Google Shopping is hét advertentieplatform waar je producten specifiek onder de aandacht kan brengen bij potentiële verkopers. Om te starten met Google Shopping heb je een aantal dingen nodig, ik neem je mee en laat zien in onderstaande video hoe jij je eerste Google Shopping campagne maakt. Lees je liever? Onder de video staat de transcriptie van de video.

Starten met Google Shopping en eerste campagne maken! – #1 – Een Pure Handleiding

 

 

Timestamps:
00:00 Intro
00:15 Starten met Google Shopping
00:58 Stap 1: Google Merchant Center account maken
01:54 Stap 2: Product Feed indienen
03:57 Stap 3: Google Ads koppelen
05:00 Google Shopping campagne maken

Transcriptie Video

Google Shopping is het advertentieplatform waarmee jij jouw producten uit jouw webshop bij specifieke potentiële kopers onder de aandacht kunt brengen.

Hoi, ik ben Ewoud, en in deze video ga ik je alles vertellen over hoe je je eerste shopping campagne opzet. Als je toch liever leest hoe je dit doet, dan kun je ook het blog van mijn collega Lydia hierover lezen. Hieronder in de omschrijving heb ik ook een link toegevoegd waar je er makkelijk naar toe kan gaan.

Om te beginnen met Google Shopping heb je een aantal dingen nodig. Als eerst heb je een eigen Google Ads account nodig en mocht je dit niet hebben, bekijk dan even mijn hele handige vide, linkje je hier rechtsboven, waarin ik je precies uitleg hoe je je eigen Google Ads account opzet. Daarnaast heb je Google Merchant Center-account nodig en productfeed en optioneel een eigen CSS-partner of vergelijkingswebsite waarop je je product aanbiedt, maar dat kan ook in Google Shopping zelf.

Stap 1: het aanmaken van je Google Merchant Center-account

Dit doe je heel eenvoudig via Google.com/merchant. Als je nog niet ingelogd bent en je klikt op aan de slag, dan word je eerst gevraagd om wat bedrijfsgegevens van jezelf in te voeren en het is heel belangrijk dit hier alvast goed nadenkt over je bedrijfsnaam, dat je die goed invoert want dit wordt ook de naam van je Merchant Center-account en de overige velden spreken voor zich. En daarbij nog een tip: als je nu als E-mail straks gebruikt ook het E-mail dat je als beheerders E-mail van je Google Ads account hebt ingevoerd, dan heb je beide mooi gelijk. Tijdens het aanmaken van je Google Merchant center-account is het belangrijk dat je alle stappen goed doorloopt en gegevens zo volledig mogelijk invult. Hoe het inrichten van je Google Merchant Center helemaal tot in detail gaat kunt beste lezen in een blog die mijn collega eerder heeft geschreven voor Frankwatching en ook deze link zal je hieronder vinden in de comments.

Stap 2: het indienen van je Productfeed in Google Merchant Center

Het is belangrijk dat je Productfeed voldoet aan alle vereisten van Google en deze vereisten rijken verder dan de producten in je feed alleen, want ook je website moet aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een goede consistente productbeleving zijn, maar moeten ook de verkoop voorwaarden en voorbeeld het retourbeleid moet duidelijk geformuleerd staan op je website. Voor de precieze vereisten van je productfeed kun je ook het beste weer een Help artikel van Google raadplegen en deze link heb ik ook hieronder in de comments toegevoegd. Als je eenmaal een goede productfeed hebt en die voldoet aan alle vereisten, dan kun je deze op verschillende manieren indienen binnen Google Merchant Center en ook in verschillende bestandsindeling. De eerste mogelijkheid is bijvoorbeeld de Google Spreadsheet. Via een Google spreadsheet in je eigen Google cloud kun je de tabel toevoegen met alle productgegevens en deze url weer opgeven binnen Google Merchant Center en de tweede optie is een txt of een xml-bestand die je kunt uploaden binnen merchant center, alleen wat nog beter is, is dat je bijvoorbeeld een xml-bestand op je website host en die via een url beschikbaar maakt. Deze url kun je dan weer in Google Merchant Center invoeren en via de optie gepland ophalen kun je dus de actuele productgegevens bijvoorbeeld iedere dag of ieder uur laten bijwerken, en dit is een veelgebruikte oplossing. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de content API for shopping en dit is een iets geavanceerdere technische oplossing die wel wat technische kennis vereist om goed implementeren, maar daartegenover staat dat dit wel een heel efficiënte en handige manier is om je actuele productgegevens continu bij te werken binnen Google Shopping. In deze video ga ik niet verder op het diepe inrichten van Merchant Center zelf. Zoals gezegd kun je daar dus het artikel van mijn collega voor raadplegen, maar als je nou behoefte hebt aan een specifieke video over de ins en outs van Merchant Center dan maken we die natuurlijk graag, maar laat het dan ook even weten hieronder in de comments.

Stap 3: het koppelen van Google Ads en Merchant Center

Nu je je Google Merchant Center helemaal hebt ingericht en je productfeed hebt gekoppeld en alle producten van waarde voldoen, is het belangrijk om je Merchant Center aan Google Ads te koppelen zodat je uiteindelijk je advertenties kunt gaan draaien. Je kunt het beste vanuit Google Merchant Center een koppelingsverzoek sturen naar Google Ads en op die manier de koppeling tot stand brengen. Om de koppeling vanuit Google Merchant Center naar Google Ads goed te doen heb je vanuit je Google Ads account je account-ID nummer nodig en deze vind je binnen Google Ads elke pagina rechts bovenaan bij je e-mailadres. Dit nummer kopieer je, voer je in bij het koppelingsverzoek in Merchant Center en vervolgens zul je dus weer binnen Google Ads een melding krijgen dat het account gekoppeld wil worden. Ook aangaande de koppeling tussen Google Ads en Merchant Center, mocht je daar toch de documentatie even erop na willen slaan, ook hieronder heb ik dan weer een linkje toegevoegd in de omschrijving waar je dat kunt terugvinden.

Stap 4: Aanmaken van eerste Google-Shopping campagne in Google Ads

Nu we ook de koppeling hebben gehad komen we aan bij stap 4, en dat is het aanmaken van je eerste Shopping-campagne in Google Ads. In je eerste shopping campagne in Google Ads, begin je heel eenvoudig door in je campagne overzicht in Google Ads op het blauwe plusje te klikken. Vervolgens klik je op een nieuwe campagne. Vervolgens klikken we op campagne maken zonder vooraf ingesteld doel en we kunnen dan voor shopping kiezen. Nou, als de koppeling dus goed is verlopen zoals hiervoor is uitgelegd, dan zul je je Shopping oftewel je Merchant Center-account hier al vermeld zien staan. Vervolgens kies je het land waar je dus je producten wilt verkopen en als het goed is heb je dus bij het aanmaken van je productfeed ook rekening gehouden en ingesteld voor welk land jouw productfeed of je lijst met producten bedoeld is. Kies dus je land en ook bij de landen waarvoor een feed is aangemaakt, die worden vermeld in dit shortlistje met het aantal producten dat Google dus ziet. Vervolgens kun je kiezen voor een Slim Shopping campagne of een Standaard Shopping-campagne. Kies de slim shopping campagne als je niet al te diep op de materie in wilt gaan. Nadat je je campagnenaam hebt ingevuld en een dagbudget hebt aangegeven, hoef je eigenlijk alleen nog maar je gewenste ROAS in te vullen en te kiezen om welke producten het gaat, dus welke producten zou je willen meenemen in de shopping-campagne. Dat kan allemaal zijn of juist een specifieke groep, maar als je allemaal meeneemt in shopping campagne, dan kan je campagne ook al een stuk minder efficiënt worden. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid bij een slimme shopping-campagne om beeldmateriaal van je merk te uploaden en hiermee kan google dan zelf display-advertenties maken die dan ook nog weer veel breder worden getoond dan Google Shopping. Kies de standaard shopping-campagne als je zelf alle controle wilt over je Google Shopping-campagnes. Hiermee heb je dus alle teugels zelf in handen om je eigen product groepen in te delen campagnes en advertentiegroepen aan te maken en de biedingen in te stellen. Wij kiezen liever voor een standaard shopping-campagne. Vervolgens klik je op doorgaan. Wanneer je op doorgaan hebt geklikt kun je je campagne een naam geven. Na het invoeren van de naam ga ik door met de overige instellingen. Ik kan bijvoorbeeld bij de optie productfilter aangeven dat ik alleen specifieke producten in deze campagne wil gaan tonen. Dit kan ik doen op basis van productkenmerk maar ik kan natuurlijk ook specifiek zoeken op producttype en hiermee kan ik een zoekopdracht, bijvoorbeeld broeken of jassen of tassen kijken wat overeenkomt met het filter invoeren en zorgen dat al de producten die aan die voorwaarden voldoen in mijn campagne terecht gaan komen. Vervolgens kan ik een biedstrategie aangeven en hier heb je de keuze uit de doel-ROAS, dus dat je specifieke Return On Ad Spend wil halen of je wilt klikken maximaliseren maar wij kiezen toch altijd het liefst voor de handmatige CPC.

En deze kun je dan bovendien weer een duwtje in de rug geven door te kiezen voor ‘Help het aantal conversies verhogen met ‘Verbeterde CPC” en daarbij heb natuurlijk weer de keuze uit ‘optimaliseren voor conversies’ of ‘conversiewaarde’ en dat is natuurlijk maar net wat jouw voorkeur heeft. Vervolgens geef je een dagbudget op en deze dagbudget kun je natuurlijk weer toepassen vanuit de algemene bibliotheek of de gedeelde bibliotheek binnen Google Ads of je geeft een specifiek dagbudget op voor je campagne en dan kan je ook nog aangeven wat de campagne prioriteit is en deze laten we meestal altijd op laag staan. Zeker als je maar een of twee campagnes hebt. Je kan de campagne prioriteit veranderen als je juist heel veel campagnes hebt en je wilt toch een specifieke of meerdere campagnes wat meer prioriteit geven dan de andere, maar in principe hoef je nog niet zoveel te doen met deze optie. Vervolgens bij targeting kun je kiezen of je ook het zoeknetwerk of tenminste, de zoekpartners binnen het zoeknetwerk wilt meenemen en eventueel ook de advertentie van laten vertonen op YouTube, op G-mail en Discover. Deze kan je het beste voor nu gewoon aan laten staan en gewoon na een tijdje kijken wat deze platformen hebben bijgedragen en als het tegenvalt dan zet je ze uit, maar over het algemeen leert de ervaring dat de klikkosten vanuit deze platformen wat lager liggen dan algemeen Google Shopping klikkosten. In volgende stappen kun je nog de locatie aangeven, dus ‘heel Nederland’ in dit geval of als je een ander land natuurlijk target moet je die hier aangeven. De start en einddatums slaan we voor nu even over en vervolgens kun je je advertentiegroep een naam geven. In dit geval beginnen we met één advertentiegroep. Een algemene advertentiegroep die de hele productcategorie omvat en dit is natuurlijk fijn om mee te beginnen en dat is lekker overzichtelijk en dat je dan per productgroep of productcategorie binnen in jou assortiment een campagne aanmaakt, gefocust dus op één specifieke productgroep en met de tijd kun je er dan voor kiezen om deze productgroep proberen op te splitsen in verschillende advertentie groepen zodat je deze veel specifieker weer kunt optimaliseren binnen je Google Shopping-campagnes. Tot slot voer je nog een CPC-bod in, dus de kosten per klik bod geef je in wat het maximaal mag zijn en als je daar tevreden bent klik je op ‘campagne maken’ en je eerste campagne is aangemaakt. Uiteraard moet Google nog wel even je campagne helemaal controleren, maar binnen niet afzienbare tijd zal deze campagne live komen te staan dan zul je de eerste resultaten hiervan gaan zien.

Nu heb je de basis voor je eerste shopping-campagnes gelegd. Houd nu de komende tijd de kosten en de budgetten goed in de gaten. In de volgende video ga ik je uitleggen hoe je je shopping-campagnes optimaliseert en daarmee dus de resultaten probeert te verbeteren. Voor nu, bedank ik je in ieder geval, voor het kijken van deze video en vergeet natuurlijk niet de video even te liken of zorg dat je hem even deelt. In ieder geval, ik zie je graag de volgende keer weer en je reacties hoor ik graag hieronder in de comments. Doei!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.