Google Analytics is onwijs handig en biedt zeer waardevolle inzichten voor elke online marketeer of ondernemer. In dit blog wil ik het hebben over het inzetten van UTM codes binnen Google Analytics. Super handig!

Wat is het?

Een UTM code is een eenvoudige toevoeging aan de url waar je bezoekers heen wilt verwijzen. UTM staat voor Urchin Tracking Module en vindt zijn oorsprong bij de gelijknamige software van Urchin, dat in 2005 door Google is overgenomen. De toevoeging van UTM codes zorgt ervoor dat Google Analytics beter kan herleiden en segmenteren waar een bezoeker vandaan is gekomen. Specifiek bestaat de Google Analytics UTM codes uit zes elementen:

  1. Bestemmingsurl*
  2. Campagne bron*
  3. Campagne medium*
  4. Campagne term
  5. Campagne content
  6. Campagne naam*

De elementen met een asterisk (*) zijn verplichte elementen voor het volledig verkrijgen van inzichten.

Hoe gebruik je het?

Erg moeilijk is het niet om UTM codes in te zetten voor je campagnes. Je navigeert naar de volgende pagina van Google: https://support.google.com/analytics/answer/1033867?hl=nl Het is wel belangrijk om even goed na te denken over welke waardes je gebruikt per parameter, dit is namelijk uiteindelijk hetgeen je in Google Analytics terug zoekt voor een analyse. Bij bron wil je vaak de verwijzende website benoemen, terwijl medium bijvoorbeeld een nieuwsbrief of banner kan zijn. Bij campagne naam kun je denken aan specifieke campagnes die je inzet, een Sinterklaas actie of de nieuwsbrief van mei 2015. Een voorbeeld van hoe deze url er vervolgens uit komt te zien: https://www.pure-im.nl/contact?utm_source=pure-im-blog&utm_medium=blog-voorbeeld&utm_campaign=content

Wanneer gebruik je dit?

Het is niet nodig om werkelijk elke verwijzing naar je website te “taggen” met deze UTM codes. Je kunt het gebruiken bij specifieke campagnes waarvan je resultaten goed wilt analyseren. Hierbij kun je denken aan:

Social media – reageer je op vragen in Twitter, dan wil je wellicht de specifieke resultaten van deze werkzaamheden doormeten.
Campagnes – draai je specifieke campagnes op andere websites, dan kan je hierin overzicht houden door de utm tracking te implementeren. Interne links – wil je specifiek weten hoe vaak er op een bepaalde button op je website is geklikt? Ook dan is de UTM tracking een mogelijke oplossing voor inzichten.
E-mail marketing – stuur je nieuwsbrieven, dan kan Google Analytics niet eenvoudig herleiden waar een bezoeker vandaan is gekomen. Ook dan is UTM tracking een oplossing voor deze probleemstelling.
E-mail handtekening – een laatste interessante optie is het toevoegen van een utm_source tracking aan je e-mail handtekening. Zo kun je heel mooi achterhalen hoe vaak er eigenlijk op je handtekening is geklikt.

Wat kan ik ermee?

Nu het belangrijkste onderdeel van de UTM tracking voor Google Analytics: wat kan ik ermee? Log even in op Google Analytics en navigeer mee naar: Acquisitie > Campagnes > Alle campagnes. Hierin vind je alle informatie van specifieke campagnes die je hebt draaien. Kijk eens rond wat voor nuttige informatie je kunt ontdekken en doe er je voordeel mee. Zo zie je hieronder een voorbeeld van bezoekers uit de campagne “Pure IM nieuwsbrief” en medium “email” zijn geweest. Voorbeeld UTM Source - Medium Extra handig is het feit dat je campagne / bron of medium informatie ook als secundaire dimensie kunt toevoegen binnen andere onderdelen van Google Analytics. Zie hieronder het voorbeeld van een secundaire dimensie voor de bekeken pagina’s vanuit de Pure IM nieuwsbrief campagne. Voorbeeld UTM Source - Medium - Pagina's bekeken Hopelijk heb je wat gehad aan deze UTM uitleg en doe je er je voordeel mee. Mocht je onverhoopt nog vragen hebben, stel deze gerust via de volgende pagina: https://www.pure-im.nl/contact?utm_source=pure-im-blog&utm_medium=blog-voorbeeld&utm_campaign=content