De meest populaire browsers in NL en de verschillen
Welke internetbrowser gebruik jij het meest? En heb je deze keuze bewust gemaakt? Een browser bepaalt voor een groot deel je internetervaring: veiligheid, weergave van tekst en beeld, snelheid en gebruiksgemak. Deze aspecten kunnen dan ook flink per browser verschillen. Niet iedereen kiest bewust voor een bepaald type browser en gebruikt de standaard browser van het betreffende apparaat. Anderen zorgen er juist wel voor dat zijn of haar favoriete browser is geïnstalleerd op de desktop of smartphone.
In dit artikel zet ik de verschillen van de meest gebruikte browsers in Nederland voor desktop en smartphone op een rij. Misschien inspireert het je om eens een andere browser te proberen.
Desktop
In Nederland zijn de populairste desktopbrowsers op dit moment: Chrome (61%), Safari (15%), Edge (8%), Firefox (8%), Internet Explorer (5%) en Opera (1%).
Afbeelding 1 (Bron: Statcounter)
Chrome: snel, veel features, maar zwaar
De internetbrowser van Google is immens populair. Sinds jaar en dag is Chrome uit te breiden met allerlei browserextensies om zo de functionaliteit naar je hand te zetten. Daarnaast werkt de browser ontzettend vlot en zorgt het minimalistische design ervoor dat er zo min mogelijk van de browser zelf ruimte op je scherm inneemt . Een belangrijke functie van Chrome is de mogelijkheid om onder meer je bookmarks, browsegeschiedenis, instellingen, extensies en opgeslagen wachtwoorden te synchroniseren met alle computers, smartphones en tablets waarop je bent ingelogd in Google Chrome. Je moet dus wel een Google account hebben. Bovendien is deze functionaliteit nog handiger, wanneer je ook veelvuldig gebruikmaakt van Google haar andere services, zoals bijvoorbeeld Drive, Gmail en Agenda.
Dat werkt allemaal ontzettend handig, want ook wanneer je even met de gastmodus inlogt in Chrome op een vreemde computer, heb je meteen je persoonlijke data bij de hand. De keerzijde is wel dat je data bij een enorme multinational op de servers staan en de vraag is hoe prettig jij dit idee vindt. Dat gezegd hebbende, zet de Chrome wel veel in op veiligheid, zoals het duidelijk melden van websites zonder geldig SSL-certificaat en het waarschuwen voor malafide websites, wachtwoord kluis en nog veel meer. Ook bevat Chrome een do-not-trackfunctie, maar dit staat dan weer niet standaard aan.
Daarnaast is de browser ook zwaar. Wanneer je meerdere tabbladen naast elkaar open hebt staan, gebruikt Chrome behoorlijk veel geheugen van je computer. Ook wanneer je veel extensies hebt geïnstalleerd, gaat Chrome meer van je computer vragen en dat kan ook nadelig zijn voor de snelheid van de browser. Zeker op oudere computers.
Safari: vlotte veilige browser, maar alleen op Apple
De grote kracht van Safari is de integratie in het Apple ecosysteem, waardoor je op al je Apple devices bij je bestanden, bookmarks, wachtwoorden, geschiedenis, tabbladen enzovoort kan wanneer je alles met iCloud synchroniseert. Bovendien kan je van Apple Pay gebruikmaken als betaalmogelijkheid. Je bent voor Safari alleen wel gebonden aan Apple apparaten. Qua design is Safari nog net even wat meer minimalistisch dan Chrome en sluit dan ook perfect aan bij de interface van MacOS. Daarnaast is de browser snel en is het mogelijk om extensies te installeren, net als in de meeste andere browsers.
Veiligheid is een belangrijk aspect van Safari. Zo worden bijvoorbeeld SSL-certificaten die niet verlopen niet meer geaccepteerd door de browser, staat standaard de do-not-trackfunctie aan en kan je sterke wachtwoorden genereren en deze beveiligd opslaan in iCloud. Ook hierbij geldt dat je gegevens op de servers van een grote multinational staan, alhoewel Safari veel sterker op privacy gefocust is dan Chrome.
Edge: helemaal bij de tijd, maar even wennen
De nieuwste browser van Microsoft is standaard ingebakken in Windows 10. Het is een ontzettend snelle browser met design waar je misschien eerst even aan moet wennen. Sinds kort maakt Edge gebruik van dezelfde engine als Chrome en Opera en ook de Javascript Engine is dezelfde. Dit kwam de snelheid van de browser zeer ten goede en het is nu ook mogelijk om Chrome extensies in Edge te gebruiken. De compatibiliteit met verschillende webcontent is goed op orde, waardoor de webpagina’s er ook in deze browser goed uit zien.
Ook qua veiligheid en opties is de browser nu helemaal bij te tijd. Zo kan je nu een profiel koppelen aan je Microsoft account voor synchronisatie op meerdere apparaten, is er een do-not-trackfunctie en kan je de tracking/privacy beveiliging op verschillende niveaus instellen. Naast Windows werkt Edge op MacOS.
Firefox: veilig, aanpasbaar en sterk verbeterd
Voor het Chrome-tijdperk was Firefox een populair alternatief voor Internet Explorer. Het was een snelle en prettige browser, maar verloor toch wel wat aan populariteit met de komst van Chrome. Hoewel Firefox niet altijd meer de snelste was, zijn de aanpasbaarheid met extensies, compatibiliteit en veiligheid altijd sterke aspecten van de browser geweest. Tegenwoordig is ook de snelheid van Firefox weer een stuk beter voor elkaar na de recente updates.
Belangrijke veiligheidsfuncties van Firefox zijn onder meer: inloggen zonder wachtwoord, do-not-trackfunctie (standaard geactiveerd), wachtwoordbeheer en beveiliging tegen malafide downloads, pop-ups en websites. Goed om te weten is dat de Private Browsing modus na een sessie niet alleen je geschiedenis wist, maar ook cookies en wachtwoorden. Ook is het mogelijk een profiel aan te maken in Firefox voor synchronisatie met andere apparaten.
Internet Explorer 11: wordt nog steeds gebruikt
De aloude browser van Microsoft lijkt nog niet helemaal vervangen te zijn door Edge en wordt dan ook nog steeds gebruikt op veel Windows pc’s. De browser is nog redelijk vlot en wordt nog steeds voorzien van security updates. De browser is echter wel alleen nog op windows 7 t/m 10 te gebruiken. Microsoft raadt zelf aan de browser in Windows 10 alleen nog voor ‘backwards compatibility’ te gebruiken en Edge als standaardbrowser te gebruiken. In de browser zijn nog wel extensies te gebruiken, maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een cloudprofiel aan te maken voor synchronisatie op meerdere apparaten.
Opera: minder bekend alternatief
Deze op de chrome-engine gebaseerde webbrowser speelt ook al langer mee dan je denkt en is eigenlijk ook ondergewaardeerd. Sterke punten van deze browser zijn onder meer de veiligheidsfeatures zoals de ad-blocker, ingebouwde VPN en domein-highlighting (snel zien op welk domein je bent). Een hele handige functie voor trage internetverbindingen is de Turbomodus. Als je deze modus activeert, dan wordt de webpagina die je bezoekt eerst gecomprimeerd op de servers van Opera en vervolgens op je telefoon op desktop getoond, wat minder bandbreedte kost.
Verder kan je van Opera dezelfde functionaliteiten verwachten als de andere browser, zoals een privé-modus, cloud-synchronisatie, wachtwoordbeheer, extensies en meer.
Mobiel
Ook op de smartphone staan Chrome (49%) en Safari (36%) op respectievelijk de eerste en tweede plaats. Op de derde plek staat Samsung Internet (12%), gevolgd door UC Browser (1%), Firefox (0,6%) en Opera (0,3%).
Afbeelding 2 (Bron: Statcounter)
Chrome: meest gebruikt
Ook op de smartphone voert Google Chrome de lijst aan. Dit zal ongetwijfeld voor een groot deel liggen aan dat deze browser op veel Android telefoons standaard is voor-geïnstalleerd. Het grote voordeel van deze browser is ook al bij de desktopversie beschreven: de synchronisatie, zodat je alles – van bookmarks tot wachtwoorden – zowel op je smartphone als op je desktop en tablet kunt gebruiken. Daarnaast werkt de browser erg eenvoudig en heb je snel je bookmarks en onlangs bezochte pagina’s binnen handbereik. Wanneer je naar beneden scrolt, verdwijnt de adresbalk uit beeld zodat je full-screen kunt browsen. Qua snelheid zit het ook wel goed met Chrome. Zeker wanneer je een trage verbinding hebt, kan je de ‘Lite’ modus inschakelen, wat ongeveer hetzelfde werkt als de Turbomodus in Opera.
Safari: minimalistisch design
De standaard browser op een iPhone sluit net als bij de desktop versie, goed aan bij het OS. Safari werkt snel en synchroniseert naadloos met je andere Apple apparaten. Dus je bookmarks, leeslijst, geschiedenis, wachtwoorden enzovoort heb je daarmee altijd bij de hand. Even wennen voor de niet-Apple gebruiker, maar zeker een slimme UI keuze, is de balk onderin de mobiele browser binnen het bereik van je duim. Hiermee kan je snel een pagina delen, opslaan als bookmark, tussen tabbladen switchen en teruggaan naar de vorige pagina (of naar de volgende). Voor wat betreft de veiligheid/privacy zit het ook wel goed, dankzij de pop-up blokker, do-not-trackfunctie en waarschuwing voor malafide sites en downloads.
Samsung Internet: Chrome met aanpassingen
Zoals zoveel fabrikanten een eigen browser toevoegen aan het standaardpakket van hun telefoons, deed Samsung dat ook. Meestal blijven deze browsers alleen beschikbaar op de modellen van het betreffende merk, alleen Samsung Internet heeft zicht daar los van weten te maken en is ook te downloaden op andere Android telefoons. Deze browser is gebaseerd op Chrome, maar heeft wel wat handige aanpassingen. Het design verschilt flink van Chrome en heeft als handige toevoeging ook een actiebalk (net als bij Safari) onderin het beeld. Voor grote telefoons werkt dit veel handiger als je gewend bent zoveel mogelijk net je duim te bedienen. Je kunt eventueel ook synchroniseren met je desktop, alleen heb je daar een Chrome extensie voor nodig.
UC browser: privacy issues
Misschien niet bij iedereen bekend, maar de browser, gemaakt door UCWeb (onderdeel van Alibaba), is toch goed voor een 4e plek qua populariteit in Nederland op de lijst van meest gebruikte browsers op de smartphone. UC browser is een behoorlijk aanpasbare en moderne browser, met ook de meeste functies die je van een moderne browser verwacht. Het probleem is echter de privacy. De browser werd in 2017 uit de Google Play store gehaald, omdat het blijkbaar niet helemaal zuiver met persoonlijke gegevens van gebruikers omging.
Firefox: eigen techniek en veilig
Ook op de smartphone had Firefox wat in te halen op het gebied van snelheid. Tegenwoordig is dit dik in orde. Veel browsers voor Android zijn op Chromium gebaseerd, maar Firefox niet. Deze heeft zijn eigen rendering engine, genaamd Gecko, net als op de desktop. Dit betekent heel simpel gezegd dat wanneer een pagina er op een van de Chromium gebaseerde browsers (bijvoorbeeld Chrome, Opera, Samsung Internet) niet goed weergegeven wordt, er wel goed uit kan zien in Firefox. Of andersom natuurlijk. Ook Firefox bevat onder meer een do-not-trackfunctie, privémodus en cloud synchronisatie. Het beste is nog wel dat je de meeste plug-ins van Firefox desktop ook op je smartphone kunt gebruiken.
Opera: ingebouwde VPN
De sterke features die de Opera op de desktop biedt, zitten ook in de mobiele versie. Naast de ad-blocker en do-not-trackfunctie, VPN en de turbomodus voor trage internetverbindingen, bevat de browser ook een ingebouwde Cryptowallet. Verder kan je het uiterlijk van de browser aanpassen naar je eigen smaak. Ook Opera is gebaseerd op Chrome/Chromium, maar verschilt qua uiterlijk wel. Net als bij Safari en en Samsung Internet zit onderin het scherm een actiebalk, waarmee je snel de pagina herlaadt, naar de vorige pagina gaat, kunt zoeken of je bladwijzers en instellingen kunt openen.
Welke browser kies jij?
Chrome en Safari zijn de populairste browsers op zowel desktop als smartphone. Beide zijn het prettige, veilige en snelle browsers. Op de smartphone is ongetwijfeld de populariteit voor een groot deel te danken aan het feit dat beide browsers standaard geïnstalleerd zijn in respectievelijk Android en IOS. Hoewel Safari alleen op IOS en MacOS gebruikt kan worden, is Chrome wel op elk populair besturingssysteem te installeren.
Kijk alleen ook eens verder dan deze giganten. Zoals je hebt gezien zijn er voldoende goede alternatieven te krijgen met elk hun eigen sterke punten. De keuze is aan jou!
Overige bronnen voor dit artikel:
Techadvisor.co.uk
Pcmag.com
PCWorld.com
Android Police
Fossbytes
Techviral.net