Bouw meer goede backlinks op met deze linkbuilding tips (incl. strategieën)
Het aantal goede backlinks dat je hebt opgebouwd voor je website, bepaalt nog steeds voor een groot deel hoe Google jouw website als autoriteit inschat. Het is daarom nog steeds als belangrijke ranking factor te beschouwen. Idealiter worden backlinks op een natuurlijke manier opgebouwd als resultaat van goede content die mensen graag willen delen. Helaas gaat dit vaak (vooral bij nieuwe websites) niet snel genoeg. Vooral als de concurrentie ook bezig is met diverse linkbuilding strategieën, kan het weleens pijnlijk zijn als je die topposities verliest bij zoekwoorden waar je nou net zoveel omzet uit haalde.
Het extra stimuleren van backlinks kan daarom een uitkomst zijn. Naast het feit dat je moet weten wat je doet – voor je het weet wordt je bestraft voor het opbouwen van allerlei backlinks van vage Russische websites die als spam worden gezien – kan het ook nog eens veel tijd kosten. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je effectief te werk kunt gaan om kwalitatieve backlinks op te bouwen.
Tip 1. Verlicht het vele werk met goede tools
Het grootste minpunt en vaak ook het meest frustrerende aan linkbuilding is het feit dat er ontzettend veel werk in gaat zitten. Voor een goede backlink (gratis verkregen) moet je vaak veel werk verzetten: het bedenken van een strategie, zoeken van target websites, verzamelen van contactgegevens, meerdere e-mails opstellen, reageren op e-mails, herinneringen sturen en met veel geluk krijg je dan eindelijk je gewenste backlink.
Pitchbox
Om al dit werk een stuk lichter en prettiger te maken, zijn er verschillende tools beschikbaar. Veruit de belangrijkste tool is voor mij Pitchbox. Deze tool is volledig op maat gemaakt voor linkbuilding en outreach. De tool neemt o.a. de volgende werkzaamheden uit handen:
- Vinden van relevante target websites inclusief naam en e-mailadres. Hij laat zelfs een foto, de laatste tweets en het LinkedIn profiel van een persoon zien wanneer deze gevonden worden. Deze informatie kan natuurlijk altijd van pas komen!
- Bulkmatig versturen van gepersonaliseerde e-mails.
- Versturen van herinneringen indien er geen reactie is gekomen na een vooraf bepaald aantal dagen.
- Bijhouden van de milestones van een specifieke target website. Wanneer er een reactie is gekomen, kun je dit heel overzichtelijk zien en je kunt zelf de status aanpassen, bijvoorbeeld: got a reply, won, lost, delayed, almost there, negotiation en out of office. Je kunt zelfs reacties sturen vanuit de interface van Pitchbox.
Hunter
Mocht je geen tool hebben zoals Pitchbox die automatisch e-mailadressen zoekt, dan is Hunter echt een goede aanwinst. Het is heel simpel. Je voert de URL van een website in en Hunter zal je een lijst laten zien van e-mailadressen die bekend zijn bij deze website. Om nog sneller te werk te gaan kun je de toolbar van Hunter installeren. Met een klik op de knop heb je alle e-mailadressen die je zocht.
Majestic
De tool Majestic is gemaakt om het backlinkprofiel van een website te analyseren. Naast het feit dat het je op ideeën brengt door backlinks van concurrenten te bekijken, is het ook een goede tool om te kijken welke websites je wel en niet wilt benaderen. Ze hanteren 2 belangrijke factoren: Citation Flow (hoeveel backlinks heeft een website) en Trust Flow (hoe kwalitatief zijn deze backlinks). Hoe hoger deze 2 factoren, hoe beter de autoriteit van de website. Het doel is om targets te vinden met veel kwalitatieve backlinks, dus deze 2 getallen moeten dan in balans zijn. Net als Hunter, heeft ook Majestic een toolbar waarbij je met een klik op de knop de autoriteit van een website kunt bekijken.
Tip 2. Onderscheid je van backlink jagers
Wanneer je een beheerder bent van een website met een goede autoriteit, dan zie je wekelijks of zelfs dagelijks e-mails voorbijkomen van mensen die graag willen ‘samenwerken’ en dan draait het eigenlijk alleen maar om het opbouwen van die ene link. Om niet als een van de vele backlink jagers over te komen, kun je beter een andere insteek bedenken. Vraag je af hoe je ook iets terug kunt doen voor de website waar je de link geplaatst wilt hebben. Is er iets waar je ze bij kan helpen zodat ze er zelf ook nog iets aan hebben? Gebruik deze insteek dan. Dit is per branche en zelfs per website verschillend. Daarom is het goed om vergelijkbare websites te benaderen met eenzelfde soort unieke strategie. Op deze manier kun je toch onderscheidend zijn en dit ook nog eens bulkmatig uitvoeren. Later in dit artikel zal ik je een aantal hands-on strategieën meegeven.
Tip 3. Gebruik een goede strategie
De kwaliteit en keuze van je strategie bepaalt voor het grootste gedeelte je kans van slagen. Je bent goed op weg wanneer je denkt vanuit degene die de e-mail ontvangt. Bedenk daarbij hoeveel meerwaarde je voor diegene geeft. Waarom zou hij of zij de link moeten plaatsen? Ik geef je een aantal voorbeelden van strategieën die mogelijk goed voor je kunnen werken.
Strategie 1. Aanvullen op bestaande content
Het werkt vaak erg goed als je laat zien dat je meedenkt en ook direct iets wilt bijdragen. Zo kun je bijvoorbeeld een lijst met blogs verzamelen die gaan over “Handige tips voordat je op vakantie gaat”. Bedenk daar een tip bij die op geen enkele website behandeld wordt. Schrijf deze tip al uit in een 100-tal woorden en verwerk hier een link in naar jouw website. Vertel in je e-mail dat je een goede aanvulling voor ze hebt op een bestaand artikel en dat ze jouw tekst 1 op 1 over mogen nemen. Een kleine moeite!
Strategie 2. Gastbloggen voor niet commerciële websites
Deze strategie wordt ontzettend veel uitgevoerd en daarom werkt het vaak niet goed meer. Toch zijn hier nog mogelijkheden. Bij gastbloggen benader je meerdere blogs en stel je voor om een uitgebreid artikel te schrijven voor hun doelgroep. Daar verwerk je natuurlijk weer een backlink in de tekst en zo is er weer meerwaarde. Het nadeel hiervan is, dat de meeste grote websites al precies weten dat ze hier een slaatje uit kunnen slaan en ze zullen dus bedragen van honderden tot duizenden euro’s vragen voor een gastblog. De kunst is eigenlijk om de websites te vinden die (nog) niet commercieel zijn ingesteld. De blogs die voornamelijk over fashion, moeder zijn, vakanties, etc. gaan zijn eigenlijk niet geschikt voor gratis gastblogs. Zoek naar websites die wel een blog hebben, maar eigenlijk geen tijd hebben om dit bij te houden. Deze zullen eerder bereid zijn om jou gratis te laten gastbloggen.
Strategie 3. Persbericht (maar dan echt een goed persbericht)
Deze strategie is iets lastiger. Met een persbericht die over iets gaat wat nieuwswaardig is, kun je de interesse wekken van veel kleine en grote nieuws websites. Maar hoe kom je aan een goed nieuwsbericht? Hier is het zaak om goed je oren en ogen open te houden en elke kans te benutten. Is er geen nieuws? Dan maak je nieuws! Duik bijvoorbeeld in je statistieken van Analytics. Misschien is hier een opvallende trend te zien die je wilt delen in een nieuwsbericht zoals “De vraag naar koopwoningen is in 2017 met 20% gestegen”. Een nieuwsbericht kan natuurlijk ook lokaal verspreid worden. Denk aan een titel zoals “Droom van Arnhemse ondernemer komt uit!”. Er zijn genoeg insteken te verzinnen en met een beetje geluk komt er iets voorbij dat echt uniek is en websites als NOS en NU zullen aandacht aan je besteden.
Strategie 4. Laaghangend fruit
De makkelijkste manier van backlinks opbouwen is profiteren van je eigen netwerk. Werk je als webshop bijvoorbeeld samen met leveranciers? Vraag ze dan of jullie op hun website mogen staan met een logo en link. Bied je meerdere merken aan in je assortiment? Stuur ze allemaal dezelfde e-mail met ook weer de vraag voor een vermelding. In de meeste gevallen hebben ze hier zelfs al een pagina voor. Je kunt bij laaghangend fruit ook gebruik maken van sponsorschappen, websites waar je voor blogt, links in sociale profielen, forums waar je actief bent en zo kom je zelf ook vast wel op een aantal ideeën.
Strategie 5. Product reviews
Bij linkbuilding draait het bijna altijd om “als ik van jou iets krijg, dan krijg je er een backlink voor terug”. Wanneer je werkt voor een webshop, dan heb je eigenlijk al veel ruilmiddelen. Namelijk de producten uit je assortiment. Je kunt vragen of een relevant blog een product wil reviewen. Je kunt aangeven dat ze iets tot een bepaald bedrag mogen uitzoeken uit je assortiment en dat ze dit product mogen houden na de review. Wil je een duur product laten reviewen? Geef dan aan dat ze er een ander product voor terug kunnen krijgen. Je kunt het duurdere product dan na de review weer terug laten sturen.
Tip 4. Maak een selectie van relevante websites
Wanneer je je strategie hebt bepaald en weet wat voor soort websites je gaat benaderen, is het nog een kunst om deze lijst met websites samen te stellen. Het meest vertrouwde is te beginnen in de meest gebruikte zoekmachine Google. De eerste kansen dienen zich aan en je zet ze netjes in Excel. Daarna wordt het lastiger en je zoekopdrachten beginnen op te raken. Probeer eens zoekopdrachten zoals intitle:blog {zoekterm} of inurl:blog {zoekterm}. Je kunt hier ontzettend veel mee variëren en op deze manier komen er altijd weer nieuwe websites naar voren die net zo relevant zijn.
Heb je Google ‘uitgespeeld’? Dan kun je ook nog gebruik maken van de zoekmachine million short. Het fijne aan deze zoekmachine is, dat je zoekopdrachten kunt filteren. Zo kun je bijvoorbeeld eCommerce websites verwijderen of alleen selecteren op websites met advertenties. Ook is het beter te zien welke websites je al bezocht hebt. Wanneer je zoveel zoekopdrachten doet, kom je vaak dezelfde websites tegen. Niets vervelender dan meerdere keren dezelfde website bezoeken.
Tip 5. Verstuur gepersonaliseerde e-mails
Na al het voorbereidende werk, wil je natuurlijk wel een e-mail versturen die door de ontvanger serieus genomen wordt. Het werkt daarom goed om je e-mail zo persoonlijk mogelijk te maken. Een linkbuildingstrategie moet daarom ook niet te breed worden. Wanneer je een blog benadert die over een specifiek onderwerp gaat, dan kun je daar al iets over zeggen. Laat zien dat je echt moeite hebt genomen om je te verdiepen in hun website. Daarnaast kun je ook zoveel mogelijk dynamische velden invullen zoals de naam van de ontvanger (indien bekend), pagina die je tegen bent gekomen, naam van het bedrijf, etc.
Om je een idee te geven, heb ik een standaard e-mail voor je uitgewerkt die je hopelijk een duw in de goede richting kan geven. De dikgedrukte velden kunnen dynamisch ingevuld worden.
—————————————————
Goedemorgen/middag/avond {voornaam},
Ik las het artikel over de mooiste vakantiebestemmingen op www.eenvakantieblog.nl/de-mooiste-vakantiebestemmingen. Mijn complimenten voor dit artikel. Ik heb het met veel plezier gelezen. Ik ben zelf bij bestemming 1 geweest en kan dit zeker ook aanraden.
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Kay, werkzaam voor www.bedrijf-x.nl. Wij hebben onlangs een artikel geschreven over de mooiste vakantiebestemmingen en daarbij ook gekeken naar de kosten die hier aan verbonden zijn. Ik zie in jouw artikel geen kosten per vakantiebestemming staan. Ik denk dat deze informatie erg waardevol is voor jullie lezers. Daarom heb ik een aanvulling gemaakt voor je artikel. Deze kun je vinden in de bijlage. Hopelijk vind je het leuk om deze te plaatsen bij je bestaande artikel.
Alvast bedankt en ik kijk erg uit naar een reactie. Mocht ik je ergens bij kunnen helpen, dan hoor ik het graag!
Vriendelijke groeten,
Kay
—————————————————
Get those backlinks!
Hopelijk heb ik je geïnspireerd met bovenstaande linkbuilding tips en strategieën. Natuurlijk hoop ik ook dat ik het mede dankzij handige tools een stukje aangenamer maak om aan de slag te gaan met deze lastige klus. Linkbuilding kan een hoop opleveren maar het kan ook erg frustrerend werken wanneer het niet lukt. Ga daarom eerst goed broeden op een goede en vooral creatieve strategie die past bij jouw website. De resultaten komen dan sneller naar je toe en wanneer je een aantal backlinks van grote websites hebt gewonnen, dan weet je dat het al die moeite waard is geweest.