Je kent je weg in verschillende online marketingkanalen waarschijnlijk wel en overal meet je alle mogelijke conversies door. Conversies kunnen heel uiteenlopend zijn. Voor de ene website is het heel duidelijk dat een aankoop via de website een conversie is. Voor een andere website kan dit veel abstracter zijn en is een conversie veel ‘zachter’ dan een aankoop en is dit wellicht een contactmoment. Hierbij kan je denken aan contactmomenten zoals een klik op een e-mailadres, een ingevuld / verzonden formulier of een klik op het telefoonnummer dat op de website is vermeld en klikbaar is gemaakt.

En daar ligt precies de meerwaarde van call-tracking.

Daarmee denk je misschien dat je alle mogelijke conversies wel doormeet. Maar ik zou graag even stil willen staan bij de conversie ‘klikken op het telefoonnummer’. Want stel je eens voor dat iemand een advertentie van je ziet, daarop klikt en op de website komt. Vervolgens ziet die persoon het telefoonnummer (die jij klikbaar hebt gemaakt), pakt de telefoon en belt het nummer. Op dat moment heb je wel gewenste contactmoment te pakken, maar in Google Analytics zie je geen conversie terug, simpelweg omdat er niet is geklikt op het telefoonnummer. En daar ligt precies de meerwaarde van call-tracking.

Is telefonisch contact belangrijk voor je? Lees dan vooral verder want in dit artikel leg ik je uit wat call-tracking is, wat de meerwaarde is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Wat is call-tracking precies?

Call-tracking geeft je inzicht in het daadwerkelijke aantal telefonische conversies. Het gaat namelijk veel verder dan de klik op een telefoonnummer conversie die is ingericht. Met call-tracking komt een situatie zoals hierboven beschreven niet meer voor. Want call tracking meet namelijk wel het telefoongesprek als conversie.

Hoe werkt call-tracking dan?

Het klinkt moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Door middel van het implementeren van een stukje code (Javascript) is call-tracking letterlijk met een paar minuten in te richten. Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een aanbieder van call-tracking, dien je het script te plaatsen op de pagina(‘s) waarop call-tracking gedaan moet worden. Zodra de code is geplaatst en de eventuele configuratie via het systeem van de aanbieder is afgerond, werkt call-tracking. Vanaf dat moment herkent dit script waar de bezoeker vandaan komt, bijvoorbeeld Google Ads.

Zodra de bezoeker vanuit een advertentie op de website komt, wordt niet meer het daadwerkelijke telefoonnummer getoond, maar ziet hij of zij een dynamisch doorschakelnummer. Bij ieder bezoek wordt een uniek nummer getoond en zodra je dat nummer belt, word je keurig doorgeschakeld naar het daadwerkelijke nummer. Dat zorgt er ook voor dat je meer telefonische conversies door gaat meten dan een klik op telefoonnummer.

Het grootste voordeel hiervan is dat je uitstekend in staat bent te beoordelen hoeveel telefonische conversies er nu daadwerkelijk worden gerealiseerd. Stel dat je zonder call-tracking €1.000,- uitgeeft per maand en daarmee 50 conversies hebt gerealiseerd. Dat zou betekenen dat iedere conversie je €20,- euro heeft gekost.

Met call-tracking kan je meten hoeveel telefonische conversies er echt zijn geregistreerd, en daarmee kan het goed zijn dat je in plaats van 50 conversies, 65 conversies hebt behaald. Dat heeft nogal impact op je CPA, want die is daardoor niet meer €20,-, maar €15,38.

Wat kan ik nog meer met call-tracking?

Behalve het aantal telefonische conversies kan je inzicht krijgen in de duur van de oproep, een telefoongesprek terugluisteren, instellen dat een telefoongesprek wordt opgenomen, maar ook instellen dat terugkerende oproepen niet worden geteld als conversie in Google Analytics. Daarmee bedoel ik dat wanneer iemand voor de eerste keer het nummer belt, deze wordt geteld als een conversie. Belt diezelfde persoon daarna nog een keer, dan telt deze niet als conversie. Als alleen online call-tracking nog niet voldoende is voor je, kan je ook offline inzicht krijgen. Publiceer je advertenties in kranten of flyers en vermeld je daar je telefoonnummer? Ook hier is call-tracking toe te passen want ook hiervoor kan je een apart nummer aan laten maken die ook weer keurig doorschakelt naar het daadwerkelijke nummer. Maar jij kunt wel herleiden hoe vaak dat nummer is gebeld dat alleen op de flyer stond bijvoorbeeld.

Call reductie

Een ander bijkomend voordeel is dat wanneer je voldoende data hebt omtrent je calls, je ook een beeld hebt met welk doel mensen bellen. Wellicht verkrijg je hierdoor interessante inzichten en kan je vragen over bepaalde onderwerpen al verwerken op de site óf in een automatisch telefoonmenu zodat je op die manier het aantal minder interessante calls terugbrengt en kunt gaan sturen op echt kwalitatieve calls.

Wat kost call-tracking?

Er is doorgaans niet één vaste prijs die je betaalt om call-tracking in te kunnen zetten. De kosten zijn opgebouwd uit twee onderdelen:

  • Een vast bedrag voor de licentie
  • Een bedrag dat je betaalt per 1.000 sessies. Dat wil zeggen, ga je call-tracking inzetten, dan betaal je naast het vaste bedrag ook een bedrag per 1.000 sessies die je vanuit Google Ads behaalt.

Pure official Gold Partner AdCalls

* Voor call-tracking werken wij als Official Gold Partner samen met AdCalls. Heb je interesse in een prijs-indicatie voor jouw situatie? Laat het ons dan zeker weten!

Conclusie

Het inzetten van call-tracking is absoluut interessant op het moment dat telefonisch contact een belangrijke KPI is. Het levert je een veel beter inzicht op in de hoeveelheid conversies. Daarmee kan je (nog) beter kanalen optimaliseren zoals bijvoorbeeld Google Ads. Wil je nu meer weten over call-tracking of wil je van gedachten wisselen hierover, weten of het interessant is, of wat het zou gaan kosten?

Neem dan gewoon even contact met ons op en we helpen je graag verder!