Facebook biedt talloze targeting opties voor adverteren, maar in hoeverre ken jij jouw klanten? Je wilt natuurlijk het liefst leads van hoge kwaliteit binnenhalen. Nieuwe mensen bereiken die vergelijkbaar zijn met je bestaande klanten of volgers klinkt daarbij ideaal. Daarvoor heeft Facebook de segmentatie tool ‘Lookalike Audiences’ in het leven geroepen. In dit blog leg ik kort uit wat een lookalike audience is en hoe je deze aanmaakt.

Wat is een lookalike audience?

Een lookalike audience (vergelijkbare doelgroep) is een door Facebook semi-automatisch aangemaakte doelgroep die wordt gebaseerd op jouw bestaande custom audiences (aangepaste doelgroepen).

Iedereen binnen een custom audience wordt geanalyseerd op gemeenschappelijke kenmerken. Deze kenmerken kunnen vervolgens een nieuwe groep vormen binnen een lookalike audience, waarbij de kenmerken worden gematcht met mensen die jij nog niet eerder hebt bereikt. De naam zegt het daarom ook al: de doelgroep is vergelijkbaar met jouw bestaande publiek.

Hoe maak je een lookalike audience?

Facebook baseert een lookalike audience op data. Om een lookalike audience aan te kunnen maken zul je eerst een custom audience nodig hebben. Om dit te kunnen doen klik je binnen het Facebook Business Manager account onder ‘Advertentiebeheer’ op het hamburgermenu. Daar vind je onder de kop ‘Middelen’ de categorie ‘Doelgroepen’.

facebook advertentiebeheer

Vervolgens ga je naar Doelgroep maken > Aangepaste doelgroep. Er komen diverse opties tevoorschijn. Wil je een aangepaste doelgroep op basis van websiteverkeer? Zorg dan eerst dat de Facebook Pixel is ingesteld. Afhankelijk van de bron zul je verschillende stappen moeten doorlopen on de doelgroep aan te kunnen maken.

aangepaste doelgroep maken

Nadat je een custom audience hebt aangemaakt kun je aan de slag met de gewenste lookalike audience. Hiervoor ga je op de pagina naar Doelgroep maken > Vergelijkbare doelgroep. Hier vind je drie velden die je moet invullen voor het aanmaken van de doelgroep.

vergelijkbare doelgroep maken

In het eerste veld selecteer je de (zojuist) aangemaakte custom audience. Vervolgens kies je het land (of landen) waarop je de doelgroep wilt baseren. In dit veld kun je alleen kiezen uit landen of bepaalde regio’s. Bij het aanmaken van een campagne kun je specifiekere locatie-targeting instellen.

Als laatste selecteer je de doelgroepgrootte. Des te lager het percentage, des te beter de match met de custom audience. Een grotere groep in aantal klinkt aantrekkelijk, maar een lager percentage biedt waardevolle targets! Is je doelstelling juist om zoveel mogelijk bereik te creëren? Dan kun je testen met een hoger percentage.

Wanneer alles is ingevuld klik je op ‘Doelgroep maken’. Het kan tot een dag duren voordat de lookalike audience klaarstaat. Daarna staat de lookalike audience klaar voor gebruik in je advertentiesets!

Een mogelijkheid om te kijken hoe verschillende lookalike audiences reageren is om vanuit dezelfde custom audience bron en locaties te werken met verschillende doelgroepgroottes. Zo kan je aan advertentieset laten draaien op een 1% groep en een 2% groep om vervolgens de resultaten te vergelijken.

Nog enkele tips

Pas je lookalike audience aan op de doelstelling

Wat is het doel van de campagne die je wil draaien? Wil je meer bezoekers naar je webshop trekken? Gebruik dan een lookalike audience op basis van website bezoekers die al specifieke acties hebben ondernomen, zoals het toevoegen van een item aan het winkelwagentje. Als je merkbekendheid wilt creëren, of nieuwe volgers op je pagina wilt bereiken, dan is het handig om een lookalike audience op basis van bestaande Facebook-pagina volgers te gebruiken.

Vermijd te brede lookalike audiences

Zoals gezegd wordt een lookalike audience gebaseerd op data. Het is daarbij wel belangrijk om waardevolle data te kiezen. Wanneer je een lookalike audience bijvoorbeeld baseert op alle websiteverkeer in de afgelopen 30 dagen, dan neem je ook de minder kwalitatieve groep mee terwijl hier een hoge bounce op kan zitten. Denk je dat de doelgroep te breed is? Pas je custom audience dan aan op websiteverkeer die een bepaalde actie heeft ondernomen op de website.

Aan de slag

Hopelijk heb je nu een goede opzet om aan de slag te gaan met lookalike audiences. Wil je meer weten over hoe je met Facebook campagnes aan de slag gaat en wat daarin de mogelijkheden zijn? Lees dan het blog Een succesvolle Facebookcampagne in 7 stappen. Heb je toch liever een helpende hand in het opzetten, draaien en optimaliseren van een succesvolle Facebook campagne? Neem dan gerust contact met ons op.