Een nieuwe winkel beginnen betekent niet dat je ineens hordes bezoek in de winkel hebt staan. Zeker niet wanneer je op een afgelegen plek gevestigd bent. Op het internet begin je met een nieuwe winkel altijd op een afgelegen plek. Op termijn wil je echter een bekende naam worden. Wellicht niet onder alle internetters, maar wel binnen jouw doelgroep. Mogelijkheden daartoe beschrijf ik in dit blog. Hoe de basis van een goede webshop eruit ziet en hoe je de omzet verhoogt heb ik al eens beschreven.

Echter, net nadat je een nieuwe webshop bent begonnen kent nog niemand je. Een onbekend merk zal minder bezoekers trekken. Oftewel; je CTR in Google Organic en via Advertenties is lager dan wanneer men je wel kent. Al dan niet onbewust. Zichtbaarheid is dus belangrijk en daarom wil je jouw naamsbekendheid vergroten. Dat kan via vele kanalen, maar als beginnende webshop heb je maar een beperkt budget. Daarnaast is het fijn als die naamsbekendheid naast middellange termijn voordelen ook op korte termijn voordelen heeft. Dit is perfect mogelijk via het Google Display Netwerk.

Branding via het GDN

Om je naamsbekendheid te vergroten moet jouw boodschap de wereld in. Daarin zijn twee zaken zeer belangrijk.

  1. De boodschap moet  spraakmakend zijn
  2. Je moet het juiste deel van de wereld benaderen

UBR’s

Het begint met UBR’s. Oftewel Unique Buying Reasons. Wat maakt jouw webshop uniek genoeg waardoor mensen bij jou gaan kopen? Omdat je net begint heb je nog geen of weinig reviews, maar uiteraard zijn er wel andere redenen waarom men bij jou moet kopen. Bijvoorbeeld:

  • Is je service bovengemiddeld (ook in avonduren en/of bereikbaar)?
  • Uniek productaanbod, of juist heel specifiek, of heel breed assortiment?
  • Snelle levertermijn
  • Heb je uitzonderlijke garantievoorwaarden?
  • Lever je alles uit eigen voorraad?
  • Heb je al je producten zelf getest?
  • Etc.

Banners

Om aandacht van je relevante doelgroep te trekken zijn banners ideaal. Ten opzichte van tekstadvertenties vallen banners meer op, is de CTR doorgaans hoger, maar gaat dat ten koste van een hogere prijs per klik. In je banners visualiseer je de UBR’s die het meest relevant zijn en geef je een indruk van je webshop. Het is dus goed om je huisstijl terug te laten komen in de banners. Naast de UBR wil je ook een goede call-to-action opnemen. Bijvoorbeeld over het bekijken van jouw aanbod of het ervaren van jouw zeer goede service. De beste boodschap hoeft niet geraden te worden, maar is iets om simpelweg te testen. Neem meerdere boodschappen op van verder gelijke banners en de data zal uitwijzen welke banner, en dus welke boodschap, het beste presteert. Bekijk zeker ook Fabian’s blog over bannerformaten voor meer inhoudelijke informatie.

Targeting

Zeer belangrijk deel van branding is zichtbaar worden. Banners inzetten op letterlijk de hele wereld is gemakkelijk binnen het Google Display Netwerk. Efficiënt is dat echter niet. Een zeer groot voordeel van Ads is immers het relatief goedkoop adverteren onder een zeer gerichte doelgroep. Targeting is dus bijzonder belangrijk.

Doelgroep

Voordat je targeting instelt is het belangrijk om te bepalen wie je doelgroep is, wat zij interessant vinden en waar zij zich bevinden.

Geografie
Is je webshop gericht op heel Nederland dan is dat je geografische doelgroep. Is je geografische regio kleiner, omdat je een fysieke vestiging hebt? Dan kies je een kleinere regio.

Doelgroep bereiken
Om je doelgroep te bereiken is het belangrijk te weten wat hun beweegt en wanneer zij te bereiken zijn. Stel je verkoopt messensets. Jouw doelgroep zal dan wellicht interesse hebben in gerechten, koken, keukenapparatuur en andere keukenbenodigdheden. Momenten waarop men interesse heeft is mogelijk nadat de oude messenset gebruikt is, dus net na lunch of avondeten. Mogelijk is dat anders, maar de data zal dat uitwijzen. Manieren om je doelgroep te bereiken is dan om banners in te zetten op topics/onderwerpen, waar je mensen interesse in hebben.

Bijvoorbeeld in de specifieke categorie “bestek en snijgerei”. Of aanverwant interesses, zoals zaken die gesneden moeten worden als vlees en vis. Andere kookgerelateerde interessegebieden zijn ‘gezond eten’, maar ook ‘kookcursussen’. Men heeft dan immers een bovengemiddelde en stijgende interesse in koken. Door hier op in te zetten zorg je dat je banners zichtbaar zijn onder mensen die bovengemiddelde interesse hebben in jouw producten. Maar vergeet geen negatives in te zetten om ongewenste vertoningen te voorkomen.

Frequency cap
Marketing en het vergroten van naamsbekendheid komt vaak door de kracht van herhaling. Je banners moeten dus regelmatig vertoont worden aan je doelgroep. Echter, niet te vaak, want dat wekt irritatie op. Daarvoor is een frequency cap mogelijk. Bekijk in je ‘ad and frequency’ report wanneer interactie met je banners stopt of significant minder wordt en je kunt daar op optimaliseren. Bijvoorbeeld door jouw banners maximaal zeven keer per week aan dezelfde persoon te tonen. Na verloop van tijd zal je zien dat de naamsbekendheid van je webshop groeit. Je bent immers zichtbaar. En, zeer belangrijk, zichtbaar onder de relevante doelgroep die meteen door kan klikken naar jouw website om eventueel te kopen. De meest optimale manier van branding dus!