Je wilt gaan adverteren op Facebook. Leuk! Je hebt een Business Manager Account aangemaakt en bent klaar om te beginnen. Maar dan slaat de stress toe. Allerlei vragen schieten je te binnen: waar moet je beginnen? Er zijn zoveel mogelijkheden! Welke doelstelling moet je kiezen? En waarom? Wat zijn plaatsingen? Hoe bepaal je het budget? Welk advertentieformaat sluit het beste aan op jouw situatie? En hoe zorg je ervoor dat je vervolgens het meeste uit de campagne kunt halen door de campagnes op een effectieve manier te optimaliseren? Aaaaahhh! Tim, help me!
Oké, laat me je helpen een succesvolle Facebookcampagne te starten in 7 stappen.


#1 Kies de juiste doelstelling

De eerste stap richting elke succesvolle campagne is het bepalen van je doel: waarom ga je een bepaalde campagne draaien? Wanneer je geen duidelijke doelstelling voor ogen hebt kun je ook nooit bepalen of het gewenste resultaat behaald is. Grofweg maak je in de eerste stap voor Facebook adverteren de keuze in welke fase van de (aankoop)funnel jouw potentiële klant zich bevindt.

Wil je dat men bekend wordt met jouw bedrijf (vroeg in de funnel), kies dan voor een bekendheids-campagne. Wil je dat men een overweging maakt om jouw product aan te schaffen (halverwege het traject), kies dan voor een overwegings-campagne. Of wil je dat men daadwerkelijk een aanvraag doet (laat in het traject), kies dan voor een conversie-campagne. Per doel biedt Facebook een aantal soorten campagnes.

Je hebt keuze uit de volgende doelstellingen:

Bekendheid
Merkbekendheid Bereik mensen die waarschijnlijk aandacht aan je advertentie besteden. Facebook ‘kent’ de personen binnen de door jou ingestelde doelgroep en zal extra focus leggen op het bereiken van geïnteresseerden.
Bereik Bereik het maximale aantal mensen in je doelgroep. Anders dan bij Merkbekendheid focust Facebook zich op het maximale aantal vertoningen binnen de door jou ingestelde doelgroep. Of iemand binnen de doelgroep extra geïnteresseerd is maakt niet meer uit.
Overweging
Verkeer Verhoog het aantal bezoeken aan je website.
Betrokkenheid Zorg ervoor dat mensen op je bericht reageren.
Appinstallaties Motiveer personen om een App te downloaden door ze door te sturen naar een App-store.
Videoweergaven Promoot video’s om de naamsbekendheid van je merk te vergroten.
Leads genereren Verzamel leadinformatie zoals e-mailadressen van mensen met interesse.
Pagina vind-ik-leuks Zorg ervoor dat mensen je pagina leuk vinden.
Reacties evenement Genereer meer bezoekers voor een evenement.
Aanbiedingen Stimuleer mensen een aanbieding te claimen.
Conversie
Conversies Volg conversies met de Facebook-pixel en verhoog het aantal leads.
Productencatalogus Toon producten uit je productcatalogus op basis van je doelgroep.
Winkelbezoeken Promoot je bedrijfslocaties onder mensen in de buurt voor meer bezoeken.

 

#2 Bepaal de doelgroep

“Hoe specifieker je gaat targeten, hoe kleiner de doelgroep zal worden en hoe meer je per klik betaalt”

De eerste stap is gezet! We hebben het soort campagne gekozen. Waarschijnlijk had je in je doelstelling ook al een bepaalde doelgroep opgenomen. Je bent bijvoorbeeld nieuw in een bepaalde regio waar je naamsbekendheid wilt genereren. In stap 1 heb je daarom gekozen voor een ‘Merkbekendheid-campagne’. Nu stellen we de regio in. Facebook biedt je diverse mogelijkheden om je doelgroep op te bouwen. Van zeer breed op basis van locatie tot super specifiek op basis van e-mailadressen.

Hoe specifieker je gaat targeten, hoe kleiner de doelgroep zal worden en hoe meer je per klik betaalt. Logisch ook, want als jij een hele specifieke doelgroep target met weinig personen maar super veel potentie om bijvoorbeeld klant te worden of een aankoop te doen zal je ook meer over hebben voor een lead.

Je kunt je doelgroep opbouwen aan de hand van de volgende factoren:

Doelgroep bepalen
Locatie Selecteer op basis van land, provincie, plaats of postcode.
Interesses Bepaal je ideale publiek aan de hand van hun interesses, activiteiten, opleiding, functie, vind-ik-leuks of groepen.
Demografische gegevens Selecteer op basis van leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, taal, opleiding en/of werkplek.
Gedrag Bereik mensen op basis van koopgedrag, apparaatgebruik en activiteiten.
Aangepaste doelgroep Upload lijsten met e-mailadressen of telefoonnummers. Target websitebezoekers en maak eventueel een vergelijkbare doelgroep.
Dynamische doelgroep Dynamische doelgroepen zijn aangepaste doelgroepen die automatisch worden bijgewerkt aan de hand van gekozen variabelen.

 

#3 Waar wil je jouw advertentie vertonen?

De campagne begint al ergens op te lijken. Het is nu tijd om te bepalen waar je jouw advertentie wilt laten zien. ‘Facebook’ is namelijk een ruim begrip. Facebook zelf is voor iedereen bekend en Facebook Messenger zullen de meesten ook wel kennen. Maar lang niet iedereen weet dat je via Facebook adverteren ook kunt kiezen om jouw advertenties op Instagram voorbij te laten komen. En wist jij dat Facebook (evenals Google) ook een ‘Audience Network’ heeft, waarmee je advertenties ook buiten Facebook kunt laten zien op websites, apps of computers, mobiele apparaten en verbonden TV’s?!

Standaard zet Facebook alle geschikte plaatsingen aan die bij de betreffende campagne kunnen worden ingezet. Toch loont het vaak om even kritisch naar de plaatsingen te kijken. Misschien heb je wel een slechte mobiele website en wil je bijvoorbeeld je advertenties enkel op computers vertonen. Of je hebt gemerkt dat de rechterkolom in Facebook vaak niet voor leads zorgt en wil je deze daarom niet targeten.

Wanneer je adverteert via Facebook kun je kiezen uit de volgende plaatsingen:

Apparaat typen
Alle Toon je advertenties op alle apparaten (mobiel + computer).
Alleen mobiel Toon je advertenties enkel op mobiele apparaten.
Alleen computers Toon je advertenties enkel op computers.
Facebook
Overzichten Laat je advertentie weergeven in het nieuwsoverzicht van Facebook (computer en mobiel).
Expresartikelen Toon je advertenties in interactieve expresartikelen (mobiel en Messenger).
In-stream video’s Laat je video-advertentie voor of tijdens een video op Facebook afspelen. Dit zijn video’s van 10 tot 30 seconden die overgeslagen kunnen worden.
Rechterkolom Toon je advertenties in de rechterkolom op Facebook (alleen computer).
Voorgestelde video’s Geef je videoadvertentie weer in een videospeler met voorgestelde video’s.
Instagram
Overzicht Laat je advertentie weergeven in het nieuwsoverzicht van Instagram (computer en mobiel).
Verhalen Toon je advertentie aan mensen die door hun verhalen aan het bladeren zijn op Instagram. De advertentie verschijnt tussen de verhalen door.
Audience Network
Native, banner en interstitial In het Audience Network kunnen advertenties in drie formaten worden weergegeven. Facebook geeft automatisch het juiste formaat weer.
In-stream video’s Laat je video-advertentie voor of tijdens een video in het Audience Network afspelen. Dit zijn video’s van 10 tot 30 seconden die overgeslagen kunnen worden.
Video’s met beloning Video’s met beloning komen voor in apps waar men een ‘beloning’ krijgt in ruil voor het kijken van de video-advertentie. Volledige weergave.
Messenger
Messenger Advertenties worden in Facebook Messenger getoond als berichten die rechtstreeks worden weergegeven aan een persoon waarmee je een bepaald gesprek hebt.

Naast kiezen waar je wél vertoond wilt worden kun je ook aangeven waar je juist niét wilt worden weergegeven. Een app voor iOS wil je bijvoorbeeld niet targeten op Android-telefoons. Of wellicht zijn er bepaalde personen die je wilt uitsluiten. Je hebt hiervoor de volgende mogelijkheden:

Categorieën uitsluiten
Mobiele apparaten Specifieke mobiele apparaten en besturingssystemen
Categorieën Dating, maatschappelijke onderwerpen, kansspelen, 18+, rampen
Personen Blokkeerlijsten

 

#4 Wat wordt je budget?

Waarschijnlijk had je al een idee wat je ongeveer uit wilde gaan geven aan deze campagne. Aan de hand van de zojuist bepaalde doelstelling, doelgroep en plaatsingen kun je zien hoeveel vertoningen Facebook denkt te kunnen leveren en wat het daarvoor benodigde budget is. Zit je met het budget dat je uit wilt gaan geven heel ver af van het budget dat Facebook inschat, dan is je doelgroep wellicht te groot (als je budget te kort komt) of te klein (als je budget over hebt). Je kunt er vervolgens voor kiezen om je budget iets te verhogen of verlagen, je kunt de doelgroep aanpassen, of je kunt alles zo laten. In dat laatste geval zal je na enige tijd merken dat de ‘frequentie’ van je advertentie hoog (personen zien je advertentie heel vaak) of laag (personen zien je advertentie niet zo vaak) is. Heb je een kleine doelgroep en veel budget dan zal Facebook dus het aantal vertoningen aan dezelfde personen verhogen (tot op bepaalde hoogte uiteraard).

Zodra je weet hoeveel geld je in gaat zetten kun je kiezen of je dit bedrag per dag of gedurende de looptijd van de campagne in wilt gaan zetten, en of je wilt betalen aan de hand van clicks (CPC), vertoningen (CPM) of conversie (CPA). Standaard bepaalt Facebook zelf wat een klik of een conversie mag gaan kosten. Wil je hier een bepaald maximum op zetten dan kan dat ook door een maximum-bod aan te geven.

Je kunt uit de volgende budgetopties kiezen:

Budgetopties
Budget per dag of looptijd Overweging: wil je elke dag maximaal een X-bedrag betalen? Of zeg je: mijn campagne mag in totaal X euro kosten en laat je Facebook de rest doen?
Merkbekendheid of bereik Zet je in om zoveel mogelijk interactie met je merk te krijgen (inclusief likes, clicks, etc) of gaat het je puur om bereik?
Bodbedrag Standaard bepaalt Facebook welk bedrag je maximaal biedt voor een click of vertoning. Wil je dit liever handmatig opgeven, dan kan dat.
CPC of CPM Betaal je per click (Cost Per Click) of per duizend vertoningen (Cost Per Mille)? Over het algemeen wordt standaard voor CPC gekozen.
CPA Leg de focus in plaats van op clicks of vertoningen op het maximaliseren van het aantal conversies voor een maximumbedrag (uiteraard wel realistisch). Door te optimaliseren op CPA (Cost Per Acquisition) kun je het budget loslaten en het aantal conversies maximaliseren.

 

#5 Planning

Loopt jouw campagne gedurende een bepaalde actieperiode, totdat een bepaald budget bereikt is of misschien wel voor onbepaalde tijd? In deze stap kun je een begin- en einddatum instellen en ervoor kiezen of je de advertenties gedurende de hele dag doorlopend wilt weergeven of dat Facebook het budget dagelijks zo snel mogelijk in gaat zetten. Ook is het mogelijk om aan te geven dat je bijvoorbeeld in de avond of in het weekend niet weergegeven wordt.

De planning stel je op aan de hand van deze punten:

Planning
Begin- en einddatum Wil je de campagne doorlopend weergeven, net zo lang tot je de campagne handmatig onderbreekt? Of wil je een begin- en einddatum instellen?
Doorlopend of versneld Laat je de advertenties verspreid over de dag weergeven? Kies dan voor doorlopend. Wil je aan het begin van de dag zo snel mogelijk het maximale aantal clicks verzamelen? Kies van voor versneld weergeven.
Aangepaste planning Wil je bepaalde momenten uitsluiten? Bijvoorbeeld het weekend, de avond of juist overdag?

 

#6 Geef je advertentie vorm

“De advertentie is het visitekaartje, het enige van de hele campagne dat jouw zorgvuldig gekozen doelgroep te zien gaat krijgen.”

Zo, dat waren de meeste instellingen. Hiermee gaan we nu de juiste doelgroep bereiken met het door ons gekozen budget op de locaties die wij belangrijk vinden. Er ontbreekt nu nog één essentieel onderdeel: de advertentie zelf. Maak je hier ook niet te makkelijk vanaf door simpelweg te kiezen voor één standaard-advertentie met een onscherpe afbeelding en niet inspirerende tekst. De advertentie is het visitekaartje, het enige van de hele campagne dat jouw zorgvuldig gekozen doelgroep te zien gaat krijgen.

Kies een indeling die past bij jouw doelstelling, varieer en maak meerdere advertenties zodat je eventueel in een later stadium ook met de best presterende advertentie door kunt gaan. Splits eventueel bepaalde doelgroepen of plaatsingen uit als een bepaald soort advertentie beter bij een andere doelgroep past. Wie zegt dat iemand op Instagram dezelfde advertentie wil zien als op Facebook? 

Kies uit de volgende onderdelen wanneer je advertenties gaat maken:

Indeling kiezen
Carrousel Een carrousel-advertentie bestaat uit meerdere afbeeldingen die verticaal naast elkaar komen te staan. Een carrousel-advertentie bestaat uit minimaal 3 afbeeldingen van bij voorkeur 1080×1080 pixels.
Eén afbeelding De Standaard Facebook-advertentie bevat één afbeelding. Deze afbeelding is in de optimale situatie 1200×628 pixels.
Eén video De naam zegt het al; de advertentie bestaat uit één video.
Diavoorstelling Meerdere afbeeldingen die na elkaar worden weergegeven.
Canvas Een ‘mini-website’ binnen Facebook bestaande uit bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s, teksten, buttons en meer.
Lead Ads Haal het contactformulier direct naar Facebook. Na het klikken op de advertentie kan men direct contactgegevens invullen en versturen.
Dynamische inhoud Vul de advertentie met producten of informatie van pagina’s die de bezoeker eerder bekeken of bezocht heeft.

Enkele advertentietips

  • Gebruik afbeeldingen in PNG-formaat. Facebook verkleint automatisch JPG-afbeeldingen. Hierdoor kunnen bepaalde kleuren minder mooi uitvallen.
  • Gebruik géén of weinig tekst! Hoe meer tekst je gebruikt, hoe meer je moet betalen voor een click. Bij te veel tekst wordt je advertentie helemaal niet meer vertoond.
  • Maak altijd meerdere advertenties, dan kun je na verloop van tijd kijken of bepaalde advertenties beter werken dan andere.

 

#7 Optimaliseer!

Gefeliciteerd, je advertentie staat live! Dat viel wel mee toch? Fijn zeg, over een paar weken kunnen we het eindresultaat bekijken…

“Het opzetten van de campagne is één ding, het optimaliseren van de resultaten is minstens net zo belangrijk.”

…Nee, natuurlijk niet! Het opzetten van de campagne is één ding, het optimaliseren van de resultaten is minstens net zo belangrijk: het resultaat van je campagne staat of valt hierbij. Controleer of alles werkt, of bepaalde doelgroepen heel goed scoren of juist niet. Zijn er advertenties die veel beter werken dan andere? Heeft Facebook al 10 leads gegenereerd en Instagram nog niet één, terwijl het budget dat ze verbruikt hebben hetzelfde is? Of hebben alle personen in jouw doelgroep de advertentie inmiddels allemaal al 20 keer gezien en is het misschien tijd daarom eens voor iets anders te kiezen, of de doelgroep te vergroten?

 Het aantal punten om te optimaliseren is eindeloos:

Optimalisatiepunten
Advertenties Als je onze tip hebt opgevolgd heb je meerdere advertenties gemaakt. Zie je de verschillen? Het komt regelmatig voor dat de ene advertentie een stuk beter werkt dan de andere. Probeer eens een andere tekst, voeg een andere button toe of test eens met een totaal andere afbeelding.
Doelgroepen De ene doelgroep is de andere niet. Wat voor de ene doelgroep heel goed werkt kan voor de andere doelgroep een regelrechte ramp zijn. Houd de resultaten onder de verschillende doelgroepen goed in de gaten. Werkt iets niet? Probeer dan eens een andere boodschap, voeg interesses toe of verwijder ze juist, of sluit een hele doelgroep uit als niets werkt.
Plaatsingen Dat je campagne een groot succes is onder personen die op de computer op de tijdlijn kijken hoeft niet te betekenen dat de campagne ook goed presteert op de mobiele telefoon. Bekijk de resultaten van de verschillende plaatsingen goed. Wellicht wil je voor deze campagne wel alleen met de tijdlijn op computers doorgaan.
Statistieken Statistieken is een breed begrip, maar zodra je rare pieken of dalen, grote verschuivingen of een opvallend verschil in conversies gaat zien kan dit reden zijn om in te gaan grijpen!
Frequentie Houd de frequentie goed in de gaten. Zodra de doelgroep de advertentie meer dan 10 keer voorbij heeft zien komen binnen een week kan het best zijn dat ze zich aan de advertentie gaan ergeren, met alle negatieve gevolgen van dien. Een nieuwe afbeelding kan dan al wonderen doen. Bovendien mag je van Facebook bij een hoge frequentie om deze irritatie-factor ook wat meer gaan betalen en zal je zien dat je bereik af zal nemen. Optimaliseren dus!
Budget Zet je wel voldoende budget in? Blijft de frequentie laag maar rollen er dagelijks ongelofelijk veel leads uit de campagne? Wellicht wil je dan wel wat meer inzetten. Andersom kan natuurlijk ook.
Advanced optimaliseren van een Facebookcampagne
UTM Tags Voeg URL-parameters (UTM tags) toe aan de advertenties zodat je de statistieken ook in Google Analytics kunt bekijken.
Facebook Pixel Gebruik de slimme Facebook Pixel om te meten. Meten = weten!
Offline gebeurtenissen Het is mogelijk om een lijst met offline gebeurtenissen te uploaden en aan de hand van ID’s bij te houden of bepaalde online campagnes hebben bijgedragen aan deze offline conversies. Ideaal voor orderboekanalyses.


Vind-ik-leuk

Zo, volgens mij kun je nu met een gerust hart starten met adverteren op Facebook. Wil je inspiratie hoe je bovenstaande stappen in het echt toe kunt passen? Lees dan het blog Facebook adverteren: zo bouw je een kick-ass campagne waarin we aan de hand van bovenstaande stappen een kick-ass campagne opzetten. Ben je er nog steeds niet gerust op om dit zelf te doen? Uiteraard helpen wij jou ook graag met het behalen van jouw doelstellingen met behulp van Facebook Marketing. Interesse? Neem dan gerust eens contact met ons op.