Doe je ook wel eens telkens dezelfde handelingen in Excel? De Excel Macro functie kan je een hele hoop tijd besparen. Met deze functie kun je bepaalde handelingen die je regelmatig uitvoert automatiseren. Hoef jij het niet meer te doen, doet Excel het voor je en bespaar je een hoop tijd. Ik laat in onderstaande video zien wat een macro functie is en hoe je het in kan stellen! Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.

Excel Macro maken – Jouw zoekwoorden onderzoek versnellen! – Excel tips voor Online Marketing


Timestamps:
00:00​ Intro
00:31​ Situatieschets
01:24​ Excel Macro functie
01:40​ Een Excel Macro maken
04:54​ Excel Macro aanpassen in Visual Basic
06:38​ Excel Macro testen
07:23​ Conclusie

Transcriptie video

Ben je ook wel eens in Excel bezig en doe je telkens dezelfde handelingen en wou je dat dit geautomatiseerd kon? Dan heb ik misschien een oplossing voor jou. De Excel Macro functie. Vandaag in deze video ga ik je meer vertellen over deze functie en hoe je hem in kan stellen en kunt gaan gebruiken. Hoi mijn naam is Thijs van Hal en in deze gloednieuwe video op dit kanaal ga ik je meer vertellen over de functie Macro in Excel.

Situatieschets

Als online marketeer maak ik gebruik van de Keyword Planner van Google. In deze tool kan ik allemaal zoekwoorden stoppen en kan ik vervolgens zien hoe vaak er per maand gezocht wordt op dat zoekwoord. Niet alleen in een tool zelf kan ik zien hoe vaak er op een zoekwoord gezocht wordt, ik kan ook een Excelbestand downloaden waar alle ingevoerde zoekwoorden staan en vervolgens alle informatie staat. Ik download dat Excel file zodat ik gemakkelijk alle zoekwoorden die ik ingevoerd heb, plus de bijbehorende zoekvolumes kan kopiëren en kan plakken in mijn hoofdbestand. Het SEO workfile. In dit bestand heb ik dan een totaaloverzicht van alle onderzochte zoekwoorden en kan het makkelijk beslissingen maken.

Maar als ik dit Excelbestand open, is de data nog niet klaar om gelijk gekopieerd te worden en moe tik een aantal aanpassingen doen in het bestand. Omdat ik soms wat tientallen tot honderden van dit soort bestanden open en dit soort aanpassing handmatig moet gaan doen, ben ik hier heel veel tijd mee kwijt.

Excel Macro functie

Hier komt dan de Macro functie in beeld. Met de Excel Marco functie kun je namelijk bepaalde taken die je regelmatig uitvoert, laten automatiseren in Excel. Hoef jij het niet meer te doen, doet Excel het voor je en Excel doet het ook nog eens veel sneller dan jij dat handmatig kan doen.

Een Excel Macro maken

Nou, dat automatiseren klinkt natuurlijk top maar hoe kan ik nou zo’n Marco instellen en wat zijn de mogelijkheden? Voordat je een Marco kan instellen moet je eerst nog wat aanpassen als ze in de voorkeuren. Je gaat dus links bovenin naar Excel en voorkeuren, vervolgens ga je naar lint en werkbalk en aan de rechterkant, helemaal onderin, zie je een tabje ontwikkelaars. Deze staat bij mij wel aangevinkt, maar bij jullie nog niet en deze moet je aanvinken en vervolgens op opslaan klikken.

Vervolgens zie je in Excel dat er een nieuw tabje bovenaan is bijgekomen namelijk ontwikkelaars. En  hier zie je ook al Macro’s en Macro opnemen. Om een Macro aan te maken gaan we bovenin de toolbar naar Macro opnemen. Hier kunnen we vervolgens onze Marcro een naam geven. Ik noem hem even TestMacro en je kan hem opslaan in verschillende mappen. Ik raad je aan om hem in de persoonlijke macrowerkmap op te slaan.

Vervolgens kun je een sneltoets instellen. Deze toetsencombinatie ga je straks gebruiken om de Macro te triggeren. Je kan hier een letter aan toevoegen. Is het een kleine letter dan is  het Option Cmd, is een hoofdletter dan verandert het naar Ctrl Shift. Ik zet hem nu op hoofdletter N.  Druk je vervolgens op oké, dan moeten we voor de allerlaatste keer de handelingen die je wilt  automatiseren in Excel handmatig doen. Wanneer Excel het heeft opgenomen en opgeslagen heeft, hoef je  alleen nog maar de sneltoets in te drukken en dan wordt de Macro geactiveerd en doet Excel het werk voor jou. We hebben op oké gedrukt en je ziet dat de opname bezig is.

We kunnen op elk moment de opname stoppen hier links bovenin. De handelingen die ik altijd deed een Keyword file, zijn de volgende: Verwijderde eerst de eerste vijf rijen, die zijn irrelevant. Toen verwijderde ik de kolom B en C. Toen selecteerde ik kolom B. Ging ik naar start, zoeken en selecteren, vervangen en vervolgens naar punt nul. En vervangen die door niks. Je ziet hier aan de linkerkant in B1, de cel, dat er 720.0 staat. Voor mijn part mag die .0 weg, dat staat net wat mooier. We drukken vervolgens op  alles vervangen, oké en sluiten en je ziet nu dat het 720 is geworden. Nu selecteer ik de eerste  cel, A1, druk ik Shift in. Die ook ingedrukt en doe ik de pijltjestoets naar rechts. Vervolgens terwijl ik Shift nog ingedrukt heb, druk ik Command in en doe ik het pijltje naar beneden. Nu selecteer  ik alle zoekwoorden die in eerste instantie in de tool in de Zoekwoordplanner van Google heb gegooid.

Deze zoekwoorden wil ik vervolgens gesorteerd hebben op basis van volume. Degenen met meeste volume moet bovenaan staan, dat is wat overzichtelijker. Dan ga ik naar gegevens, sorteren, hier kies ik kolom B omdat we willen sorteren op basis van volume en niet op basis van het alfabet. In eerste kolom sorteren we op waarde, doet hij automatisch al, en van groot naar klein. Als je nu vervolgens op oké drukt  dan gaat Excel alles sorteren. Nu hebben we eindelijk de gegevens die we willen hebben. Deze kunnen we kopiëren door Command + C in te drukken, en nu stoppen we de Macro door opname stoppen in het tabje ontwikkelaars te klikken.

Excel Macro aanpassen in Visual Basic

Nu is de Macro opgenomen maar we gaan wel een paar kleine wijzigingen doen. Wat je hiervoor wil gaan doen is hier linksboven naar Visual Basic te gaan. Vervolgens opent er een nieuw scherm. Als jij in het mapje Modules in jouw personal werkmap naar de module gaat die  zojuist is ingesteld, de Macro. Zie je hier de Macro uitgeschreven in Excel. Zo zie je dat  we rij 1 tot en met 5 geselecteerd hebben, deze verwijderd hebben, kolom B7 selecteert hebben  enzovoort. Er zijn twee dingen die we hier aan willen passen. Allereerst zie hier de naam van het  werkblad, waar we de Macro hebben ingesteld. Omdat deze kan veranderen en dan de Macro het niet doet gaan we deze aanpassen.

We halen heel Worksheets, plus de naam, halen we weg en zetten er ActiveSheet neer. Dit doen wij bij de rest van de gevallen ook. Hier staat hij nog een keer enzovoort. Vervolgens is er nog één ding die ik wil aanpassen. Deze kan mogelijk niet relevant zijn voor jouw geval maar voor het geval van de Keyword Planner wel heel handig. Je ziet hier namelijk dat we B1 tot  en met B4360 hebben geselecteerd. We hadden in het bestand waar we de Marco hebben ingesteld 4360 zoekwoorden toegevoegd. Maar het maximale wat in de tool van de Keyword Planner kan zijn 10.000 zoekwoorden het is dan ook goed om dit getal 4360 te vervangen voor 10.000. Mocht je dan maximaal 10.000 zoekwoorden toegevoegd hebben in tool. Weet je zeker dat deze allemaal geselecteerd en vervolgens gesorteerd worden. Ben je klaar met aanpassingen? Dan kun je bovenin op het opslaan pepertje klikken en het weer sluiten.

Excel Macro testen

Nu is het tijd om te kijken of de Macro die wij zojuist hebben aangemaakt het daadwerkelijk doet. Vul de sneltoets die je hebt ingesteld in en kijk wat er gebeurt. Zo als je ziet ging het aardig snel en Excel doet ook al veel sneller dan jij als mens handmatig kan doen. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat als je dit tientallen, honderden keren moet doen van onderzoek en je deze Macro gebruikt dat het best wel wat tijd kan schelen. Waar we gestopt zijn met het kopiëren van alle zoekwoorden kan ik nu gewoon gaan naar het  bestand mijn SEO workfile. Hoef ik alleen nog maar Command + V te drukken en ik heb mijn data zoals ik het wil, in mijn bestand.

Ik hoop dat inmiddels duidelijk is geworden wat een Macro is, hoe je hem in kan stellen en wat de mogelijkheden zijn. Ga er vooral mee aan de slag  want het kan je echt heel veel tijd besparen als hij steeds dezelfde handelingen in Excel moet doen. Ik wil je bedanken voor het kijken naar deze video. Vond je hem leuk? Like hem dan zeker. Abonneer op ons YouTube kanaal en dan zie ik je bij de volgende video. Doei.

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.