De afgelopen twee weken zijn op zijn zachtst gezegd ‘bizar’ te noemen. De grote toenemende maatregelen rondom het Coronavirus hebben onze dagelijkse realiteit flink veranderd. Tijdens deze ontwikkelingen was er ook nog genoeg online marketing nieuws op het web te lezen. Hieronder de artikelen die ons de afgelopen twee weken zijn opgevallen:

1. Announcing mobile first indexing for the whole web

Al sinds 2016 crawlt Google het web met de Smartphone Googlebot. Een belangrijke stap in in hun ‘Mobile-first strategy’ om uiteindelijk van alle websites primair de mobiele versie te indexeren. Google zag dat de meeste websites in de zoekresultaten inmiddels geschikt zijn voor mobile-first indexatie en heeft dit in 70% van de gevallen ook daadwerkelijk al doorgevoerd. Nu kondigt Google aan te zullen starten met mobile-first indexatie voor alle websites in september 2020.

Lees het volledige artikel

2. Crawled — Currently Not Indexed: A Coverage Status Guide

De kracht van Search Console is dat je onder meer kunt zien wat de indexatie status van je website in Google is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat bepaalde pagina’s binnen je website niet in Google worden weergegeven. Het dekkingsrapport van Google kan je dan gebruiken om te achterhalen waarom dit het geval is. Wanneer je de status ‘Crawled – Currently Not Indexed’ (Nederlandse status is: ‘Gecrawld – momenteel niet geïndexeerd’) tegenkomt, geeft Google aan dat je niet veel kunt doen om de pagina te laten heroverwegen. Echter, afhankelijk van de situatie zijn er wel degelijk stappen die je kunt doorlopen om te kijken of je de pagina toch geïndexeerd kunt krijgen. Op het blog van Moz staat een uitgebreide en praktische handleiding. Superhandig!

Lees het volledige artikel

3. Aan de slag met verkopen op Amazon

Het is zover: Amazon Nederland is ‘echt’ open. We konden er tot nu toe alleen e-books kopen, maar sinds 10 maart kunnen consumenten ook fysieke producten bij de Nederlandse tak van de internetgigant kopen. Bedrijven/handelaren die hun producten ook via dit kanaal willen aanbieden, konden zich sinds oktober vorig jaar al voorbereiden. Op de onderstaande pagina lees je meer over hoe je een verkoper op Amazon.nl kunt worden. Wat houdt je tegen? 🙂

Lees meer

4. Why Using Conversions Imported From Analytics to Google Ads Does Not Actually Make Sense

Je kunt in Google Ads conversietracking inrichten om de conversies te meten waarbij je Google Ads campagne aandeel heeft gehad. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om de conversietracking door Google Analytics te laten doen en deze conversies te importeren in Google Ads. In dit artikel wordt beschreven dat deze laatste methode niet altijd de gewenste attributie oplevert en dan veel conversies, waaraan je Google Ads campagne wel degelijk bijdrage heeft geleverd, niet altijd weergeeft.

Lees het volledige artikel

5. Coronavirus: How Google is helping

Zoals gezegd, het zijn bizarre tijden, waarbij veel organisaties en mensen zich in een moeilijke situatie bevinden. Google wil ook haar bijdrage leveren en doet dit op verschillende manieren. Zo zorgen ze er onder meer voor dat advertenties die ‘misbruik’ maken van de situatie rondom het Coronavirus worden geblokt. Anderzijds helpen zij juist overheden en de WHO met het vertonen van PSA ads. Ook maken zij alle geavanceerde (normaliter betaalde) functies van Google Hangouts gratis beschikbaar en werken zij aan het vergroten van de capaciteit voor de livestreaming diensten in YouTube om tegemoet te komen aan de toenemende vraag. Een hele rits maatregelen en dat zal vast nog niet alles zijn.

Lees het volledige artikel

6. Google to Review Photos & Videos Uploaded to Google My Business

Vanaf nu worden foto’s en video’s die in Google Mijn Bedrijf aan het profiel worden toegevoegd, eerst gecontroleerd door Google. Het gaat in dit geval om de foto’s die door externe gebruikers worden geüpload. Alles wat de eigenaar van het Google Mijn Bedrijf account uploadt, blijft dus ongemoeid.

Lees het volledige artikel

7. Emoji in je domeinnaam? Het kan en komt eraan

Misschien komt er nu wel een lang gekoesterde droom voor je uit 😉 Of niet. In ieder geval bericht hostingbedrijf Transip over deze nieuwe mogelijkheid: je kunt een domeinnaam registreren waarin een emoji is verwerkt! Het is trouwens nu nog niet mogelijk bij bijvoorbeeld de domeinextensies .nl, .co, .eu en .be, maar het is al wel mogelijk bij de extensies .tk en .ml. In dit artikel lees je er alles over:

Lees het volledige artikel

8. How Low Can #1 Go? (2020 Edition)

In dit artikel wordt een interessante vergelijking gedaan: hoever staat de organische nummer 1 positie op een zoekresultatenpagina in Google, gezien vanaf de top en hoeveel verschilt dit nu (anno 2020) met 2013? Het antwoord: heel veel. Over de jaren zijn er steeds meer rijkere zoekresultaten bijgekomen en hebben ook advertenties meer ruimte gekregen. Een belangrijke ontwikkeling om als marketeer rekening mee te houden. De uitgebreide beschrijving van het onderzoek en de resultaten lees je op het blog van Moz.

Lees het volledige artikel

9. LinkedIn rolls out Conversation Ads, aimed at to improving personalization in messaging

In de komende weken rolt LinkedIn de nieuwe Ad functionaliteit uit, genaamd Conversation Ads. Het betreft een doorontwikkeling op de gesponsorde messages, waarbij je de advertentie kunt laten reageren op de interactie van de gebruiker. Zo kan er nadat de gebruiker op een van de antwoordmogelijkheden in je advertentie heeft geklikt, een specifiek conversatiepad starten dat de gebruiker naar een aangepaste call to action leidt.

Lees het volledige artikel

10. Schema.org adds COVID-19-related structured data types in version 7.0

Ook door Schema.org wordt er gekeken in hoeverre speciale markup/microdata kan bijdragen aan de informatievoorziening rondom het Coronavirus. Deze week kwamen zij met de nieuwe structured data typen: ‘SpecialAnnouncement’, ‘eventAttendanceMode’, ‘CovidTestingFacility’ en ‘hasDriveThroughService’. Wat deze betekenen en in welke gevallen je deze kunt gebruiken, lees je in het onderstaande artikel.

Lees het volledige artikel