Het begon ooit zo rechttoe rechtaan; plaats een bod voor een zoekwoord of advertentiegroep, laat de campagne draaien totdat je genoeg gegevens hebt verzameld en pas vervolgens de zoekwoordbiedingen aan om zo de Key Performance Indicators (KPI’s) te behalen.

Inmiddels biedt Google Ads veel meer verschillende typen campagnes aan, zoals Shopping, Display, Video en Apps. Daarnaast speelt ook de opkomst van Artificial Intelligence (AI) een steeds belangrijkere rol. Deze ontwikkeling maakt geautomatiseerd bieden mogelijk. Hierbij is het belangrijk dat je van tevoren een biedstrategie goed moet uitdenken, vóórdat je een Google Ads campagne gaat inzetten. In dit blog worden verschillende biedstrategieën voor Google Ads geïntroduceerd en help ik je om – gebaseerd op jouw advertentiedoel – de juiste Google Ads biedstrategie in te zetten.

Advertentiedoelen

De meeste advertentiedoelen kunnen worden gecategoriseerd in drie hoofddoelen:

  1. Merkbekendheid vergroten door jouw advertenties te tonen aan het juiste publiek. De KPI is in dit geval het genereren van zo veel mogelijk vertoningen van de advertentie.
  2. Verkeer naar de website genereren heeft als doel om zo veel mogelijk mensen vanuit de doelgroep naar de website te brengen via advertentieklikken.
  3. Acties op je site is wanneer je doel is om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk conversies op de site plaatsvinden.

Handmatige CPC

Laten we beginnen bij het begin; handmatige CPC. De CPC staat voor Cost-per-Click en zoals de naam al aangeeft betaal je dus per klik. Wanneer je deze handmatig beheerd is het mogelijk je maximum CPC-bod zelf te bepalen op het niveau van zoekwoorden of advertentiegroep(en). Dit voer je uit aan de hand van vooraf bepaalde KPI’s. Handmatige CPC vereist wat bekendheid met Google Ads en de benodigde gegevensanalyses. Echter, het voordeel van deze methode is het gezonde menselijke verstand van de persoon aan de knoppen en betreft daardoor nog steeds de voorkeur voor veel doorgewinterde online adverteerders. Deze biedstrategie kan je dan ook inzetten voor elk doel.

Doel 1: merkbekendheid

Google Ads heeft een aantal biedstrategieën ontwikkeld met als doel de zichtbaarheid van je advertenties te maximaliseren. Deze strategieën worden meestal ingezet wanneer een merk de naamsbekendheid wilt vergroten.

Doelvertoningspercentage

Bij doelvertoningspercentage kan Google Ads je biedingen automatisch instellen met het doel om de advertenties op een bepaalde positie op de Search Engine Results Page (SERP) te krijgen, zoals op de eerste pagina, bovenaan de pagina of de absolute top.

CPM

Met de CPM-biedstrategie betaal je op basis van het aantal vertoningen in het Google Display Netwerk of op YouTube. Het staat voor Cost-Per-Mille, met andere woorden: je biedt en betaalt per duizend vertoningen. Dit is heel anders dan wanneer je biedt en betaalt per klik (Cost-Per-Click).

dCPM

Met deze biedstrategie stel je een gemiddelde in voor het bedrag dat je bereid bent te betalen per duizend vertoningen. Google Ads zet hierbij AI in om jouw biedingen te optimaliseren om het unieke bereik van de campagne te maximaliseren doormiddel van signalen die Google Ads binnenkrijgt.

vCPM

vCPM is een handmatige biedstrategie die je kan inzetten wanneer je de bekendheid van je merk wilt vergroten, maar wanneer het genereren van verkeer (klikken) niet zo belangrijk zijn.

Doel 2: verkeer

Voor elk doel is het mogelijk handmatige CPC in te zetten, zo ook bij het doel om zo veel mogelijk verkeer naar de website te generen. Echter is het ook mogelijk om een biedstrategie te automatiseren om op deze wijze klikken te maximaliseren.

Verbeterde CPC

Verbeterde CPC is hetzelfde als handmatige CPC, maar het verschil is dat Google Ads de input van succesfactoren zoals type browser, demografie van de gebruiker of het tijdstip gebruikt om de zoekwoordbieding aan te passen op het maximaliseren van verkeer.

Klikken maximaliseren

Deze automatische biedstrategie is een eenvoudige manier om te bieden voor klikken en zoveel mogelijk verkeer te genereren naar de website. Er wordt een gemiddeld dagbudget ingesteld en het Google Ads-systeem beheert de biedingen om ervoor te zorgen dat je binnen je budget zo veel mogelijk klikken genereert.

Doel 3: acties

Om je campagnes te optimaliseren gebaseerd op de acties die mensen op je site uitvoeren is het van belang dat je deze acties ook in Google Ads trackt. Dan kan je je zoekwoordbiedingen aanpassen gebaseerd op de acties die dat zoekwoord voor jou genereren. Dit kan je zelf direct beheren via handmatige CPC of je kan gebruik maken van een aantal automatische biedstrategie opties die ‘Slim bieden: conversies’ heten. Wanneer je voor een automatische biedstrategie kiest zal Google Ads de zoekwoordbiedingen automatisch voor jou aanpassen.

ECPC (verbeterde kosten per klik)

ECPC is hetzelfde als handmatige CPC, maar het verschil is dat Google Ads de input van succesfactoren, zoals type browser, demografie van gebruiker of het tijdstip gebruikt om de zoekwoordbieding aan te passen om het aantal conversies te maximaliseren.

Doel-CPA (Doelkosten per actie)

Met doel-CPA kan je het aantal conversies verhogen tegen specifieke kosten per actiedoel. Hierbij geef jij Google Ads een specifiek CPA doel, bijvoorbeeld, ik ben bereid €50 te betalen wanneer een site bezoeker een reis op de site boekt (dus een specifieke actie uitvoert). Vervolgens zal Google Ads jouw zoekwoordbiedingen aanpassen met het doel om zo veel mogelijk acties te genereren die gemiddeld onder de €50 per actie blijven.

Doel-ROAS (return on advertisement spend)

Wanneer je wilt optimaliseren voor conversiewaarden kan je doel-ROAS inzetten tegen een specifiek rendement op advertentie-uitgaven – een ROAS-target. Het doel van deze biedingsstrategie is om de conversiewaarde te verhogen. Met de conversiewaarde bedoelen we dus de omzet die is gekoppeld aan de acties die op de site zijn ondernomen. Dit is een wezenlijk verschil met de Doel-CPA die optimaliseert op het aantal acties zoals boekingen, waarbij Doel-ROAS optimaliseert op de omzet.

Aantal conversies maximaliseren

Dit is een alternatief voor de doel-CPA biedstrategie. AI wordt in dit geval ingezet om de campagnes te optimaliseren voor het behalen van de maximale hoeveelheid conversies. Hierbij wordt het volledige budget uitgegeven in plaats van dat conversies worden verkregen tegen een specifieke CPA.

Conversiewaarde maximaliseren

Het maximaliseren van conversiewaarde is vergelijkbaar met de vorige biedstrategie ‘Aantal conversies maximaliseren’. Het doel in dit geval is echter niet om zoveel mogelijk conversies te genereren, maar om juist zoveel mogelijk conversiewaarde (omzet) te verkrijgen.

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kan. Mocht je vragen hebben over de verschillende Google Ads biedstrategieën en hoe deze voor jouw organisatie ingezet kunnen worden, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

Door: Noam Mimon