Doelgroepen in Google Ads uitgelegd – Wat zijn de mogelijkheden? – (Pure Video)
Met doelgroepen in Google Ads kun je een specifieke doelgroep targeten of observeren. In Google Ads kun je voor alle type campagnes een doelgroep inzetten. Ik leg je in deze video uit wat alle mogelijkheden zijn. Lees je liever? Onder de video vind je de transcriptie, doe er je voordeel mee!
Doelgroepen in Google Ads uitgelegd – Wat zijn de mogelijkheden? – Een Pure Keukensessie
00:00 Intro
00:27 Hoe werkt doelgroepen in Google Ads?
01:09 Type doelgroepen uitgelegd
05:05 Remarketing doelgroep maken
05:33 Aangepaste segmenten maken
06:09 Doelgroepen uitsluiten
06:24 Gecombineerde segmenten maken
07:08 Targeting vs Observatie
07:49 Conclusie
Transcriptie video
Met doelgroepen in Google Ads kun jij mensen bereiken die geïnteresseerd zijn in een product, een product willen kopen en meer. Hoe jij dat instelt voor jouw bedrijf vertel ik je in deze video.
Hoi, mijn naam is Evert-Jan en in deze video leg ik uit hoe jij in Google Ads doelgroepen kan gebruiken voor jouw bedrijf. Wil jij meer van dit soort video’s zien? Druk dan alvast op het duimpje omhoog en abonneer vast op ons kanaal, dan mis je geen enkele marketing video zoals deze!
Hoe werkt doelgroepen in Google Ads?
Met Google Ads doelgroepen kun je mensen targeten die in een bepaalde doelgroep vallen. Zo kun je bijvoorbeeld meer bieden voor een doelgroep die relevant is voor jou en doelgroepen die totaal niet relevant voor je zijn compleet uitsluiten. Zo bespaar je budget. Een vraag die veel krijg is: hoe weet Google nou precies welke mensen in een bepaalde doelgroep horen? Dat doen ze als volgt op twee manieren: op basis van de websites die u bezoekt en op basis van wat je in Google intypt om te zoeken. Stel bijvoorbeeld, je hebt iemand die zoekt naar SUV onderdelen en die browset een aantal fora en webshops voor SUV onderdelen, dan zet Google jou bijvoorbeeld in de doelgroep auto onderdelen kopen en kunnen adverteerders jou targeten daarop.
Type doelgroepen uitgelegd
Google heeft van tevoren gelukkig al een aantal doelgroepen voor je aangemaakt en die ga ik je nu even laten zien in Google Ads zelf. Je hebt die bijvoorbeeld affiniteitsdoelgroepen, in-market-doelgroepen, gegevens en vergelijkbare segmenten en zelfs de optie om al deze dingen te combineren in gecombineerde segmenten. Een goed begin daarbij is om in het zoekvak in Google Ads doelgroepen direct is gewoon te zoeken naar een van de kernwoorden van jouw bedrijf, dus in het geval van pure bijvoorbeeld: ‘online marketing’. Wanneer je dat doet zie je direct een aantal segmenten voorbij komen die heel erg belangrijk zijn voor jouw bedrijf, niet allemaal natuurlijk maar een aantal daarvan zou je dus direct kunnen targeten zonder dat je echt veel moeite hoeft te doen voor het achterhalen van je doelgroep. Wanneer je wilt weten hoeveel mensen er precies in zo’n doelgroep zitten kan je dat makkelijk zien door bijvoorbeeld hier op het vinkje te klikken en over het woord heen te hoveren. Zo zie je bijvoorbeeld dat in de doelgroep ‘enthousiaste investeerders’ tussen de 1 miljard en 5 miljard vertoningen per week gedaan kunnen worden, dus dit is een vrij brede doelgroep. Het kan zijn dat je die wat specifieker wilt tracken in jouw eigen geval.
Zoals ik al zei heeft Google van tevoren al een aantal doelgroepen samengesteld voor je. Die zijn over het algemeen te vangen in drie verschillende fasen van de marketingfunnel.
De oriënterende fase, dat zijn bijvoorbeeld de dingen als demografie, de gedetailleerde demografie, affiniteitsdoelgroepen en levensmomenten. Iets naar onderen ga je naar ‘kopen’. Dat zijn in-market segmenten, dus mensen die op zoek zijn naar dingen om te kopen, custom-intent en vergelijkbare doelgroepen.
In de laatste fase heb je mensen die al klant zijn, dat zijn de remarketing en retargeting en vervolgens de customer match die wel maar beperkt beschikbaar zijn. Je moet aan een aantal eisen voldoen waar ik je zometeen meer over vertel.
Bij demografie kun je denken aan de simpele dingen zoals geslacht, leeftijd, ouderlijke status en het inkomen van mensen. Bij gedetailleerde demografie kan je denken aan de lange termijn gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld getrouwd zijn of eigenaar van een huis zijn. Affiniteit focust zich dan weer op interesses en gewoontes zoals iemand die enthousiast is over investeren, die wordt dan in de groep enthousiaste investeerders geplaatst als affiniteitsdoelgroep. Die is dus niet perse op zoek naar het kopen van een product, maar is wel geïnteresseerd in, en kan dus ook lange termijn een koper worden. Levensgebeurtenissen is enigszins hetzelfde als gedetailleerde demografie, alleen dan focust zich dit op de gebeurtenissen zelf, dus iemand die binnenkort een bedrijf gaat oprichten of iemand die binnenkort gaat trouwen of binnenkort een huis gaat kopen.
Dan komen we bij de interessante doelgroepen: de in-market segmenten. Dat zijn de mensen die op zoek zijn om binnenkort iets te gaan kopen. Dat zijn dus vaak als adverteerder zijnde de mensen die je het liefste wilt targeten. Vervolgens heb je ook nog de vergelijkbare segmenten, dat zijn segmenten die overeenkomen met de mensen die aan je retargeting doelgroep hebt zitten. Custom audiences, dat zijn doelgroepen die je zelf samen kunt stellen. Remarketing doelgroepen, dat zijn de mensen die al op een manier online interactie met je bedrijf hebben gehad. Bijvoorbeeld, ze hebben een Youtube video van jou bekeken of ze zijn op je website geweest. Die mensen kun je dus ook in een aparte doelgroep zetten wat heel interessant is voor de retargeting. Vervolgens heb je ook nog klantenmatch, waarbij je daadwerkelijk de data, de e-mailadressen, first name en last name in een lijst kan zetten die je kan uploaden naar Google en die gaat vervolgens mensen in het Google Display netwerk linken aan die gegevens. Let er daarbij wel op dat daar een harde eis is van minimaal 50.000 dollar uitgegeven in jouw advertentie account en dat je account minimaal 90 dagen live moet staan. Én tot slot is er ook nog de mogelijkheid om een gecombineerd segment te maken, waarbij je dus verschillende doelgroepen van bijvoorbeeld affiniteit en in-market met elkaar kunt combineren, en vooral die is heel interessant. Oh ja, voordat ik het vergeet, ook goed om te weten is dat je deze doelgroepen zowel op campagne als op advertentieniveau kan instellen.
Remarketing doelgroep maken
Nu ga ik even iets verder in op remarketing, omdat het heel interessant is voor eigenlijk ieder bedrijf. In het geval je remarketing wilt gebruiken moet je nog wel even een extra stap doen, je moet namelijk je Google Analytics account linken aan je Google Ads account. Heb je dan nog niet gedaan en vraag je je af hoe dat moet, dan is hier een hele mooie video over hoe je dat doet voor Google analytics universal en in het geval je Google analytics 4 gebruikt, dan staat hij hier.
Aangepaste segmenten maken
Met aangepaste segmenten kun je zelf doelgroep samenstellen, dat doe je in doelgroep beheer en vervolgens daar alles in te stellen. Het fijne aan de aangepaste segmenten is dat je heel specifiek je doelgroep samen kan stellen. Dat kan je doen op basis van vier opties. Dat kan op basis van de interesses en koopintenties van mensen, op basis van wat mensen zoeken in Google, op basis van welke websites te bezoeken en zelfs op basis van welke applicaties en apps ze gebruiken. Aangepaste segmenten is daarom perfect om bijvoorbeeld je business persona’s mee te targeten, omdat je heel specifiek in kan stellen wie je nou precies wil targeten.
Doelgroepen uitsluiten
Ook niet onbelangrijk in Google Ads doelgroepen is de uitsluitingen die je doet stel nou dat je een bepaalde doelgroep hebt waarvan je per definitie weet: deze is gewoon niet interessant voor mijn bedrijf. Dan kan je die gelukkig gewoon uitsluiten middels deze knop: ‘uitsluiten’.
Gecombineerde segmenten maken
Tenslotte is er nog een hele krachtige doelgroepen functie namelijk: gecombineerde segmenten. Dit stelt je in staat om bepaalde mensen uit een affiniteitsdoelgroep samen te brengen met in-market doelgroep en die in een doelgroep te targeten. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld je doelgroep nog verder wilt specificeren. Om dat verhaal even iets te concretiseren eventjes dit voorbeeld. Stel, ik wil met Pure Internet Marketing om wat voor reden dan ook alleen enthousiaste investeerders targeten, dus een affiniteitsdoelgroep, die op zoek is naar SEO en SEM services, een in-market doelgroep. Wat je dan vervolgens doet is: je pakt die affiniteitsdoelgroep en de in-market doelgroep en met gecombineerde doelgroepen matchen die bij elkaar tot één doelgroep.
Targeting vs Observatie
Waar ik nog geen aandacht aan besteed heb, zijn de twee grote knoppen bovenaan het doelgroepsegmenten deel in Google Ads, namelijk ‘observatie’ en ‘targeting’. Welke van die twee moet je nu kiezen? Met targeting zorg je ervoor dat een advertentie alleen wordt weergegeven aan de doelgroepen die jij hebt geselecteerd, alle andere doelgroepen worden dus niet meegenomen daarbij. Bij observatie is het echter zo dat alle doelgroepen nog steeds worden getarget, alleen de doelgroepen die jij hebt geselecteerd worden bijgehouden, dus je kan de resultaten per doelgroep die je geselecteerd hebt zien. Kortom, gebruik targeting als je heel specifiek wilt targeten op je doelgroep en observatie als je wilt leren hoe je doelgroep presteert.
Zo, dat was hem! Dit is best veel informatie in één keer, dus stel nou, je hebt nog wat vragen, stel ze hieronder in de comments. We zijn er actief om ze te beantwoorden en happy to help. Vond je dit nou een leuke video? Vergeet dan niet om te abonneren en op het belletje hiernaast te klikken zodat je nooit meer een marketing video van ons mist en dan zeg ik: tot de volgende keer!