Cool! Je bent van plan om je eerste Google Ads campagne in te gaan zetten. Vol goede moed aan de slag. Om vervolgens de vruchten te plukken van dit zeer effectieve marketingkanaal. Maar voor je begint is het goed om enkele zaken even scherp te stellen.

1. Budget bepalen

Laten we starten met het bepalen van een goed budget voor je campagnes. Uiteraard is dit volledig afhankelijk van het type product of dienst dat je aanbiedt. Het budget bepalen is echter bijzonder belangrijk voor het wel of niet slagen van je campagnes. Je wilt immers het kanaal wel de kans geven om goed te presteren en er niet te snel de stekker uit trekken.

Het is goed om te realiseren dat een Google Ads campagne wat tijd nodig heeft. Enerzijds om essentiële data te verzamelen, maar ook om een bepaalde kwaliteit (Google Ads Quality score) op te bouwen als adverteerder. Door het vergaren van data krijg je inzicht in wat werkt en wat niet. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het uitsluiten of juist opbieden van bepaalde zoekwoorden.

In de meeste gevallen is het bepalen van het budget afhankelijk van de maximale marketing kosten voor een conversie, de zogenaamde Cost Per Action (CPA). Andere factoren die van belang zijn; het gemiddelde conversie percentage vanuit meerdere kanalen, het geschatte gemiddelde CPC bod en het minimaal benodigde aantal conversies om de Google Ads campagne te kunnen optimaliseren. Een rekenvoorbeeld: Minimaal aantal conversies: 100 Maximale cost per action: € 10,- Gemiddeld conversie percentage: 1% Geschat CPC bod: € 0,25 Benodigd aantal kliks: 10.000 Benodigd budget: € 2.500,-

2. Stel jezelf doelen

Hoe kun je bepalen of een Google Ads campagne succesvol is? Zorg dat je de doelstelling altijd goed voor ogen hebt. Is je doel het behalen van meer sales of heb je juist branding doelstellingen? Google Ads is bij uitstek een geschikt netwerk voor sales gerichte campagnes. Stel voor dit soort campagnes ten minste vast wat een conversie gemiddeld mag kosten.

3. Meten = weten

Als je een sales doelstelling hebt, dan is het natuurlijk wel zo handig om te zien welke zoekwoorden een conversie opleveren. Zorg er daarom voor dat je bij aanvang van de campagne de conversietracking van Ads hebt ingeregeld.

4. Hoe zit het zoekproces van je klant in elkaar

Waarschijnlijk heb je al een goed beeld van je klanten en hoe het aankoopproces in elkaar steekt. Gebruik deze kennis ook voor het opzetten van het Google Ads account. Door het goed inzetten van campagnes en advertentiegroepen tijdens de verschillende momenten van het zoekproces kun je deze beter in jouw voordeel laten uitvallen. Een voorbeeld: een klant is op zoek naar een hotel in Barcelona. De potentiële klant zou best goed zoeken in de volgende stappen:

Stap 1: “buurten barcelona
Stap 2: “hotel nabij l’eixample barcelona
Stap 3: “beoordelingen hotel ciutat vella
Stap 4: “boeken kamer hotel ciutat vella

Je kunt je wellicht voorstellen dat het antwoord op elke stap hoger dichter bij het uiteindelijke boeken van het hotel komt. Wellicht heeft de bezoeker na stap 1 al wel de overtuiging om de boeking compleet te maken, maar voor een ander is meer bewijs nodig. De Google Ads campagne kun je zo inrichten dat je in ieder geval probeert bij deze stappen aanwezig te zijn. Uiteindelijk kun je op basis van de data bepalen of alle stappen noodzakelijk zijn en of er acties nodig zijn.

5. Is de conversiefunnel wel goed genoeg?

Stel, je hebt een mooi budget gereserveerd, een prachtige campagne opgezet met gerichte advertenties en goed uitgebalanceerde zoekwoorden. Maar na een week kom je erachter, dat de gemiddelde kosten per conversie enorm hoog uitvallen. Schiet dan niet direct het Ads kanaal af, want de oorzaak hoeft daar niet direct te liggen. Kijk juist hierdoor voor de campagne goed naar conversiefunnel. Ga eens op de stoel zitten van een gemiddelde klant en probeer eens een bestelling te plaatsen. Hoe moeilijk is het om tot de aankoop te komen? Zitten er gaten in de conversiefunnel? Gebruik hierbij ook zeker je Analytics data om de pijnpunten te ondervangen. Als je dit op orde hebt dan zal dit zeker ten goede komen van de uiteindelijk ROI uit de Google Ads campagne.