Voor ons online marketeers is Data & Analytics heilig. Onze conclusies en daaropvolgende acties zijn namelijk altijd op data gebaseerd. Google Analytics is daarbij van onschatbare waarde. Dat maakt de komst van Google Analytics 4 zo belangrijk voor ons. Google Analytics 4 is erop gericht om betere inzichten te geven en analyses te kunnen maken zodat je nóg betere beslissingen kunt nemen. Wanneer je met GA4 aan de slag gaat, ga je echter wel snel opmerken dat vrijwel alles een nieuwe plaats of uiterlijk gekregen heeft. Dat is niet erg, maar het heeft wel even tijd nodig om onder de knie te krijgen. Hieronder licht ik enkele veranderingen toe met betrekking tot het maken van Data-analyses in GA4 zodat je snel weer aan de slag kunt met analyses maken.

Analyses maken met de ‘Analysehub’

Een van de grootste verschillen is naar mijn mening de toevoeging van de ‘Analysehub’. Deze stelt je in staat om eenvoudig (diepgaande) analyses te maken. Dit kan met behulp van ‘segmenten’, ‘dimensies’ en ‘statistieken’. Je kunt zelf starten met een ‘lege’ analyse óf een van de templates gebruiken. Veel van de toekomstige analyses ga je waarschijnlijk in deze nieuwe Analysehub maken aangezien de standaard-rapporten aan de linkerkant vrij ‘basic’ geworden zijn en slechts nog fungeren om snel een beknopt overzicht van de meest belangrijke data te geven. Mijn collega Ewoud legt in zijn vlog de mogelijkheden van de Analysehub tot in detail uit.

Google Analytics 4 Analysehub

‘Het rapport aanpassen’ (oftewel: segmenten gebruiken)

Ga je toch liever voor een snelle analyse, dan kun je in het menu aan de linkerkant dus nog wel wat standaard-data vinden. Wil je deze data segmenteren op basis van bijvoorbeeld de bron, dan zou je in het ‘oude’ Google Analytics een ‘segment’ aangemaakt hebben. Om gesegmenteerde Data te analyseren in GA4 ‘pas je echter het rapport aan’. Je vindt dit nog wel steeds bovenaan een rapport, echter voeg je geen tweede segment meer toe wanneer je wilt vergelijken maar een ‘vergelijking’. Ook heeft GA4 er een extra plekje bij gekregen om het rapport aan te passen, namelijk rechtsboven. Om het rapport aan te passen opent ook niet langer meer onder de button een venster, maar verschijnt dit venster nu in een kolom aan de rechterkant.

Oud
Segment aanmaken Google Analytics

Nieuw
Rapport aanpassen Google Analytics 4

Voorbeeld:
Wil je bijvoorbeeld analyseren welke pagina het meest bekeken wordt door organische bezoekers. Dan open je het ‘Rapport aanpassen’-venster van de tab ‘Pagina’s en Schermen’ (Betrokkenheid) en kies je voor ‘Medium van de gebruiker’ is ‘Organisch’. Dat pas je toe en voilà. Wil je vergelijken met een ander medium? Bijvoorbeeld een mailing. Dan klik je op ‘Vergelijking toevoegen’, kies je voor ‘Medium van de gebruiker’ is ‘Email’ en dat pas je dan toe.

Vergelijking maken GA4

Evenals het oude Analytics kun je schakelen tussen de verschillende tabs aan de linkerkant zonder dat je ‘Aangepaste rapport’ (gesegmenteerde rapport) weer gereset wordt. Wil je dus bijvoorbeeld weten waar de bezoekers aan jouw site vandaan komen, dan ga je naar de tab ‘Overzicht’ onder Demografie en je ziet direct waar jouw organische bezoekers vandaan komen. Of klik op ‘Betrokkenheid’ wanneer je bijvoorbeeld de paginaweergaven per kanaal wilt bekijken.

Vergelijking maken Google Analytics 4

E-commerce-data bekijken

Ook altijd erg prettig in het oude Analytics was om voor een webshop de E-commerce-data te bekijken. Nadat je de E-commerce-code op de juiste manier hebt geïmplementeerd voor Google Analytics 4 ga je uiteraard ook in GA4 E-commerce-data binnenkrijgen. Eerder bekeek je die door naar ‘Conversies’ en dan ‘E-commerce’ te gaan, in GA4 ga je hiervoor naar ‘Inkomsten genereren’ en dan ‘E-commerce-aankopen’. Hier kun je snel en overzichtelijk bekijken welke producten verkocht zijn, hoeveel het heeft opgebracht en ga zo maar door. Dit is wel een ‘uitgeklede’ versie ten opzichte van het ‘oude’ Analytics. Wil je bijvoorbeeld Transacties opzoeken op basis van het unieke Transactie-ID dan ben je al aangewezen aan de Analysehub.

Ecommerce-data GA4

Gebruik maken van ‘Inzichten’

Inzichten of ‘Analytics Intelligence’ zijn inzichten op basis van Machine Learning (Automatische inzichten) en voorwaarden die je zelf instelt (Aangepaste inzichten). De automatische inzichten worden gevormd aan de hand van ongewone veranderingen of opkomende trends in jouw data. De aangepaste inzichten worden gevormd aan de hand van veranderingen die door jezelf worden ingesteld en die voor jou belangrijk zijn. In het ‘oude’ Google Analytics kon je ook gebruik maken van Inzichten. Alleen zijn deze in een nieuw en netter jasje gestoken. Je vindt inzichten door aan de rechterkant op het ‘Inzichten’-icoontje te klikken. Een extra kolom zal zich dan aan de rechterkant van het venster openen.

Inzichten in GA4

Met inzichten kun je snel antwoord krijgen op vragen als ‘Hoeveel gebruikers had ik vorige week’ of ‘Uit welke landen komen mijn gebruikers’, ‘Groei van mijn gebruikers van maand tot maand’, ‘Wat zijn mijn best presterende producten’, en ga zo maar door.

Realtime-overzicht

Ook het realtime-overzicht is flink onder handen genomen. In plaats van diverse tabs vind je nu alle data overzichtelijk op één Dashboard. Hier is het ook mogelijk om evenals op andere tabs de realtime-gebruikers te segmenteren of het gedrag van bezoekers van verschillende bronnen realtime te vergelijken. Ook is er de mogelijkheid toegevoegd om een momentopname van een gebruiker weer te geven waardoor je het gedrag van een gebruiker op jouw website kunt volgen. Een mooie verbetering!

Realtime overzicht Google Analytics 4 

Al met al is eigenlijk alles anders, maar als je eenmaal wat tijd in het nieuwe Google Analytics 4 hebt doorgebracht heb je vrij snel door waar je de data die voor jou het meest relevant is kunt vinden. Er zijn wel wat dingen anders, zeker ook door de nieuwe manier van meten waardoor het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is om de attributiemodellen first click en last click naast elkaar toe te voegen, en voor diepgaande analyses ben je al snel aan de Analysehub toegewezen (wat overigens niet erg is). Mijn conclusie is dat je niet veel van het oude Analytics mist. Mits je er even voor bent gaan zitten. Meer weten over de voor- en nadelen van Google Analytics 4? Hoe je gebruik kunt maken van de debugger-functie? Of weten hoe je conversies in kunt stellen in GA4? Lees dan snel verder. Wij hebben heel wat artikelen over GA4 geschreven.

Succes! En mocht je vragen hebben, neem gerust contact met ons op.