Dynamic Search Ads – Wanneer zet je ze in?
Zelfgenererende advertenties in Google Ads – het klinkt je misschien als muziek in de oren. Maar wat zijn Dynamic Search Ads eigenlijk, hoe werkt het en wanneer is het verstandig om er gebruik van te maken? In dit artikel zijn daarom de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet, inclusief alle tips en tricks.
Wat zijn Dynamic Search Ads?
Dynamic Search Ads – ook wel afgekort DSA – is een feature van Google Ads, waarbij Google naar een website kijkt (of een opgegeven gedeelte van de website), deze vervolgens scant en op basis van de scan automatisch advertenties voor de website genereert. Google kiest hierbij zelf zoekwoorden, creëert zelf koppen en linkt deze advertenties vervolgens naar een specifiek gedeelte van de website. Je hebt wel de mogelijkheid om twee beschrijvingen op te geven. Dynamic Search Ads zijn ook in te zetten via Microsoft Ads – wat op dezelfde manier te werk gaat.
Hoe werkt DSA?
Een DSA-campagne werkt niet op basis van opgegeven zoekwoorden, maar op basis van zogeheten autotargets. Autotargets geef je op door bepaalde onderdelen van je website in te dienen, zoals een categorie uit je webshop. Google gaat enkel op basis van de autotargets advertenties genereren. Geef je de gehele website op, dan kunnen bepaalde delen worden meegenomen waar je liever niet op wilt adverteren. Denk hierbij aan een verouderde webpagina, een gedateerde actie of zelfs een 404-pagina. Je kunt ook een paginafeed indienen, door een spreadsheet met specifieke URL’s te uploaden. Verder stel je zelf de maximale kosten per klik in en je DSA-campagne kan van start gaan.
Wanneer is het verstandig om met DSA te starten?
Heb je een Google Ads account dat al lang stabiel draait en zoek je uitbreiding? Dan is het inzetten van DSA een goed idee. Met behulp van een DSA-campagne kan je namelijk nieuwe kansen ontdekken. Door de resultaten regelmatig nauwkeurig te bekijken, zie je op welke zoektermen Google heeft geadverteerd. Daarmee doe je inspiratie op voor je andere campagnes en alle kansen die je ziet kan je direct toevoegen aan je eigen campagnestructuur. Dat zorgt ervoor dat de zoekwoorden die je ontdekt hebt, worden gematcht met je eigen advertenties en andere advertentie-instellingen. Daardoor heb je veel meer controle en weet je zeker dat je eigen (vaak uitgebreide) advertentie wordt vertoond.
Heb je een ontzettend breed assortiment? Ook dan is een DSA-campagne wellicht een goede toevoeging – handmatig advertenties en zoekwoorden opzetten voor duizenden producten is niet in iedere situatie mogelijk, gezien de tijdsinvestering bijvoorbeeld. Door dan een DSA-campagne op te zetten, krijg je inzicht in welke producten voor conversies zorgen, en zou je deze vervolgens wel handmatig toe kunnen voegen in een reguliere campagne.
Dit zijn puur twee voorbeelden waarbij de verwachting is dat DSA-campagnes je gaan helpen, mocht je juist een beginnend account hebben dan kan je uiteraard ook inspiratie opdoen en gebruikmaken van de voordelen!
Waar moet je op letten?
SEO op orde
Allereerst is het belangrijk dat je website goed in elkaar zit, dat is namelijk de basis waar Google naar kijkt. Zo kunnen paginatitels bijvoorbeeld als automatisch gegenereerde kop in je advertentie vertoond worden. Is jouw website SEO-technisch goed ingericht? Dan gaat DSA ook beter werken.
DSA-campagne per taal
Adverteer je in meerdere landen? Draai dan ook twee verschillende DSA-campagnes. De taalinstellingen moeten namelijk overeenkomen met de taal op de website. Als je website(s) in verschillende talen hebt, zijn DSA-campagnes ideaal om uitbreiding naar andere markten te onderzoeken.
Zoekverkeer uitsluiten
Net als met elke geautomatiseerde tool is het belangrijk om de juiste randvoorwaarden in te stellen. Geef bij het instellen van de campagne aan welke bestemmingspagina’s wel meegenomen mogen worden en welke niet (zoals vacature-, overons- of blogpagina’s) Denk hierbij in het geval van een webshop ook aan producten die niet meer op voorraad of om andere reden niet beschikbaar zijn. Bovendien is het net als in andere campagnes mogelijk om specifieke zoektermen uit te sluiten.
Opsplitsen in categorieën
Bovendien kan je DSA-campagnes opsplitsen in verschillende categorieën, waardoor je ook verschillende cpc’s en relevante beschrijvingen in de advertenties kunt instellen. Hiervoor kan je aparte advertentiegroepen aanmaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een goedlopende productcategorie, die je dan uitsluit bij de andere DSA-categorie. Zoals al eerder benoemd kan je er dan ook voor kiezen om hier een reguliere campagne voor op te zetten, of toe te voegen aan een bestaande campagne. Hierdoor heb je meer controle.
Wat zijn de valkuilen?
Hierbij komen we dan ook aan bij de valkuilen van een DSA-campagne. Het klinkt waarschijnlijk erg aantrekkelijk, omdat je vrij eenvoudig de biedingen kunt instellen en de campagne verder vanzelf draait. Echter, zoals je leest gebruik ik een DSA-campagne niet als een dragende campagne, maar vooral om kansen te ontdekken. Het nadeel van deze campagne(s) is namelijk dat je weinig grip hebt op de uiting en het zoekwoord dat gekozen wordt. Zo kan het bijvoorbeeld verkeerd gaan als er cases van klanten op een site staan, deze kunnen meegenomen worden in de zoekwoorden waardoor je op klanten vertoond gaat worden…Bovendien is een DSA-advertentie vaak vrij eenvoudig opgesteld, terwijl je in andere campagnes uitgebreide advertenties kunt samenstellen.
DSA-advertentie:
Uitgebreide advertentie:
DSA als inspiratie
Het is dan ook aan te raden om deze mogelijkheid in Google Ads te zien als een inspiratiebron, je DSA-campagne regelmatig te checken en relevante zoekwoorden toe te voegen in je andere campagnes, zodat je meer sturing hebt en de gebruiker een optimale gebruikerservaring biedt. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust eens contact met ons op!