De evolutie van Google AdWords
Al 16 jaar geleden, in het jaar 2000, werd Google Ads gelanceerd als self-service advertentieprogramma op de Google domeinen. Destijds kondigde Google trots aan dat het 3 miljoen zoekopdrachten per dag verwerkte en dat men goedkoop kon adverteren voor $10, $12 of $15 CPM, afhankelijk van de te adverteren positie. Sinds dat moment zijn er vele zaken gewijzigd. In 2002 kwam de eerste grote update van Google uit en kon ook op basis van CPC betaald worden. Uiteindelijk is CPM in Google search helemaal verdwenen en enkel mogelijk voor het Display Netwerk (GDN). Dit werd mogelijk in 2003, toen Google AdSense lanceerde. Met AdSense kunnen websites advertentieruimte aanbieden aan o.a. adverteerders via Ads en worden banners of tekstadvertenties automatisch op hun site weergegeven. Via Ads en het GDN zijn wereldwijd het indrukwekkende aantal van 1 miljard mensen te bereiken.
In 16 jaar tijd is Google gegroeid van 3 miljoen naar ruim 3 miljard zoekopdrachten per dag.
In de opvolgende jaren kwam er steeds meer zaken bij in Google Ads, zoals sitelinks, adverteren op producten in Google Shopping en adverteren op YouTube. Ook nu zit Google niet stil. Grote en belangrijke wijzigingen in de laatste jaren zijn:
Bid management op locatie en tijd
Gebruikers tonen ander gedrag op andere momenten van de dag. Het was al langer mogelijk bezoekers te targeten op dag van de week, of op bepaalde dagen juist meer of minder te bieden. Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om biedingen aan te passen op geografie of tijd van de dag (met interval van 15 minuten). Zeer interessant en zeker de moeite waard om eens in te duiken, want er zijn zeker verschillen!
Callout extensions
Met callout extensions krijgen Google Ads advertenties meer ruimte. Er kunnen een aantal punten, die niet klikbaar zijn, weergegeven worden onder de advertentie. Dit zorgt voor extra ruimte, extra overtuiging en indien goed ingezet meer kliks op de advertentie en mogelijk meer conversies.
RSLA
Remarketing is al eerder behandeld en zeer effectief in het overtuigen van bezoekers om toch op aankoop over te gaan. Voorheen was dit enkel voor het Display Netwerk. Met RLSA kunnen mensen die eerder op je website geweest zijn benaderd worden in Google Search. Dat kan met data via Ads, maar ook door lijsten te importeren uit Google Analytics. Meer daarover lees je in dit blog over RLSA. Uiteraard kan remarketing for search ook ter kostenbesparing ingezet worden door mensen in de lijst uit te sluiten bij een bepaalde zoekopdracht.
Dynamische remarketing
Traditionele remarketing stelt je in staat om bestaande bezoekers opnieuw te benaderen (of uit te sluiten). Met Dynamische remarketing worden dynamische banners ingezet met specifieke producten en getoond aan mensen die de specifieke producten bekeken hebben. Dit heeft iedereen al eens meegemaakt en kan sinds enkele jaren ook gewoon via Ads. Dit gaat in samenwerking met je Google Shopping feed (wat een vereiste is voor dynamische remarketing). De banners zijn naast dynamisch ook interactief. Bij een mouse-over kan een knop een andere kleur krijgen zoals in het voorbeeld onderstaand bij mouse-over van de middelste button (of product afbeelding).
Close variants exact en phrase zoekwoord typen
In Augustus 2014 besloot Google dat exacte zoekopdrachten anders geïnterpreteerd moesten worden. Immers, 7% van alle zoekopdrachten bevatten een typefout volgens Google data. Voor de aanpassing moest bij een zoekwoord ingezet als exact het zoekwoord ook exact overeenkomen. Na de wijziging niet meer en kunnen typefouten ook als exact gezien worden. Dat is de reden dat in een ad group met enkel exacte zoekwoorden toch andere woorden in je zoektermenrapport kunnen staan. Dit ziet er uit zoals in de afbeelding rechts.
Ads Express
Niet meer zo nieuw, maar sinds de introductie van Ads Express in 2011 heeft Google dit product veelvoudig in de schijnwerpers gezet bij kleinere ondernemers. Ads Express is een uitgeklede versie van de reguliere Ads waarmee kleine adverteerders snel kunnen adverteren op Google. Nadeel is dat het vanuit een Ads Express account lastig concurreren is met ‘reguliere’ adverteerders. Het gemak zorgt er al snel voor dat relevantie niet maximaal is, conversie niet (goed) ingeregeld en onnodig veel geld wordt uitgegeven zonder dat er vooropgestelde doelen behaald worden. De keerzijde is Express ontwikkeld voor bedrijven die wel willen adverteren, maar niet de kennis hebben van de reguliere Google Ads en zo toch mee kunnen doen.
Meer topadvertenties
Nog maar twee weken terug is de zoekmachine resultaat pagina (SERP) van Google opnieuw aangepast. In veel gevallen worden er nu vier advertenties bovenaan de pagina weergegeven en drie onderaan. Voorheen waren dit er drie bovenaan en zeven aan de rechterkant. De topadvertenties bieden meer ruimte voor informatie over producten en USP’s dan de advertenties rechts. Vanuit dat oogpunt is dit een positieve ontwikkeling. Dat er nu vier advertentieposities minder zijn maakt echter dat er heviger geconcurreerd moet worden om in beeld te komen en vormt een nieuwe uitdaging.
Verdere ontwikkeling van Google Ads
Google Ads is een zeer belangrijke cash-cow voor Google. Al sinds de introductie is de omzet via Google Ads jaar-op-jaar bijzonder hard gestegen. Ads is dus zeer belangrijk voor Google en dit zal er zeker voor zorgen dat Ads doorontwikkeld met oog op gebruiker, adverteerder en zeker ook inkomsten. Mijn verwachting is dan ook Google Ads steeds verder uitgebreid wordt, terwijl Express gebruiksvriendelijk blijft, maar ook meer opties krijgt. Denk in het geval van de reguliere Ads aan meer opties om de doelgroep gerichter te targeten, meer en nauwkeurigere demografische gegevens, interesses van gebruikers en betere targeting op fase binnen een aankoopproces.

Google’s omzet per jaar uit advertentie inkomsten