Een Google Analytics 4-property aanmaken
Vanaf oktober 2020 is de nieuwe versie van Google Analytics beschikbaar: Google Analytics 4 (GA4). Maak je op dit moment gebruik van Universal Analytics en wil je een Google Analytics 4 property aan je account toevoegen? Dan zit je hier goed! Ik ga je namelijk stap voor stap uitleggen hoe je dat kan doen, zodat je binnen no-time de nieuwe versie van Analytics kunt gaan ontdekken.
Voor je van start kan gaan moet je wel over een Google account beschikken. Heb je deze nog niet? Dan maak je er eenvoudig een aan door de handleiding ‘Google account aanmaken‘ te volgen. Beschik je over een Google account? Dan gaan we van start.
Voor welke property optie kies jij?
Zoals je misschien al hebt gehoord in de vlog van Eddie heb je twee opties:
- Optie 1: je property upgraden in de ‘Beheerder’-omgeving.
- Optie 2: en nieuwe property aanmaken.
Normaal gesproken heeft de voorkeur om een profiel te upgraden want dan heb je alle historische data. Een nieuwe property aanmaken houdt in dat de data pas vanaf dat moment wordt verzameld. Dit argument gaat echter in het geval van GA4 niet echt op, om twee redenen:
- Omdat Google Analytics 4 net nieuw is en het er visueel significant anders uitziet, is het behoorlijk aannemelijk dat je daar opnieuw je weg in zal moeten vinden.
- De manier van meten is volledig veranderd. Oude en nieuwe data vergelijken gaat daarom sowieso (grote) verschillen opleveren.
Ons advies is daarom een nieuwe property aan te maken en daarin Google Analytics 4 door te laten meten. Zo kan je het oude Analytics gebruiken zoals je gewend was en jezelf de nieuwe versie eigen maken. Mocht je achteraf willen upgraden dan kan dat altijd nog.
Een nieuwe (GA4) property aanmaken
Stap 1: Nieuwe property aanmaken
Log in met je Google account en ga naar Google Analytics. Klik vervolgens linksonder op het tandwieltje met ‘Beheerder’. Hier zie je drie kolommen staan: Account, Property en Weergave. Omdat we een nieuwe property gaan aanmaken klik je op ‘+ Property maken’.
In het volgende venster geef je de nieuwe property een naam en stel je de juiste tijdszone en valuta in. Klik vervolgens weer op ‘Volgende’.
In de volgende stap kan je meer informatie over jouw bedrijf geven, waarvan Google aangeeft dat ze met deze informatie de functionaliteiten beter af kunnen stemmen op jouw behoeften. Deze informatie hoef je niet in te vullen, dus maak hier zelf je keuze in. Klik vervolgens op ‘Maken’ .
Stap 2: Property instellen
Nu gaan we instellen wat er precies gemeten moet worden. Selecteer hier een van de drie platforms als gegevensstream waarvan je gegevens wilt verzamelen. Voor het meten van een website kies je voor ‘Web‘.
Vul daarna je website-URL en naam van de website in. Vergeet bij het invullen van de website-url niet om de juiste protocol (http:// of https://) in te stellen. Tot slot kan je aangeven of je gebruik wilt maken van de ‘Verbeterde meting’. Hiermee meet Google Analytics automatisch interacties en content op de site naast de standaardmeting van paginaweergaven. Wil je weten wat de verbeterde meting precies inhoudt of sommige metingen in of uitschakelen? Klik dan op het tandwieltje rechtsonder. Heb je je keuze gemaakt? Klik nu op ‘Stream maken’ (de nieuwe naam voor een ‘weergave’).
Stap 3: Metings-ID instellen
Na het aanmaken van de stream kom je op een pagina uit waarop je de Metings-ID ziet staan. Hoewel je nu al een nieuw GA4-property hebt aangemaakt, wordt er nog geen data verzameld. Daarvoor dien je de Metings-ID te kopiëren en op je website te plaatsen. De makkelijkste manier om de sitetag op je website te implementeren is door de code te kopiëren en direct onder de <head> van elke pagina op je website te plaatsen. Een andere manier om de tag aan je website toe te voegen is door gebruik te maken van Google Tag Manager.
Gaat dit je de pet te boven? Geen zorgen! Je webdesigner weet ongetwijfeld wel hoe dit moet. Stuur je trackingcode door, samen met de bijbehorende instructies. Zodra het Metings-ID is ingesteld ga je data binnen zien komen in het nieuwe GA4-property. Let op: dit kan even duren!
Is de trackingcode geplaatst? Gefeliciteerd, nu is je Google Analytics 4 property aangemaakt én wordt er data gemeten! Nu is het tijd om meer te weten te komen over de mogelijkheden en verschillen van Google Analytics 4. Wij hebben hier flink wat over geschreven. Een goed artikel om mee te beginnen is Lydia’s Introductie Google Analytics 4.