Het Display Netwerk is een groot en belangrijk onderdeel van online adverteren. Evenals bij zoekmachine adverteren zijn advertenties soms niet erg relevant. In het Display Netwerk gaat het helaas ook wel eens (erg) mis. Dat is voornamelijk het gevolg van gebrekkige controle op placements. Soms zijn de voorbeelden zeer dom, soms lachwekkend en helaas af en toe ook heel schrijnend. Wie wat rond surft op het web zal ze zelf ook al snel tegenkomen.

Waarom onwenselijk

In enkele gevallen is een ‘fail’ grappig en richt het weinig schade aan. “Waarom dan toch de moeite doen om het te voorkomen?”, kan een vraag zijn. Het antwoord is simpel; conversie en CPA. De zogenoemde fails zijn vaak op onderwerp van advertentie en geplaatste website wel verwant. Desondanks zorgen ze nagenoeg nooit voor orders (of een andere campagne doelstelling), omdat er sprake is van een conflict. Wanneer er niet geklikt wordt zal er door de matige CTR eveneens een nadelige impact op de (Display) Quality Score zijn. Schijnende voorbeelden moeten uiteraard ten koste van alles voorkomen worden, want dit kan een directe negatieve impact hebben op de reputatie van een merk.

Negative keywords

De meeste adverteerders die contextuele targeting inzetten weten dat ze ‘uitsluitingszoekwoorden‘, moeten toepassen. Evenals normale keywords kan een negative toegevoegd worden binnen een advertentiegroup. Daarbij kan een negative kan ook op campagne niveau ingezet worden. Het gebruik van deze ‘negatieve zoekwoorden’ zorgt dat een advertentie wellicht niet vertoond wordt.

Voorbeelden

Pure IM vond onder andere de volgende voorbeelden.

Heerenveenpyama op fcgroningen.nl Crash Moskou met tickets KLM Huishoudelijk geweld met datingsite ad

Negatives bij retargeting

Voorbeelden op basis van context komen gelukkig steeds minder voor. Dit lijkt echter niet het geval voor retageting. Een website bezoek zorgt met regelmaat voor advertenties van de bezochte producten op andere websites. Helaas wordt in veel gevallen vergeten retageting te combineren met negative keywords op context. Door dat te doen kunnen voorgaande voorbeelden simpel voorkomen worden. En indien een advertentienetwerk daarin niet kan voorzien, is het wellicht niet het juiste netwerk.