Clubhouse, een paar weken geleden stond mijn LinkedIn er helemaal vol mee. Ik kende deze social media app, die sinds maart 2020 beschikbaar is, wel van naam, maar dat was het ook. En waar ik eerst dacht: ‘hoe kan deze app zich nu nog onderscheiden van de rest? Wellicht waait dit snel over.’ nam mijn nieuwsgierigheid al snel de overhand. Even een #dtv op LinkedIn en *plop* een paar minuten later was mijn uitnodiging daar (nogmaals dank!). Ja, je leest dit goed: je kan alleen lid worden van Clubhouse op uitnodiging van een al geregistreerd lid. Dus ben je lid? Dan behoor je tot een exclusief gezelschap waarvan de teller eind februari 2021 op 10 miljoen gebruikers stond, volgens medeoprichter Paul Davidson (@paul).

Na het downloaden van de Clubhouse app en het aanmaken van mijn account was het zover: tijd om te ontdekken wat Clubhouse nou precies is en waarom deze social media app zo booming is.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse is het nieuwste social mediakanaal dat in het teken staat van audio. Zelf spreken, meeluisteren of allebei. Het is allemaal mogelijk. Je kan de app zien als een clubhuis waarin allerlei clubs zijn gevestigd. En in een club zitten allerlei mensen die samen over de meest uiteenlopende onderwerpen praten of meeluisteren. En met de meest uiteenlopende bedoel ik ook écht de meest uiteenlopende: je hebt clubs in allerlei talen, over allerlei onderwerpen. Eigenlijk is het voor mij ondenkbaar dat er voor iemand géén relevante club is.

Heb je interesse in marketing? Eat you heart out. Misschien meer van de geeky onderwerpen? Got you covered. Gewoon naar wat onnozele praat luisteren? No problem. Of wil je even naar wat rustgevende muziek luisteren voor het slapen gaan? Clubhouse is your place. En is er toch geen relevante club voor jou? Dan richt je hem gewoon zelf op. Daarvoor moet je wel eerst zelf drie wekelijkse rooms gehost hebben. Een room host je door te klikken op ‘Start a room’ en vervolgens een keuze te maken uit de drie type rooms: open, social of closed.

Hallo FOMO!

En nu hoor ik je denken: is dit dan niet gewoon een podcast? Nou, soort van wel. Het grote verschil is alleen dat dit live is en niet op een later moment terug te beluisteren. Hallo FOMO. Ook kan je interactie aangaan met de sprekers als je zou willen. Om zelf wat bij te dragen, steek je jouw virtuele hand op (als het is toegestaan in de club), waarna de sprekers jou kunnen toevoegen en jij jouw stukje podium krijgt.

De app is op dit moment alleen voor iOS gebruikers beschikbaar. Maar, Android gebruikers niet getreurd: de app die geschikt is voor Android is aangekondigd en komt omstreeks deze zomer beschikbaar.

Clubs en personen volgen

Omdat er zo veel onderwerpen zijn en het onmogelijk is om al die clubs langs te gaan, vraagt Clubhouse jou bij het aanmelden naar jouw interesses. Op basis daarvan worden relevante clubs aan jou getoond. Die staan in je startscherm, maar ook achter het agenda icoontje op je startscherm.

Naast dat je clubs kan volgen, kan je ook personen volgen. Zo heeft Oprah (@oprahw) haar eigen account en zijn de mannen van Tour de Tietema, zoals Bas Tietema (@bastietema), ook allemaal aanwezig. Mocht een persoon die je volgt gaat praten in een club, dan kan je instellen dat je automatisch een notificatie krijgt. Zo hoef je niks meer van of over je favoriete onderwerpen én personen die je graag volgt te missen.

Mocht je eens iets anders willen proberen, dan kan je op elk moment gaan zoeken naar nieuwe clubs of personen. Dit doe je door op het vergrootglas te klikken en op ontdekkingstocht te gaan.

Als je een club volgt, dan zie je in je startscherm een overzicht van de clubs die binnenkort live gaan. Wil je zeker weten dat je niets mist over het komende onderwerp? Tik dan even op de room en zet een notificatie aan. En vind je het onderwerp ook relevant voor één van je vrienden? Dan ‘ping’ je diegene terwijl je aan het luisteren bent. Dat doe je door op het plusje te klikken en op degene te klikken die je op de hoogte wilt brengen van deze ‘live’. Een soort van taggen dus.

Account aanmaken en de Clubhouse invite

En, ben je inmiddels net zo nieuwsgierig als ik was naar de app? Dan is het nu tijd om de eerste stappen te zetten om deel te nemen aan Clubhouse. Hiervoor heb je twee opties:

  1. Gooi er – net als ik deed – een #dtv uit, en doe een beroep op jouw netwerk om een uitnodiging te ontvangen.
  2. Download alvast de app en reserveer alvast jouw gebruikersnaam. De contacten in jouw telefoon zien dat jij je aangemeld hebt en nu is het wachten tot één van hen een beschikbare invite heeft en jou binnenlaat.

Geduld is dus een schone zaak, maar het kan sneller gaan dan je denkt. En ben je eenmaal lid, dan heb jij twee uitnodigingen in jou bezit om iemand anders blij mee te maken. Dat aantal kan in de loop der tijd oplopen, afhankelijk van hoeveel je met de app doet.

Grappig weetje: heb jij de o zo gewilde invite weten te bemachtigen? Dan blijft degene waarvan jij de invite hebt geaccepteerd voor altijd op jouw persoonlijke pagina staan. Jij bent dus ook te zien op de profielpagina van degene die jouw uitnodiging heeft geaccepteerd.

Mijn ervaring met Clubhouse

Ik moet zeggen dat ik de app in het begin redelijk onoverzichtelijk vond, en ik niet random op knoppen durfde te drukken, bang om ineens live in een club te komen. Maar… geen zorgen: dat gaat zeer waarschijnlijk niet gebeuren. Voor jij je podium krijgt zal Clubhouse jou in ieder geval de eerste keer laten weten dat je op het punt staat om jouw hand virtueel op te steken en checken of dat echt jouw bedoeling was.

Inmiddels klik ik vanuit een room naar personen die zich daar in bevinden, neus ik rond in hun profielen, bekijk ik de clubs waar zij lid van zijn en zo kom ik weer in andere rooms terecht waar ik even blijf hangen. Er is zo veel te zien en te horen, waardoor je er gemakkelijk wat minuten of zelfs uren aan kan spenderen. Daarnaast kan het leerzaam zijn, maar ook ontspannend. Afhankelijk van wat jij wilt, eigenlijk is alles mogelijk in Clubhouse.

Advertentiemogelijkheden in Clubhouse

Er zijn op dit moment nog geen advertentiemogelijkheden in de Clubhouse app. Maar dat betekent niet dat je het niet als een marketingkanaal voor jouw bedrijf kan gebruiken. De oplossing? Richt een eigen club op en deel jouw kennis. Bied de juiste content aan voor jouw doelgroep en positioneer jezelf zo als autoriteit in de markt. Natuurlijk kan je ook aanhaken bij rooms en op die manier jouw kennis delen. Zorg er in dit geval ook voor dat jij jouw profielpagina hebt gevuld met allerlei relevante informatie over jou, in het geval dat mensen meer over jou te weten willen komen.

Aanbevolen clubs

Door deze blog heen heb ik hier en daar al wat namedropping gedaan van personen en onderwerpen die je kan volgen. Natuurlijk help ik je ook graag op weg met wat clubs die ik volg:

  • Marketing Breakfast Club – jouw dagelijkse dosis marketing tijdens het ontbijt
  • Marketing Club – een community over alle facetten van… marketing!
  • Talk nerdy to me – onderwerpen uiteenlopend van tech tot wetenschap en cultuur
  • Solo Travel – voor mijn dosis ‘over de wereld reizen, maar dan vanaf de bank’ tijdens deze pandemie

Wat doet de concurrentie?

Zoals je waarschijnlijk wel gewend bent op het gebied van social media, gaat de concurrentie razendsnel met het idee van de jongste telg aan de slag. Zo heeft Twitter ‘Spaces’ in het leven geroepen. Twitter Spaces zit nog in de testfase. In een space kunnen 10 sprekers samenkomen en er zit geen limiet aan het aantal luisteraars. Op dit moment kunnen enkele mensen Spaces aanmaken, maar alle gebruikers van Twitter kunnen meeluisteren.

Ook Instagram is ermee aan de slag gegaan, en zo ontstond Instagram Live Rooms. Dit is hetzelfde idee als Clubhouse en Twitter Spaces, maar dan mét video. Het is vergelijkbaar met Instagram livestreams maar hiermee kunnen tot vier sprekers samenkomen in plaats van twee. Volgens het laatste nieuws gaat ook Spotify inhaken op de trend met de overname van Locker Room. Dit is een app die sportfans de mogelijkheid biedt om live met elkaar te praten over sportwedstrijden. In de toekomst zou de app een breder publiek moeten gaan bereiken en zouden de chats ook later beschikbaar worden als podcast. Iets wat bij de andere partijen nog ontbreekt.

Wil je meer weten over Clubhouse of de mogelijkheden om te adverteren op andere social media kanalen? Neem dat zeker contact met ons op! We denken graag mee.