Google Disavow Tool – Zó gebruik je de Disavow Tool correct! – (Pure Video)
De Google Disavow tool kan gebruikt worden om links naar jouw website te disavowen (af te wijzen). Voordat je een Disavow file naar Google Search Console kan uploaden moet je eerst goed de afweging maken waarom je de Disavow file wilt gebruiken. In onderstaande video vertel ik jou wat het Disavow file is, waarom je het wilt gebruiken en hoe je dit correct doet! Als je het liever leest, staat is onder de video de transcriptie te vinden!
Google Disavow tool – https://search.google.com/search-cons…
Google Disavow tool – Zó gebruik je de Disavow tool correct! – Een Pure Keukensessie
00:00 Intro
00:37 Backlinks naar jouw website?
01:54 Waarom de Disavow tool gebruiken?
04:49 Google Disavow tool gebruiken
07:01 Conclusie
Transcriptie video
Aan de hand van de Disavow file kan je links naar je website afwijzen. Vandaag wil ik je meer over vertellen over dit bestand, waarom je het wilt gebruiken en hoe je dit kunt doen.
Hoi, mijn naam is Thijs van Hal en welkom bij deze video op het kanaal van Pure. Vandaag wil ik je dus een beetje meer gaan vertellen over het Google Disavow file, waarom je hem wil gebruiken, wanneer je hem wil gaan gebruiken en vooral hoe je hem gaat gebruiken, dus hoe kun je hem instellen en uiteindelijk ook indienen bij Google.
Wat is de Disavow file?
Autoriteit is een van de drie basis pilaren binnen SEO en linkbuilding en het vergaren van kwalitatief goede backlinks naar je site, is een van de werkzaamheden die wij bijvoorbeeld binnen de SEO-dienst ook doen voor klanten. Want door middel van backlinks en een goede linkbuilding strategie en met de juiste links naar jouw website kun je autoriteit binnen de zoekmachine van Google vergroten en verbeteren. Wanneer je bezig bent met linkbuilding en het vergaren van kwalitatieve backlinks, dan analyseer je ook je backlink profiel met bijvoorbeeld en tool als Majestic waar je kan zien waar backlinks naar jouw site vandaan komen en tijdens het analyseren van dit backlink profiel kun je ook websites tegenkomen die naar jou linken waar je eigenlijk niet zo blij mee bent omdat het spammy websites zijn of hele onnatuurlijke links en juist die onnatuurlijke en spammy links die kan je afwijzen met behulp van de Disavow file. Daarmee zeg je eigenlijk tegen Google van: ‘Hey, de links die van deze en deze website, deze rare spammy website komen, die wil ik eigenlijk niet dat die meetellen met het bepalen van mijn autoriteit.’ De Google Disavow file is in 2012 door Google geïntroduceerd, puur met als doel om inderdaad je de mogelijkheid te geven om links van andere website af te wijzen.
Nou, je weet inmiddels wat de Disavow file is. Een hele belangrijke stap voordat je gaat beginnen met het gebruiken en het indienen van een tekstbestand en Disavow file in Google, is bepalen waarom je dit zou willen doen waarom je er mee bezig wilt. Laten we voorop stellen dat voor de meeste websites een grove 90%-95% Disavow file helemaal niet nodig is om te gebruiken. Het kan inderdaad zijn dat als je je backlinkprofiel analyseert, dat je spammy websites tegenkomt die naar je linken en dat je daar niet blij mee bent en dan dat je misschien denkt van ‘ja ik wil eigenlijk niet dat deze naar mij linken dus misschien moet ik ze verwijderen of iets anders doen, ik moet er in ieder geval iets mee doen.’ Maar laten we eerlijk zijn, spam is gewoon een onderdeel van het web. Google vindt dagelijks 60 miljard (!) spammy webpagina’s met haar Google bot, dus het is hartstikke logisch dat er af en toe of meerdere links naar jouw website gaan van een spammy website met een hele lage autoriteit. Maar Google, met de AI technologieën en machine learning is tegenwoordig echt zo slim dat ze spammy websites, A, sowieso al proberen dat ze niet in Index komen en B, door middel van AI, machine learning, alle slimme technologieën die Google tegenwoordig inzet herkennen ze spam heel goed en houden ze ook helemaal niet rekening mee in het backlinkprofiel en autoriteit. Wat ik zeg, het is natuurlijk. Spam hoort gewoon bij het web, helaas.
Waarom wil ik de Disavow file gebruiken?
Er zijn toch redenen waarom je de Disavow file wilt gebruiken. Bijvoorbeeld, je hebt in het verleden backlinks gekocht of gebruik gemaakt van linkbuildingtechnieken die tegen de guidelines van Google zijn of je hebt een manuele actie, dus een Manual Action en soms kan het ook wel zijn dat je een Manual Action hebt door middel van jouw linkbuilding technieken. In dat geval kun je dus tegen Google zeggen van: ‘Hey, ik in het verleden 1000 backlinks naar mijn website gekocht. Daar ben ik niet zo trots op. Ik heb geprobeerd ze te verwijderen, het lukt niet en ik heb contact gezocht met de website en ze willen niets verwijderen en ik wil die links afwijzen die van die website komen.’ En zo kan het dus bijvoorbeeld ook zijn dat je een Manual Action hebt, waardoor jij bepaalde links van bepaalde websites of domeinen wilt afwijzen door middel van de Disavow file. Maar het is totaal niet iets waar ik me 100% op zou focussen of heel goed in de gaten zou houden. Content en relevantie van je website is nog steeds vele malen belangrijker in de zoekmachine dan 10 spammy links die van een of andere gare website komen waar je misschien niet helemaal blij mee bent. Alleen als je dus shady linkbuildingtechnieken hebt gedaan of een Manual Action hebt, dan zou ik de Disavow file in gaan zetten. Is dat niet het geval, dan zou ik mijn tijd liever besteden aan het verbeteren van mijn content, dan aan de Disavow file.
Hoe zet ik de Disavow file in?
Afijn, we weten inmiddels wat de Disavow file is en waarom je hem eventueel in wil zetten. Ben je nu bij dit punt aangekomen en wil je hem gaan inzetten, dan is handig om te weten hoe je een Disavow file maakt en hoe je hem uiteindelijk kunt indienen. Een Disavow file is niets anders dan een tekstbestandje. Vergelijk het met robots: ‘.TXT’ waar wat regels in staan die je vervolgens kan indienen bij Google Search Console. Er zijn twee typen links die ondersteund worden door Google. Dat zijn losse URL’s zoals bijvoorbeeld https://www.spammywebsite.nl/blog/spammy-blog. Dit is echt een losse URL maar je kan ook een heel domein uitsluiten. Dat is met domain: en dan de domeinnaam dus spammywebsite.nl. Daarmee wijs je alle links die van dat domein afkomen uit. Dus het kan bijvoorbeeld best zijn dat je in het verleden spammy linkbuildingtechniek hebt gedaan en dat je van vijf URL’s zeker weet van: ‘oké, hier staan nog links naar mijn website. Die andere 20 heb ik weten te verwijderen of door contact op te zoeken met die website heb ik ze kunnen verwijderen maar vijf lukt niet. Die wil ik afwijzen en van één domein waar 10.000 keer mijn link vermeld staat wil ik allemaal afwijzen, dus die zet ik er ook in.’ Heb je 5 losse URL’s en hun domein en die sla je op als .TXT-bestand. En dan is eigenlijk jouw Disavow file al klaar.
Om hem in te dienen ga je naar Google Search Console. De link staat ook in de beschrijving trouwens. Als je dan op de website bent dan kan je in het property selecteren waarvoor dit van toepassing is. Goed om te weten dat de Disavow file op dit moment op Google alleen ingediend kan worden met losse geverifieerde sites en niet een domein property. Dus heb je een domein property, dan moet ik je helaas teleurstellen. Dan kun je niet de Disavow file indienen omdat Google hem op dit moment hem nog niet ondersteunt. Als je een losse geverifieerde site hebt, dan kun je doorgaan, dan klik je op next, dan upload je het bestandje en dan is het eigenlijk klaar en heb je het bestand ingediend en houdt Google er rekening mee met de Disavow file. Samenvattend, Google Disavow file is dus een manier om links af te wijzen van andere websites die naar jouw website linken. Het is vooral belangrijk om te bepalen of het daadwerkelijk nodig is om je tijd hieraan te besteden om bezig te zijn met de Disavow file, dus weet je ervan dat je shady linkbuilding techniek hebt gedaan of heb je een Manual Action, ga er dan zeker mee aan de slag en anders zou ik mijn tijd liever ergens anders aan besteden. De Disavow file maak je aan als een .TXT-bestand waar je losse URL’s maar ook een heel domein uit kan sluiten en vervolgens via Google Search Console kan je hem indienen naar Google.
Dit was alweer de video. Ik hoop dat je hem interessant vond en nuttig vond. Laat ook zeker even een duimpje achter.
Abonneer op het YouTube-kanaal van Pure Internet Marketing. Bij vragen en of opmerkingen, laat het zeker weten in de comments en dan zie ik je weer bij de volgende video. Doei!