Zoals je waarschijnlijk weet komt met Google Analytics 4 een opvolger van Google Universal Analytics zoals jij deze nu kent. Sinds kort heb je de mogelijkheid om je Analytics te ‘upgraden’ naar dit nieuwe Google Analytics 4 (GA4). Van veel klanten heb ik hier al vragen over gehad en we helpen onze klanten ook graag met het instellen van deze nieuwe versie. Dit artikel is onderdeel van een uitgebreide serie van blogs/vlogs over GA4. Een overzicht van alle artikelen vind je hier. In dit artikel behandel ik de grootste voor- en nadelen van GA4.

Laten we het lekker negatief beginnen, zodat we positief kunnen afsluiten!

Opnieuw inrichten is nodig

Het upgraden naar GA4 is met een druk op de knop geregeld, maar dan ben je er helaas nog niet. GA4 kopieert namelijk niet al je instellingen van Universal Analytics (UA). Alles moet daarom weer opnieuw ingericht worden, van het doormeten van events en het instellen van conversies tot het filteren van IP-adressen. En of dat niet al vervelend genoeg is: de plek waar je gewend was deze aanpassingen te doen is in veel gevallen ook nog gewijzigd of verplaatst. Dat kost dus tijd.. Tijd die je wellicht niet hebt.

Nieuwe interface, dat wordt wennen!

Als je al een GA4 property hebt kun je hierover met me meepraten. GA4 is namelijk echt totaal anders qua interface dan je gewend bent. Verandering is goed hoor ik wel eens, maar eigenlijk vindt niemand verandering echt leuk. Je zult dan ook absoluut moeten wennen aan de nieuwe interface. Rapporten waar jij blindelings je weg naartoe wist te vinden zijn verplaatst of zijn niet meer teruggekomen. Van de 150 rapporten in UA zijn er in GA4 nog maar 30 over! Een nadeel aan het begin. Gelukkig went de nieuwe interface overigens wel snel waarna alles wél een stuk duidelijker en gemakkelijker zal worden. Even doorzetten dus!

Nieuwe statistieken

In het blog van mijn collega Casper kan je alles lezen over de grootste verschillen tussen Google Analytics 4 en het ‘oude’ Google Analytics. Een verschil is nieuwe manier van meten op basis van een event-driven datamodel waar mijn collega Frank op zijn beurt iets meer over verteld. Door deze wijziging van meten op basis van events en niet meer op basis van pageviews zijn sommige statistieken die je vertrouwd in de oren klinken niet meer aanwezig. Een paar voorbeelden hiervan: de metric ‘pagina’s per sessie’ kan je niet meer terugvinden en ook het ‘bouncepercentage’ is verdwenen. Je kunt overigens betwisten of dit erg is 😉 Hoe dan ook, deze metrics worden over het algemeen nog vaak gebruikt voor rapportages over de prestaties van de website en hier zullen dus alternatieven voor gezocht moeten worden.

Versturen aangepaste rapporten

Voor veel van mijn klanten heb ik aangepaste rapporten aangemaakt, bijvoorbeeld met 404 pagina’s, die automatisch per e-mail verstuurd werden. Erg handig om bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks een e-mail te krijgen met 404 pagina’s die aangepakt moeten worden. Zo zijn er nog heel veel voorbeelden van handige aangepaste rapporten die je kunt maken. Maar in GA4 ontbreekt, bij het schrijven van dit blog, de functie om je rapport automatisch per e-mail te versturen.

Aanmaken van doelen

Het aanmaken van doelen (conversies) is in GA4 ook net weer wat anders dan je gewend bent. Ik neem als voorbeeld het aanmaken van een doel waarbij je te maken hebt met een bedankpagina (bijv: website.nl/bedankt). In UA (het oude Analytics) kon je eenvoudig een deel van een URL als bestemming ingeven bij het aanmaken van een doel. In GA4 werkt dat helaas anders. In feite heb je dan twee opties:

  1. Het bereiken van deze bedankpagina als event inrichten via Google Tag Manager. Het event kan je daarna weer als conversie instellen in GA4.
  2. Zelf een event (gebeurtenis) maken in GA4. Dit kan op onderstaande wijze, de parameter ‘page_location’ komt overeen met de URL die iemand bezoekt

Het aanmaken van doelen is dus iets omslachtiger geworden dan in UA. Maar genoeg over alle nadelen, laten we kijken naar de voordelen!

Data van web & app in 1 property

Mocht je beschikken over zowel een website als een app, dan kan je nu de data van beiden in 1 property krijgen. Dat was bij UA niet mogelijk. Een enorm voordeel omdat je gedrag van bezoekers hierdoor niet langer meer gescheiden hebt (waardoor je dit gedrag dus niet aan elkaar kunt linken)!

Nadruk ligt op de kwaliteit van de bezoeker

Dit is een voordeel dat Google zelf enorm benadrukt, de tijd zal het leren of dat ook zo is. De focus ligt in ieder geval op het naar voren krijgen van kwalitatieve bezoekers, vandaar ook dat bepaalde metrics (die ik hierboven ook noemde) vervangen zijn door ‘engagement’ metrics. Engagement gaat om de betrokkenheid van websitebezoekers en kan getriggerd worden door bepaalde acties (zoals tijd op de site, behalen van conversies (events), et cetera). Hierdoor zullen ook bepaalde ‘misverstanden’ gaan verdwijnen: een hoog bouncepercentage (metric die dus verdwijnt) wordt bijvoorbeeld vaak gezien als slecht, terwijl het voor het lezen van een blogartikel juist goed kan zijn. Iemand bouncete bijvoorbeeld wanneer na het lezen van één artikel de site verlaten werd. Maar lees jij bijvoorbeeld dit artikel en is jouw vraag daarna beantwoord waarop je de site verlaat, is dat dan slecht? In GA4 hoeft die vraag niet langer gesteld meer te worden omdat je in dit nieuwe geval als ‘engaged’ aangemerkt wordt en dus tot de kwalitatieve bezoekers behoord (wat dus in feite ook zo is).

Beter inzicht in doelgroep dankzij machine learning

Een terugkerend begrip bij Google is hun machine learning. De marketeers onder ons die met Google Ads werken weten wat ik bedoel, daar ligt de focus van Google namelijk sterk op het automatiseren van campagnes op basis van hun machine learning. In GA4 is dit geïntegreerd in de ‘Inzichten’ die we ook uit de ‘oude’ versie kende. Google geeft bijvoorbeeld als voorbeeld dat je een alert kan sturen wanneer er meer vraag is naar je product (vanuit trends in data) of welke doelgroep er meer ontvankelijk is om je product te kopen. De nieuwe ‘Inzichten’-kolom wordt ook wel ‘Analytics Intelligence‘-genoemd. Ook van dit voordeel moet op termijn blijken of de machine learning ook daadwerkelijk de inzichten geeft waar jij als marketeer je strategie op kunt aanpassen!

Events eenvoudiger aanmaken

Events (of gebeurtenissen) zijn de basis van GA4. En met behulp van Google Tag Manager kan je veel eenvoudiger bepaalde events inregelen dan voorheen. Voorheen moest je bijvoorbeeld voor scrolldiepte, klikken naar externe websites (vanaf jouw website) en het percentage dat iemand van een video heeft bekeken allemaal events aanmaken via Google Tag Manager. Tenminste, dat was de meest gangbare manier. Met GA4 kan je al deze events aanmaken via de algemene configuratie tag in Tag Manager! Bovendien worden al een stuk meer Events automatisch gemeten wanneer je kiest voor ‘Verbeterde meting’ bij het aanmaken van je Google Analytics 4-account.

Doelgroepen zijn makkelijker aan te maken

Het aanmaken van doelgroepen was in UA uiteraard ook al mogelijk, dus dat is niet nieuws. Wel is het aanmaken van een doelgroep veel makkelijker geworden dan voorheen. Daarnaast zijn ze ook vollediger doordat je cross-device kunt uitsluiten. Iemand die via een app een aankoop heeft gedaan kan je dan ook uitsluiten van je campagnes op desktop, iets wat eerder niet kon. Visueel ook een stuk aantrekkelijker als je het mij vraagt, al zullen de meningen verschillen.

Conclusie

Zoals elke upgrade is het altijd wennen aan de nieuwe interface. Zeker wanneer er bepaalde zaken zijn verdwenen waar je voorheen op rapporteerde (zoals bouncepercentage bijvoorbeeld). Dus het is absoluut aanpassen en wennen aan GA4, maar het gaat wel de nieuwe standaard worden. Op welke termijn is nog niet duidelijk, maar dat GA4 een blijvertje is blijkt wel uit het feit dat als je nu een nieuw Analytics account aanmaakt je standaard een GA4 account aanmaakt. Ben jij helemaal GA4-ready?

Vragen? Laat het ons weten!