E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. In 2018 lanceerde de medic update en sindsdien is E-A-T onderdeel van het algoritme van Google. Ik laat vandaag zien wat E-A-T is en wat jij er aan kunt doen om dat te verbeteren. In deze video vertel ik je hier alles over. Lees je liever? Dan vind je onder de video het transcript.

Wat is E-A-T van Google en wat kun je hieraan doen? – Een Pure Keukensessie

 

Transcriptie video

Deze keukensessie gaat over of EAT of eigenlijk over E-A-T, de manier van Google om te werken aan betere en betrouwbaardere resultaten in de zoekmachine.

Hoi, Ewoud hier van Pure, en misschien heb je er wel eens van gehoord: E-A-T, en in deze video ga ik je vertellen wat het precies betekent en geef ik je het recept om daaraan te werken voor je website.

Wat betekent E-A-T nu precies?

Het is de afkorting voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness en kort gezegd staat dat dus voor de autoriteit voor de website de expertise die je uitstraalt en de betrouwbaarheid. Dit concept dateert al uit 2014 en was voor Google de volgende stap om te werken aan een betere en betrouwbaardere beoordeling van de web content die je op het internet tegenkomt. Hoewel Google voornamelijk de webpagina’s en webcontent automatisch probeert te indexeren door middel van de algoritmes is het soms nog steeds nodig om handmatig resultaten te controleren en te verifiëren en dit gebeurt door zogenoemde Google Search Quality Evaluators. In 2018, na de medic update, is het E-A-T concept standaard in het algoritme meegenomen en is dus een belangrijk onderdeel voor de beoordeling van websites en webcontent. Het beoordelen van web content op het gebied van de expertise, de autoriteit en betrouwbaarheid is gewoon ontzettend belangrijk omdat we steeds meer te maken krijgen met invloeden zoals:

  • spam
  • desinformatie
  • pseudowetenschap
  • ongeverifieerde wetenschappelijke claims
  • gevaarlijke gezondheidsadviezen
  • politieke inmenging

Door deze gevaren is het steeds belangrijker geworden voor Google om gewoon het kaf van het koren te scheiden en als gebruiker wil je natuurlijk ook uit kunnen gaan van de betrouwbaarheid van de informatie die je op het internet vindt en Google zet hiermee een stap om de betrouwbaarheid van de zoekresultaten dus te verhogen en niet alleen de search resultaten, maar ook in Google afbeeldingen, de apps die je vindt in bijvoorbeeld de play store, youtube resultaten, nieuws en ga zo maar door. Waar kijkt Google nu naar en hoe kun je hier precies aan werken voor je eigen website?

Expertise

We beginnen bij het aantonen van expertise zorg dat alle content die je schrijft of plaatst op je website geschreven is door een expert. Mocht je nou niet precies de juiste expert daarvoor in huis hebben of het zelf zijn, zorg dan dat je een expert interviewt of in ieder geval de juiste bron gebruikt en die op een correcte manier citeert in je content. Zorg ook voor een duidelijke ‘over ons’ pagina. Deze ‘over ons’ pagina geeft je alle ruimte om te vertellen als organisatie, website, waar je expertise vandaan komt. Vergeet dus ook niet om van de mensen die iets toevoegen op je site of gewoon die in je team zitten, om daar duidelijke biografieën van op te nemen en daar ook weer aan te tonen wat hun ervaring is, waar hun expertise vandaan komt, en al deze informatie zou je dus weer kunnen ondersteunen bij bijvoorbeeld links van hun Linkedin profielen of misschien als bedrijf waar je bepaalde certificaten of awards hebt behaald bij officiële instanties. Benoem deze dus ook vooral op je eigen website om aan te tonen dat je dus deze expertise hebt. Daarnaast kunnen ook goed onderbouwde klantreviews helpen bij het aantonen van je expertise.

Autoriteit

Op het gebied van autoriteit kan je het volgende doen: kijk of je als website of als organisatie een vermelding kunt krijgen op een belangrijke website binnen je branche, bijvoorbeeld op brancheorganisatie, of misschien zijn er wel belangrijke blogs of nieuws websites die een hoog aanzien hebben binnen je eigen branche of in het veld waarin je werkt of over schrijft om daar op vermeld te kunnen worden. Daarnaast is het goed om zelf ook artikelen te schrijven of een bepaalde bijdrage te doen aan belangrijke websites die in je branche zich bevinden. Dit helpt namelijk altijd om natuurlijk je kennis enerzijds te verspreiden, maar ook het feit dat jouw content dan op een pagina staat die ook als belangrijk en vol met autoriteit wordt gezien is natuurlijk een goed signaal te ondersteuning van je eigen autoriteit. En ook hier weer helpen goede betrouwbare reviews bij aan het ondersteunen van je autoriteit, net zoals bij expertise.

Betrouwbaarheid

Op het gebied van betrouwbaarheid kun je de volgende dingen doen: laat zien dat jouw informatie betrouwbaar is. Dat kun je enerzijds doen door consistent betrouwbare content te produceren maar daarnaast, probeer ook zoveel mogelijk je content te onderschrijven door middel van het gebruik van goede bronnen. Gebruik dus ook bij voorkeur wetenschappelijke bronnen en bewijs voor bij de informatie die je verstrekt. Probeer ook je content te delen via social media om daarmee ook social proof te vergaren en het is belangrijk om je belangrijkste content zoveel mogelijk up-to-date te houden. Misschien zijn er wel nieuwe ontwikkelingen of nieuwe inzichten die er in de loop der tijd zijn ontstaan en het helpt dan ook om je content hiermee te verbeteren en te updaten eigenlijk.

Extra tips

Misschien is het een no-brainer, maar zorg wel dat je content qua spelling en grammatica gewoon correct. Het is natuurlijk ontzettend zonde als daar allemaal foutjes in staan, want dat zou toch afbreuk doen aan de betrouwbaarheid van je website dus zorg dat dat wel op orde is.

En een goede laatste tip op het gebied van betrouwbaarheid: als je adverteert, doe het dan niet te agressief, want ook dit kan een signaal zijn en wat afbreuk doet aan je betrouwbaarheid. Zorg dat je dit op een goede en uitgedachte manier doet.

En concreet heb nog een andere tip om dus de expertise, autoriteit en betrouwbaarheidssignalen op je website wat sterker aan te duiden, en dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van goede structured data. Zeker als het gaat om het omschrijven van je organisatie kun je Google zoveel mogelijk feitelijke informatie geven. Doormiddel van de Mark ups organisation local business en person geef je Google precies informatie over dus je organisatie en je website en je mensen eigenlijk die aan je content werken en hiermee kun je onder andere ook proberen om de Google knowledge graph te voeden. Zodra je hier ook in opgenomen kan worden doordat je gewoon echt betrouwbaar bent gebleken en dat je informatie verifieerbaar correct is helpt dit natuurlijk ook weer ontzettend bij de onderschrijving van alle E-A-T signalen.

Wat ik nog heel graag wil meegeven is dat het bevorderen van de E-A-T signalen of het bewijzen daarvan op je website geen kortstondig proces is, dat doe je niet zomaar even. Daar moet je structureel aan werken en het kost tijd om hier een goede reputatie op te bouwen. Verwacht dus niet dit van vandaag op morgen geregeld hebben maar zorg ervoor met een duidelijke strategie dat je in stapjes toewerkt aan een zo goed mogelijke betrouwbare website en dan zul je zien dat dit op de lange duur dit ook vruchten gaat afwerpen.

Mocht je nu zelf hiermee aan de slag willen en kom je er niet helemaal uit? Nou, stel gerust je vraag even hieronder in de comments! Daarnaast vind ik natuurlijk erg leuk als je deze video weer een duimpje wilt geven en vergeet natuurlijk ook niet om de video te delen en aan te bevelen bij anderen als je hem interessant vindt. In ieder geval, bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.