Organisch gevonden worden in Google is voor veel bedrijven essentieel in de online marketingmix. Google heeft een set met “spelregels” waar je je aan moet houden om gevonden te worden. Maar zoals met alle spelregels zijn er mensen die proberen vals te spelen en de regels proberen te omzeilen. In ons vakgebied noemen we dat ook wel “Blackhat SEO”, in dit blog vertel ik je wat dit is en waarom wij dit absoluut niet doen.

Google spelregels

Het algoritme van Google is complex en zeer effectief voor het doel: de beste resultaten geven. Niet voor niets is de zoekmachine de grootste ter wereld en heeft het een marktaandeel van 93% in Nederland. Dit algoritme bevat diverse signalen waarmee de computers van Google kunnen bepalen welke pagina het beste resultaat voor een zoekopdracht is. Hoewel het exacte algoritme niet tot de algemene openbaarheid behoort zijn de globale pijlers wel bekend.

Een van deze pijlers zijn links naar een website of webpagina om de autoriteit hiervan te bepalen. Met deze wetenschap gaan SEO’ers wereldwijd aan de slag om te trachten een website het “beste resultaat” te laten worden. Omdat het hier gaat om een algoritme dat door computers wordt uitgevoerd is het mogelijk deze te manipuleren. En juist om dit te voorkomen heeft Google de spelregels (Google Webmaster Guidelines) in het leven geroepen. Ga je tegen deze spelregels in dan bestaat de kans dat Google je tijdelijk buitenspel zet.

Blackhat SEO voorbeelden

OK we weten nu dat Google spelregels heeft en dat je voor het manipuleren van het algoritme een straf kunt krijgen. Maar wat valt er nu eigenlijk onder blackhat SEO? Om je hier een beeld van te geven som ik hieronder enkele technieken op die vallen onder blackhat SEO. Note: Aangezien het gaat om een continu veranderend algoritme evolueren ook de blackhat technieken en zal deze lijst nooit volledig blijven.

Link netwerken – als links belangrijk zijn voor het algoritme dan kun je natuurlijk ook link netwerken op gaan zetten. Bouw een grote hoeveelheid (simpele) websites met een enkel doel verwijzen naar websites waar je mee wilt scoren. Deze links zijn niet verdient, hebben een lage kwaliteit en hebben één doel Google manipuleren.

Cloaking – je kunt natuurlijk ook zoekmachines wat anders laten zien dan de bezoeker ziet. Zie je dat Google langskomt op je website dan toon je die toch gewoon een hele andere pagina. Logischerwijs houdt Google er niet echt van om een bezoeker door te verwijzen naar een pagina die uiteindelijk anders is dan de zoekmachine eigenlijk voor ogen had. Kwaliteit is hierdoor niet te waarborgen en daarom is deze techniek expliciet afgeraden in de spelregels.

Keyword stuffing – in de beginjaren van zoekmachines was het nog erg belangrijk dat een zoekwoord vaak op een pagina voorkwam. Zoekmachines zijn tegenwoordig een stuk intelligenter en kijken niet meer alleen naar de frequentie van een zoekwoord op een pagina. Toch vinden sommige SEO’ers het nodig om een pagina vol te stoppen met het zoekwoord waarop ze gevonden willen worden. Je gaat hier absoluut richting blackhat SEO zodra de eindgebruiker uit het oog wordt verloren en je irritant en onnatuurlijk vaak een zoekwoord in een tekst propt.

Verborgen teksten – dit trucje werd vooral in het verleden veel toegepast en is de mix tussen cloaking en keyword stuffing. Is je achtergrond wit? Dan plaats je eenvoudig het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in het wit op de pagina, het liefst nog keer 100 zodat je een goede “keyword density” hebt.

Page swapping – stel je verdient geld met bezoekers doorsturen naar een adverteerder. Lang niet iedere bezoeker klikt op een advertentie, dus ja wat doe je dan, je zorgt gewoon dat iedere bezoeker vanuit Google direct wordt doorgestuurd naar de adverteerder. Lekker makkelijk cashen. Moet je er alleen voor zorgen dat je wel pagina’s bouwt die kunnen ranken en bezoekers opleveren. Zodra Google langskomt op de website, dan stuur je die logischerwijs niet direct door.

Comment / social network spam – net als bij link netwerken is dit een techniek die ook nog erg veel wordt toegepast. Blackhat SEO’ers zijn niet bezig met het verdienen van links, maar het gemakkelijk plaatsen van grote hoeveelheden links. Op social media en als reacties onder blogs is het makkelijk om een linkje te plaatsen. Dus ja, dan zorg je ervoor dat je dit extreem vaak doet. Het liefst nog met irrelevante comments op zeer uiteenlopende type blogs. Je begrijpt dat Google deze manier van links verkrijgen niet kan waarderen als kwalitatief.

Nep rich snippet markups – nog niet zo gek lang geleden is Google begonnen met het tonen van extra informatie in de zoekresultaten. Hierbij kun je denken aan beoordelingen (sterren), adresgegevens of extra informatie voor recepten. Super opvallend natuurlijk en dat zorgt gegarandeerd voor meer bezoekers. Recept-rich-snippet-markup Om Google wat te helpen met het begrijpen van de context voor het plaatsen van deze rich snippets is een technische markup nodig. Een code waarbij je Google aangeeft welke extra informatie het betreft. Dit kun je natuurlijk ook manipuleren en Google voor de gek houden. Heb je helemaal geen beoordelingen? Geen probleem, je verzint gewoon iets en laat Google deze informatie tonen aan haar bezoekers.

Kopen van links – als laatste techniek wil ik het kopen van links behandelen. Zoals je inmiddels hebt gelezen zijn links belangrijk en daarmee een van de favoriete activiteiten van de blackhat SEO’er. Hoe makkelijk is het om met een zak geld simpelweg een enorme hoeveelheid links te kopen? Lekker snel en effectief. Maar ja, het algoritme van Google is niet zo opgebouwd dat degene met de grootste zak geld altijd het beste antwoord heeft. Door het kopen van links ben je bezig het algoritme te manipuleren en dat is dan weer tegen de spelregels. Note: het is uiteraard wel mogelijk om links als marketingkanaal met een traffic doel te kopen. Hiervoor hebben zoekmachines een “nofollow” in het leven geroepen, hiermee voorkom je dat deze link wordt gezien als gekocht tegen de spelregels.

Waarom doet Pure IM niet aan blackhat SEO?

Laat ik beginnen met de tegenstelling dat blackhat SEO in bepaalde gevallen best kan werken. Maar, ja er is een addertje onder het gras, zodra Google erachter komt dat je tegen de spelregels in speelt dan ben je aan de beurt. Wij willen niet dat onze klanten dit risico lopen en kiezen daarom voor een strategie gebouwd voor de toekomst. Zoals onze naam al zegt: wij kiezen voor een pure manier van werken. Ook op het gebied van SEO.