In de wereld van online marketing zijn er inmiddels tal van online marketingbureaus actief. Op het moment dat je kiest om (bepaalde) online marketingactiviteiten niet intern op te pakken, maar via een online marketingbureau wilt laten lopen, is het verstandig om goed na te denken wat je van dit bureau verwacht. Daarom hieronder een aantal nuttige vragen die je kunt stellen voordat je je definitieve keuze maakt.

Waar worden campagnes op geoptimaliseerd?

Het inschakelen van een bureau wil niet zeggen dat er geen werk, input etc. vanuit jou moet komen. Het is van (groot) belang om goed na te denken waar je wilt dat het bureau op gaat sturen. Stel dus duidelijke KPI’s op. Denk hierbij aan een CPA (Cost Per Acquisition) of ROAS (Return Of Ad Spend). Op die manier creëer je duidelijkheid en weet het bureau waarbinnen ze moet presteren.

Ik kan me voorstellen dat je jezelf ook afvraagt in hoeverre het online marketingbureau betrokken is bij je resultaten naast het sturen op bepaalde KPI’s. Er vanuit gaande dat betrokkenheid er van nature al is, hoeft het helemaal niet vreemd te zijn om een constructie te bedenken waarbij ‘performance based’ zorgt voor een stuk extra verdiensten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat wanneer een minimale omzet wordt behaald vanuit de kanalen waar wordt gewerkt, er een stuk extra inkomsten bijkomen. Je kunt hierin ook met staffels werken.

Werken jullie voor concurrenten?

Misschien heb je hier nog niet over nagedacht, maar het kan best zijn dat het bureau werkt voor een jouw concurrent. Is dat erg? Niet per se, want het voordeel is dat men de branche al (beter) kent. Een nadeel kan zijn dat wanneer het bureau bijvoorbeeld jouw Google Ads campagne beheert, zij moeten gaan opbieden op termen waarop de concurrent ook adverteert. Maak voor jezelf de keuze wat je belangrijk vindt en zodra dit geen obstakel tot samenwerking vormt, is het alsnog goed hier wel afspraken over te maken zodat je weet hoe men daarmee omgaat.

Welke software / tools gebruiken jullie?

Het voordeel van het samenwerken met een bureau kan zijn dat die gebruikmaken van bepaalde software of tools die je zelf niet hebt of waar je geen budget voor vrij wilt maken, omdat het in sommige gevallen best dure tools kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tool om een A/B-test op te zetten. Koop je een licentie voor jezelf, dan kan hier een aardig prijskaartje aan hangen. Een online marketingbureau zal zo’n tool waarschijnlijk ook gebruiken voor andere klanten. Maak in dat geval gebruik van de extra mogelijkheden die een bureau je biedt.

Wat is jullie werkwijze?

Per bureau zal er een andere werkwijze zijn en het is aan jou om te bepalen wat past bij jouw bedrijf om ervoor te zorgen dat er een ‘match’ is qua samenwerken. Een bureau kan als werkwijze hebben dat er één aanspreekpunt is voor jou als klant waar alle vragen aan gesteld kunnen worden. Die persoon moet dit weer met de specialist bespreken om daarna jouw terugkoppeling te kunnen geven.

In een ander geval kan het ook zijn dat je rechtstreeks contact hebt met de persoon waar je vraag aan zou willen stellen.

Hoe ziet het team eruit die aan mijn campagnes gaat werken?

Aan kwaliteit hangt een prijs, dat is algemeen bekend. Kwaliteit hangt bijvoorbeeld samen met de mate van ervaring dat consultants hebben. Mensen die aan het begin staan van hun carrière, hebben tijd nodig om ervaring op te doen, dat verklaart ook vaak een goedkoper uurtarief.

Daarnaast kun je vragen hoe ‘vol’ een consultant zit met klanten. Hoe meer accounts iemand draaiende moet houden, des te lastiger het wordt om hier met zorg en aandacht naar te kijken. Wanneer een consultant ruimte en tijd heeft om mogelijkheden voor zijn klanten te bedenken, komt dit ten goede van de kwaliteit van de campagnes.

Hoe is de communicatie in ‘de waan van de dag’?

Het afspreken van het benodigd aantal uren om je campagnes draaiende te houden, is belangrijk om te weten. Maar zeker zo belangrijk is communicatie tijdens een samenwerking. Rapportages aan het einde van de maand geven je inzicht in prestaties, maar misschien wil je tijdens een maand wel periodiek contact hebben om samen na te denken hoe campagnes nog verder verbeterd kunnen worden. Jij bent immers de specialist in jouw vakgebied en een consultant kan er veel aan hebben door met inzichten vanuit jou de campagnes te optimaliseren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een advertentiegroep dat niet helemaal lekker loopt, niet onderbroken wordt. Door gezamenlijk na te denken en alert te blijven, wordt de stijgende lijn weer opgepakt. Neem dit mee tijdens een gesprek en laat hier (als je dit wilt) tijd voor vrijgemaakt worden.

Conclusie:

Wellicht roepen bovenstaande vragen alweer direct nieuwe vragen op. En dat is misschien wel goed. Het geeft namelijk aan dat je nadenkt over wat je zoekt in een samenwerking. Het is belangrijk om voor jezelf criteria te bepalen om een samenwerking als prettig en succesvol te ervaren. Stel een lijst met vragen op die zeker met een positieve reactie beantwoord moeten worden, dat maakt de keuze al een stuk makkelijker en zorgt voor een basis – dat een samenwerking alleen maar sterker maakt.