Je hebt ontzettend veel tijd en energie gestoken in het maken van een mooie e-mail marketing campagne. Vervolgens wil je er natuurlijk voor zorgen dat alle e-mails netjes in de inboxen belanden, zodat iedereen jouw gave nieuwsbrief kan lezen.

Het aantal verzonden spam e-mails is in de loop der jaren steeds harder gestegen. Daarom hebben e-mail clients als Gmail, Hotmail en Outlook steeds strengere regels opgesteld voor de acceptatie van e-mails. Om ervoor te zorgen dat jouw e-mails niet als spam worden gezien, kan je onderstaande tips opvolgen. Zo verhoog je de e-mail deliverability van jouw e-mail campagnes.

Technische instellingen

Voordat je een nieuwsbrief verstuurt, is het noodzakelijk om een aantal technische instellingen goed op orde te krijgen. Omdat je waarschijnlijk werkt met een externe e-mail marketing tool, moet je er eerst voor zorgen dat deze tool vanuit jouw domeinnaam ‘mag’ verzenden. Dit is vaak in te stellen door een aantal DNS records toe te voegen aan je domein instellingen. De specifieke instructies hiervoor zijn te vinden binnen de e-mail marketing tool. Voor het aanpassen van de DNS records, kan je terecht bij je (domein)hosting partij.

Let op de content van je e-mail

Tegenwoordig kijken spamfilters verder dan alleen maar content en hebben ze steeds beter door wanneer het gaat om een waardevolle nieuwsbrief. Toch is het belangrijk om nog voorzichtig te zijn in de dingen die je communiceert. Zo kan je bijvoorbeeld tegenwoordig emoticons toevoegen aan een e-mail subject. Ik heb hieronder een voorbeeld toegevoegd van hoe je dit goed toepast, tegenover een meer spam gevoelige toepassing.

Goed toegepast:
❤ Profiteer van onze valentijnsdeals!

Spam gevoelige toepassing:
❤ ???? ???? ???? KOOP NÚ VALENTIJNSDEALS!!! ???? ???? ???? ❤

Verder kan je nog kijken naar de verhouding tekst en afbeeldingen. Al jarenlang wordt er aangeraden om een goede verhouding in tekst en afbeeldingen aan te houden. Een nieuwsbrief met alleen maar afbeeldingen, maakt simpelweg meer kans om direct in de spambox te belanden. Wanneer je ongeveer 60% tekst tegenover 40% afbeeldingen aanhoudt, is dit een goede basis van jouw nieuwsbrief. Ook is het verstandig om minimaal 400 woorden tekst te schrijven in je mailing.

Stuur een tekstversie mee

Normaliter worden nieuwsbrieven verstuurd als HTML e-mail. De HTML code zorgt ervoor dat de e-mail kleuren, lettertype groottes en styling krijgt. Omdat niet alle e-mail clients een HTML versie ondersteunen, is het verstandig om een plain text versie mee te sturen. In principe heeft elk e-mail marketing software deze optie erin zitten. Echter moet je het nog wel even gebruiken. Het grote voordeel is, dat de plain text versie van de e-mail er dan ook direct beter uit ziet voor deze lezers.

Zorg dat er een afmeldlink beschikbaar is

Het opnemen van een afmeldlink is cruciaal. Wanneer je een bulk e-mail verstuurt, hebben e-mail clients dit door en zullen ze kijken naar een optie tot afmelden. Indien deze optie er niet is, is de kans erg groot dat je volgende bulk e-mail niet meer in elke inbox wordt geplaatst. Nooit vergeten dus!

Schrijf hyperlinks niet voluit

Veel e-mail marketing programma’s passen hyperlinks aan zodat ze door te meten zijn door het softwarepakket. Zo kan een link naar https://www.pure-im.nl bijvoorbeeld worden weergegeven als https://tracking.mailsoftware.nl/a90dfa9ds0f. Omdat dit spammy overkomt, kan je de link beter niet voluit schrijven. Hierbij een voorbeeld:

Goed: Ga voor meer informatie naar de website van Pure.

Niet goed: Kijk hier voor meer informatie: https://tracking.mailsoftware.nl/a90dfa9ds0f.

Conclusie

Met het instellen van de technische voorwaarden en het doorvoeren van simpele tips, kan je al voorkomen dat je e-mail door veel meer mensen ontvangen wordt. Daarnaast voorkom je dat je in de toekomst op een blacklist komt te staan. Zorg dat je de basis goed hebt staan en profiteer van al het moois dat e-mail marketing te bieden heeft!

Door: Kay Bleekman