen voor nieuwe producten is het plaatsen van ‘teasers’ in zowel advertenties als posts. Maak je doelgroep nieuwsgierig, dit kan door bijvoorbeeld afbeeldingen of video’s te gebruiken. Focus hierbij op de belangrijkste voordelen van jouw nieuwe product en zorg voor een regelmatige weergave. Wanneer dit juist wordt ingevuld zal de stemming van de bezoeker veranderen van nieuwsgierig naar enthousiast! Een enthousiaste bezoeker is gegarandeerd een beter converterende bezoeker. Daarnaast wil je ook nieuwe bezoekers aanspreken. Een goede manier om dit te doen, is te zoeken naar bezoekers die een soortgelijk profiel hebben als jouw klanten. Facebook biedt hier een interessante optie voor. Gebruik Aangepaste Doelgroepen om met je huidige contacten in verbinding te komen. Vervolgens is er de Power Editor om bezoekers te vinden die gelijk zijn aan je huidige doelgroep. Op deze manier is het eenvoudig een nieuwe groep potentiële kopers te vinden voor jouw product.

Doelstelling 5: Ik wil aandacht vragen voor mijn mobiele app!

Facebook-naamsbekendheid-vergrotenTegenwoordig gebruiken steeds meer bedrijven een mobiele applicatie om informatie te verstrekken en/of verkopen te genereren. Facebook is hiervoor een uiterst geschikt medium om dit onder de aandacht te brengen van jouw doelgroep. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de bezoekers Facebook (ook) via de mobiele app bezoekt. Daarbij komt het feit dat een bezoeker sneller geneigd is om een app te downloaden wanneer deze wordt weergegeven in een advertentie op de tijdlijn. Dit komt door de click to download functie, dat wil zeggen, wanneer je klikt op de button in de advertentie de applicatie direct wordt binnengehaald. Resultaat, het aantal downloads kan aanzienlijk stijgen!