Ik schrik er wekelijks van hoeveel bedrijven er zijn die wel Google Analytics hebben geïnstalleerd, maar er verder geen aandacht meer aan schenken. Er valt zoveel meer uit te halen dan alleen de ‘standaard’ implementatie. Om meer inzicht te krijgen zijn er een aantal basics die je zeker wilt instellen.

Een tool die je kan helpen om meer inzichten in Google Analytics te krijgen over de prestaties van je website, is Google Tag Manager.

In dit artikel behandel ik niet wat Google Tag Manager is, mocht je er niet mee bekend zijn dan zijn onderstaande blogs interessant voor jou:

In dit artikel bespreek ik 9 belangrijke zaken die je altijd wilt doormeten op je website, maar die niet standaard zijn ingesteld.

1. Doormeten van contactformulieren
Bijna iedere website heeft wel een formulier waarmee websitebezoekers eenvoudig contact met je op kunnen nemen. Hoe vaak deze contactformulieren worden ingevuld en verzonden, wordt niet standaard doorgemeten in Analytics.

Het doormeten van contactformulieren kan op meerdere manieren. De eenvoudigste manier is als er een ‘bedankpagina’ is die wordt weergegeven als er een formulier ingevuld is.

Als er een ‘bedankpagina’ is, wordt deze weergegeven nadat er op ‘versturen’ is geklikt. Op dat moment kom je ook op een andere pagina, bijvoorbeeld: www.pure-im.nl/contact/bedankt.

Deze URL gebruik je bij het instellen van doelen in Analytics. Het inrichten van een doel kan via Beheerder -> Doelen -> +Nieuw Doel.

In het geval van onze website is er geen ‘bedankpagina’ waar je op terecht komt als je het contactformulier invult. Er komt alleen een melding in beeld dat je formulier verzonden is. In dit geval heb je Google Tag Manager nodig om het formulier door te meten.

Er is geen standaardoplossing hoe dit in Tag Manager ingesteld moet worden, het hangt namelijk samen met de ‘achterkant’ van de website. Maar over het algemeen kan je triggers inrichten op een klik-tekst, in onderstaand geval ‘Verzenden’ of op een unieke klik-class. Deze kan je dan combineren met de pagina waar het formulier staat, bijvoorbeeld op /contact.

Op deze manier kan je een event laten aanmaken die wordt getriggerd door een unieke klik-tekst of klik-class op de pagina die /contact bevat.

2. Doormeten van kliks op telefoonnummer & e-mailadressen
Doel van het doormeten van je website is het achterhalen van geïnteresseerde bezoekers ten opzichte van de overige bezoekers. Een indicatie dat iemand geïnteresseerd is in jouw bedrijf kan zijn dat hij interactie heeft met je telefoonnummer of e-mailadres. Ook deze kliks zijn niet standaard terug te vinden in Analytics, maar zijn wel waardevol om te registreren. Ook hiervoor is Google Tag Manager de oplossing.

3. Doormeten van downloads van PDF’s of Whitepapers
Veel websites bieden whitepapers of andere documentatie aan die gedownload kan worden. Denk bijvoorbeeld aan productinformatie in de vorm van een PDF. Zeker downloads van whitepapers over een specifiek onderwerp zijn interessant om in kaart te brengen. Een download van een whitepaper zegt iets over hoe geïnteresseerd iemand is in je dienstverlening. Stel dat je via Google Ads verkeer inkoopt, dan wil je deze campagne ook kunnen afrekenen op die conversies.

Een download van een whitepaper, waarbij je na de klik op een ‘bedankpagina’ komt, is uiteraard eenvoudig als doel in te stellen in Analytics (op dezelfde wijze als het contactformulier).

Maar als een klik op de download button ervoor zorgt dat de PDF direct gedownload wordt, kan je deze wel meten via Google Tag Manager. Via Google Tag Manager kan je events, op dezelfde wijze als je de knop ‘Verzenden’ meet bij het contactformulier, aanmaken die worden verstuurd naar Google Analytics. Deze events kan je weer gebruiken voor het aanmaken van een doel in Analytics.

4. Doormeten van 404-meldingen
Op een grote en dynamische site is het bijna niet te voorkomen dat er gelinkt wordt naar pagina’s die niet meer bestaan of waarvan de URL gewijzigd is. Maar je wilt wel snel weten dat er een 404-pagina getoond is, zodat je dit gelijk kunt oplossen. Dit kan eenvoudig via een aangepast rapport.

Deze vind je via het onderdeel ‘Aanpassing’ en ‘Aangepaste rapporten’ in Analytics

Hier kan je een aangepast rapport maken om bijvoorbeeld een 404-melding te signaleren. Het screenshot hieronder legt je uit hoe je deze moet maken:

aangepast_rapport_404_melding

De enige variabele die je moet checken bij je eigen site is de paginatitel. Typ achter je domein een willekeurige tekst, waarvan je zeker weet dat er geen pagina op je site echt zo heet. Op jouw 404-pagina kan je eenvoudig de paginatitel halen:

5. Doormeten van scrolldiepte en percentage van video’s bekeken
Het meten van de scrolldiepte (hoe ver iemand naar beneden scrollt op je pagina) en hoe lang iemand een video op je site kijkt, zijn interessante statistieken die je niet uit Analytics kunt halen zonder hulp van Google Tag Manager. Stel je voor dat je veel tijd en energie stopt in het ontwikkelen van blog artikelen en video’s, dan wil je ook kunnen aantonen dat ze gelezen worden. Dan is alleen een pageview of een videoweergave niet voldoende.

Met behulp van Google Tag Manager is dit relatief eenvoudig in te stellen, lees hier hoe:

Meten van scrolldiepte

Percentage van video bekeken

6. Doormeten van site search opdrachten
Op veel websites zie je tegenwoordig een interne zoekfunctie om sneller de gewenste informatie terug te vinden. De zoekopdrachten die bezoekers van je website hier gebruiken, zijn zeer interessant om in kaart te brengen. Het geeft je inzicht in informatie die wellicht niet goed vindbaar is of waar simpelweg nog geen informatie over is, maar die je wel wil gaan schrijven.

Deze informatie is relatief eenvoudig in Analytics te tonen. Bij ons op de website is dit de situatie:

In dit geval heb ik op mijn eigen naam gezocht, dit zie je dan in de URL terug. Als dit het geval is kan je in Analytics bij de functie Beheerder -> Instellingen voor dataweergave de optie ‘Instellingen voor Site Search aanzetten.

Analytics vraag dan om de Queryparameter, deze kan je in de URL terugvinden. In ons geval is dit de URL: https://www.pure-im.nl/index.php?s=rien+van+wolfswinkel

De Queryparameter is dan de letter ‘s’.

Het is ook mogelijk dat de URL niet wijzigt als er wordt gezocht op de site, dan zal je met Google Tag Manager wellicht ook de informatie uit de opdracht kunnen halen, dit is dan altijd even puzzelen ????

7. Doormeten van filterfuncties
Veel websites die hun assortiment tonen op de website, hebben filterfuncties waarmee je sneller het product kunt vinden wat je zoekt. Tijdens de ontwikkeling van de site, weten wij uit ervaring, is dat vaak een van de punten waar het langst over gediscussieerd wordt. Welke filterfuncties moeten er allemaal zijn?

Helaas maken we het ook vaak mee dat er later helemaal geen moeite gedaan wordt om het gebruik van filterfuncties door te meten, zodat je ook daadwerkelijk iets kan zeggen over het gebruik van de filters. Dit is namelijk niet iets wat je standaard in Analytics kunt vinden, maar wel iets wat via Google Tag Manager te meten valt. Dit is geen standaard implementatie, maar vraagt altijd wat uitzoek werk omdat geen websitecode hetzelfde is.

8. Doormeten van de chatfunctie
Steeds meer websites hebben een chat geïmplementeerd om de drempel voor websitebezoekers om contact op te nemen te verlagen. Een handige functie! Vaak hebben chats aan de ‘achterkant’ een dashboard waar je kunt bijhouden hoe vaak de chat gebruikt wordt. Het nadeel daarvan is dat je naar een andere interface moet om die statistieken te bekijken én je kan van het gebruik van een chat geen doel maken in Analytics, die je weer kunt gebruiken voor analyses.

Daarom is het aan te raden het gebruik van de chat door te meten met behulp van Google Tag Manager. Een veelgebruikte chatfunctie is die van Tawk.to, hier kan je van deze chatfunctie de tutorial vinden.

9. Doormeten van uitgaande kliks
In sommige gevallen kan het interessant zijn om uitgaande kliks door te meten. Stel je voor dat jij fabrikant bent en je producten niet rechtstreeks verkoopt aan consumenten, maar dat dit via een reseller gaat. Dan wil jij je websitebezoekers die geïnteresseerd zijn in je producten naar deze reseller ‘sturen’. Via Google Tag Manager kan je eenvoudig alle uitgaande kliks registreren (kliks die niet jouw eigen URL bevatten). Koppel daaraan de pagina waar deze klik heeft plaatsgevonden en je krijgt snel inzichtelijk welk product voor de meeste kliks naar de reseller zorgt.

Conclusie

Bovenstaande ‘basics’ gaan je absoluut helpen om meer inzicht te krijgen in de prestaties en gebruik van je website. Zo haal je meer uit Analytics! Wil je overigens meer de diepte in gaan met Analytics, dan raad ik je aan om naar onze workshops te komen! Meer informatie over deze workshop vind je hier.