Banners kunnen in het Google Ads Display netwerk ingezet worden op miljoenen websites. Voordat je banners gaat inzetten is het goed om stil te staan bij het design, ik vertel je vandaag wat belangrijk is als je banners voor Google Ads gaat maken. Lees je liever? Dan vind je onder de video het transcript. Doe er je voordeel mee!

Banners voor Google Ads maken? Dit is belangrijk! – Een Pure Keukensessie

Timestamps:
00:00 Intro
00:32 Tip 1: Verschillende formaten
03:51 Tip 2: Besteed tijd aan je banners
06:04 Tip 3: Houd rekening met huisstijl
06:30 Tip 4: Duidelijk en relevant
07:10 Conclusie

Video transcriptie

De virtuele reclameborden zijn online niet meer weg te denken, maar hoe zorg je ervoor dat jouw banners mooi en effectief en onderscheidend zijn?

Hoi, ik ben Chaimae en vandaag ga ik jullie een aantal tips geven hoe je de perfecte banner kunt opmaken. Er zijn behoorlijk wat voorwaarden waar je aan moet voldoen vanuit google om je banners live te zetten en heb je geen zin om deze hele video te bekijken en al die tips te beluisteren, laat dan gewoon een berichtje hieronder en dan kijk ik graag met je mee waarom jouw advertenties worden afgekeurd.

Maak gebruik van verschillende formaten

Mijn nummer 1 tip is: maak gebruik van verschillende formaten. Je hebt ze vast wel online gezien, je hebt de banners in vele verschillende vormen en maten en om zoveel mogelijk uit je advertentie te halen adviseer ik je om gewoon de verschillende vormen en maten ook te gaan gebruiken. Ik kan me voorstellen, er zijn nu ongeveer 17 verschillende formaten dat je niet zoveel verschillende banners wil gaan maken, maar kies wel de formaten die het meest gebruikt worden online want het formaat heeft niet alleen betrekking op hoe je design naar voren komt maar ook waar je vertoond gaat worden. Het zit namelijk zo: Google die zoekt naar aan ruimte, een leeg plekje op een website waar jouw advertentie getoond kan worden. Nou, dan kijkt die gewoon: oké, matcht de advertentie bij de website en dan kijk je niet alleen naar context maar inderdaad ook naar het formaat. Stel, je hebt een banner in formaat, je hebt dan een rechthoek en een plekje op nu.nl bijvoorbeeld is vrij maar ze hebben daar alleen maar een ruimte van een vierkantje. Je raadt het al: jouw rechthoekige banner die wordt dan niet vertoond in dat vierkante vak. Om je kansen dan te vergroten op het vertonen van je banner raden wij aan dat je niet één banner maakt maar een bannerset. Des te meer informatie je toevoegt, des te meer kans je hebt dat jouw banner vertoond wordt. Zoals ik zojuist aangaf zijn er natuurlijk een aantal populaire bannerformaten, maar dit heeft alles te maken met het vraag en aanbod, want stel dat marketeers allemaal in één keer van die vierkante banners gaan maken, dan zorgt de website ervoor dat er vierkante ruimte beschikbaar is op de website. Maar andersom geldt dat natuurlijk ook, want als alle websites of vele websites ruimte maken voor een rechthoekige banner dan wil je daar als marketeer ook op inspelen en wil je natuurlijk ook een rechthoekige banner hebben zodat je ook op die website vertoond gaat worden. Nu ben je waarschijnlijk benieuwd: ‘ welke bannerformaten moet ik dan gebruiken want ik ga het inderdaad niet allemaal op maken’. Ik zal hier een overzichtje plaatsen van de meest gebruikte bannerformaten en daarom denk ik ook gewoon een hele goede keuze om deze formaten te gaan laten maken.

Mocht je toch alle mogelijke afmetingen willen, dan heb ik hieronder in de beschrijving een linkje toegevoegd, een downloadlinkje, met alle mogelijke afmetingen die je kunt gebruiken voor een Google Ads. Naast de verschillende formaten heb je ook verschillende bestandstypen. Je hebt de bewegende afbeeldingen, je hebt niet bewegende, maar je hebt ook bijvoorbeeld een html5 banner. Deze afbeeldingen moeten niet alleen voldoen aan een bepaalde afmeting maar ze moeten ook voldoen aan een bepaalde bestandstype. Ik zal hiernaast, hier of hier even een overzichtje plaatsen met welke bestandstypes toegestaan zijn. Wij adviseren altijd indien mogelijk om een html5 bestand te gaan gebruiken maar ook dit bestand moet weer voldoen aan een aantal eisen om vertoond te kunnen worden in het Google display netwerk. Het bestand moet de 150 kb of kleiner zijn. De maximale lengte is 30 seconden, er mag en lus in zitten maar deze animatie moet wel na drie lussen stoppen. De animatie moet ook na de laatste lus stoppen en dit is wel een hele belangrijke frame maar daar zal ik hierna iets meer over vertellen. En als laatste, de bewegende banners mogen niet meer dan vijf frames per seconde bevatten want dat is natuurlijk hartstikke vervelend als je van die knipperende banners hebt.

Besteed aandacht aan je banners

Tip nummer één was dus: maak gebruik van verschillende formaten en een stukje over bestandstype maar tweede tip is: besteed ook echt aandacht aan je banners. Een bannerset maak je niet eventjes in 5 minuten. Het samenstellen van een bannerset kost namelijk best wel wat tijd. Nou helaas is er niet een magische formule die je in kunt gaan zetten voor iedere keer een verpletterende bannerset, maar ik kan je wel wat tips geven waar je wel op kunt gaan letten. Het eerste is eigenlijk: zorg dat je gewoon mooie afbeelding hebt, mooie en duidelijke afbeeldingen, zodat je eigenlijk de bezoeker of de kijker oog naar je banner trekt. Ik wil daarbij wel vermelden: pas wel op met te schreeuwerige of te drukke afbeeldingen. Wees gewoon lekker simpel, clean en duidelijk. Daarna heb je natuurlijk ruimte voor een stukje tekst. Zodra je de kijker hebt gecharmeerd met je mooie afbeeldingen wil je natuurlijk je boodschap overbrengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een nieuw product of je hebt een kortingsactie of noem het maar op. En key hierbij is dat je dit probeert op een korte, krachtige maar ook wel een creatieve manier in te zetten. Je banner is natuurlijk niet gigantisch groot dus echt ellenlange verhalen, laat dat lekker weg, gewoon lekker korte, krachtige en creatieve tekst.

Als derde heb je de call-to-action. De kern van elke banner is de call-to-action knop, dat is namelijk de button waar het eigenlijk allemaal om draait. De volledige banner is zo ingericht dat je als laatste eigenlijk de kijker op de call-to-action knop te laten drukken. Deze call-to-action knop kan heel divers zijn, dit kan een brochure download zijn, dit kan informatie opvragen, dit kan een kortingscode verzilveren, ligt er maar net aan wat jouw CTA op dat moment voor die banner is. Nou, wat eigenlijk een hele belangrijke is bij het samenstellen van van je banner, is dat je je call-to-action frame als laatste toevoegt. Dat is een laatste frame die de banner bevat. Je vraagt je af waarom. Je kent het wel, je bent aan scrollen op de website, je zit een beetje het nieuws te lezen op nu.nl en je kijkt heel even weg en je komt weer terug en je ziet daar een banner staan. Je ziet alleen de laatste frame. Nou dat is dus eigenlijk waar je je call-to-action knop wil hebben, want is hartstikke leuk om een afbeelding, daar trek je de kijker wel mee maar je wil eigenlijk dat diegene de CTA-knop indrukt. Dat is dan ook hetgeen wat je als laatste frame wilt toevoegen.

Houd rekening met je huisstijl

Tip nummer 3 is: houd rekening met je huisstijl. Wij adviseren altijd om de banners op te maken in je eigen huisstijl, het is namelijk belangrijk dat het uiterlijk van de banner overeenkomt en matcht met de landingspagina waar je vervolgens naar toe gaat. Mocht er echt heel veel verschil in zitten, dan kan dat voor verwarring zorgen. Mocht er nog geen juiste of een passende landingspagina zijn, dan adviseer ik je om een nieuwe landingspagina te maken voor die desbetreffende banner.

Zorg voor een duidelijke en relevante banner

En de laatste tip, nummer 4, is: zorg dat je banner duidelijk en relevant is. Het woord ‘relevantie’ blijft uiterst belangrijk voor Google. Je advertentie moet een duidelijk leesbare en heldere advertentietekst bevatten. Doe je dat niet, dan kan Google je advertentie afkeuren door een duidelijke en relevante banner zorg je er eigenlijk ook voor dat Google jouw banner snapt. Hiermee kun je ook voorkomen dat jouw banner met een warme bonte jas wordt vertoond bij een dierenliefhebber die kijkt op een dierenpark website. Dat soort dingen wil je eigenlijk voorkomen dus zorg ervoor dat je banner duidelijk en relevant is.

Nou, dit waren mijn belangrijke punten voor het maken van banners voor Google Ads. Bedankt voor het kijken, vergeet niet te abonneren en de video te liken. Mocht je hier nog vragen over hebben of opmerkingen, laat dan een berichtje achter in de comments en dan zie ik je de volgende keer weer, doei!

Wij schrijven over internetmarketing

De meest recente blogs en artikelen op een rij.