Het EK Voetbal zit er alweer een tijdje op, maar voor dit blog moest ik even wachten tot de zoekvolumes van juni en juli zichtbaar waren in de zoekwoordplanner van Google.

Zoals velen van jullie, vroeg ik mij af of het sponsoren van zo’n groot event iets doet met de naamsbekendheid. Wordt er meer gezocht in Google naar de sponsoren? Ik ben me ervan bewust dat het meten van naamsbekendheid veel complexer is dan ik nu doe voorkomen, maar de data uit de zoekwoordplanner geeft wel een goede indicatie of sponsering effect heeft gehad.

Ik ben me er uiteraard ook van bewust dat er meer invloeden zijn dan alleen de sponsoring van het EK Voetbal. Neem bijvoorbeeld Booking.com, één van de sponsoren. Dat er op hun naam meer gezocht is de afgelopen maanden, komt ook doordat de coronamaatregelen zijn versoepeld en er weer meer mensen op reis zijn gegaan.

Kortom, genoeg nuances.

Neemt niet weg dat het interessant is om te zien wat de ‘keiharde’ data van Google zegt over het aantal keer dat er gezocht is op de namen van de sponsors van het EK Voetbal.

Wie waren de sponsoren van het afgelopen EK?

Onderstaande bedrijven staan prominent op de site van de UEFA en heb ik daarom meegenomen in mijn onderzoek.

De meeste sponsoren waren voor mij bekende merken. Maar van ‘Vivo’ en ‘Hisense’ had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Dankzij hun sponsoring weet ik nu dat Vivo een smartphone merk is en Hisense een producent van consumentenelektronica is.

Wat is de ontwikkeling qua zoekvolumes?

Dankzij de zoekwoordplanner van Google kan je heel eenvoudig het zoekverkeer in kaart brengen. Ik heb hiervoor puur en alleen naar Nederland gekeken.

Alipay

Gemiddeld wordt er op de term ‘alipay’ 3.600 keer per maand gezocht. Dit is een gemiddelde over de laatste 12 maanden. Onderstaande afbeelding laat duidelijk een enorme stijging in juni zien, tijdens het EK Voetbal.

Het zoekvolume bedroeg die maand ruim 12.000 zoekopdrachten. In de maanden voorafgaand aan het EK schommelde het gemiddelde zo rond de 3.000 zoekopdrachten per maand. Een verviervoudiging dus! In juli is het zoekvolume weer terug naar 3.600, wat ook ruim hoger was dan voorafgaand aan juni.

Coca-Cola

Gemiddeld wordt er op de term ‘coca-cola’ 27.100 keer per maand gezocht. Maar tijdens het EK zie je een hele duidelijke piek tot 40.500 zoekopdrachten in die maand.

Dit zal ook komen door de bekende actie van Cristiano Ronaldo die het blikje van Coca-Cola tijdens een persconferentie inwisselde voor een flesje water. Dit had zelfs een effect op de beurswaarde van Coca-Cola.

Gazprom

Gemiddeld wordt er op de term ‘gazprom’ 4.400 keer per maand gezocht. Tijdens het EK zie je een heel duidelijke piek met 9.900 zoekopdrachten die maand. Maar je ziet ook duidelijk dat het aantal zoekopdrachten in juli weer op het niveau van mei zit.

Hisense

Voor mij was dit een onbekend merk. En – gezien het zoekgedrag in Google – was dit ook het geval voor veel andere mensen in Nederland. Waar er vóór het EK slechts 5.400 keer per maand gezocht werd op ‘Hisense’, was dat volume in juni maar liefst 90.500 zoals je hieronder kunt zien.

Ook hier zie je na het EK een duidelijke afname in juli, maar nog wel steeds veel hoger dan in mei (nog steeds ruim 3 keer zo hoog). Het EK was in juli natuurlijk ook nog. Ik ben benieuwd of het volume in augustus weer op het niveau van mei zal zijn.

Vivo

Ook dit was voor mij dus een onbekend merk. Eerlijk gezegd dacht ik als eerste aan de ‘Garmin Vivo Active’, maar het bleek dus een smartphone merk te zijn. En ook in Nederland bleek wel dat een hoop mensen op Google zochten om te ‘kijken’ wat voor bedrijf dit is.

Het volume in juni was 60.500 terwijl het in mei slechts 3.600 was! Een enorme stijging in juni. Ook in juli was het volume nog veel hoger dan in mei, maar het EK liep natuurlijk ook nog door in juli.

Booking.com

Op Booking.com werd in juni meer gezocht dan in voorgaande maanden, maar die stijging zet ook door in juli. Waarschijnlijk meer toe te kennen aan het afbouwen van de coronamaatregelen dan aan de sponsoring van het EK.

Fedex

Een bekende naam voor velen, maar een relatief kleine speler in Nederland. Hier zien we zelfs een daling van het zoekverkeer ten opzichte van mei. Fedex is in die periode wel in het nieuws geweest (o.a. met een schietpartij), wellicht dat dit invloed heeft gehad op het zoekgedrag.

Het verkeer in juni is wel hoger dan in andere maanden van het jaar, maar het effect lijkt minder groot.

Heineken

Ook bij Heineken zien we geen enorme stijging in zoekverkeer. Sterker nog, in mei werd er vaker naar Heineken gezocht. Ik kan me bij Heineken ook voorstellen dat het minder opvalt dat ze sponsor zijn, je ziet ze immers op heel veel plekken.

Qatar Airways

Ook hier zijn we een stijgende lijn, maar die wordt al ingezet vanaf medio april. Hier verwacht ik ook dat met name de versoepelingen van de coronamaatregelen van invloed zijn geweest en in mindere mate de sponsoring van het EK.

TikTok

Het zoekvolume op ‘tiktok’ bedraagt maar liefst ruim 300.000 opdrachten per maand! En ondanks dat ze heel prominent aanwezig waren op het EK, zien we daar geen stijging in de aantallen.

Volkswagen

Ook bij Volkswagen zien we geen echt effect van de sponsoring, de zoekvolumes zijn redelijk stabiel door het jaar heen.

Thuisbezorgd/TakeAway

Op ‘thuisbezorgd’ wordt gemiddeld 1.000.000 keer per maand gezocht. Je leest het goed; 1 miljoen keer per maand! Tijdens het EK was dit minder dan in voorgaande maanden, maar ook hier zal het wellicht te maken hebben met het afbouwen van de coronamaatregelen en dat de restaurants weer open gingen.

Conclusie

Nogmaals, ik realiseer me dat er meer factoren meespelen dan de sponsoring van het EK Voetbal. Wat in ieder geval heel duidelijk opvalt is dat er veel meer gezocht is naar de voor Nederlanders onbekendere merken. Hiermee bedoel ik ‘Vivo’, ‘Hisense’ en in mindere mate ‘Alipay’.

Bij deze drie zie je echt een hele duidelijke stijging in het zoekvolume die je kan toeschrijven aan de sponsoring van dit event.

Voor de wat bekendere bedrijven is het effect minder duidelijk of spelen er andere factoren mee. Dit wil overigens niet zeggen dat de sponsoring geen effect heeft gehad. Wellicht zou het zoekvolume gedaald zijn als ze geen sponsor waren.