Google Ads is zeer interessant om nieuwe en relevante bezoekers aan te trekken. Het wordt echter pas rendabel als je stuurt op concrete doelen en relevante bezoekers die jouw doelen uitvoeren. Bijvoorbeeld een aankoop of offerteaanvraag. Dit is mogelijk met Ads conversion tracking.

Hoe werkt Ads conversion tracking

Ads conversion tracking werkt door middel van een (uniek) script wat je plaatst na het voltooien van een doel. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Daarbij kan elke webdesigner een dergelijk script snel en goed implementeren. Na voltooien van een doel, zeg de aankoop van een boek, volgt een melding als “Bedankt voor uw aankoop”. Dit kan een nieuwe pagina zijn met deze melding of een melding die komt op de reeds bestaande pagina waar de bezoeker zich bevindt.

Wanneer de melding of pagina geladen is het zaak het script te activeren. Dit kan door het script te laten bij weergeven van de melding of simpelweg plaatsen op de ‘bedankt’ pagina. Na weergeven stuurt het script een signaal naar Ads om een conversie te registreren. Deze conversie wordt vervolgens gekoppeld aan een zoekopdracht, eventuele bannervertoning, advertentie, etc.. Zo kan je zien op welk moment, met welke zoekopdracht en in combinatie met welke advertentie een conversie heeft plaatsgevonden. Met de conversie kan zelfs omzetdata meegestuurd worden.

Waarom conversion tracking

Data registreren is enkel zinvol als het gebruikt wordt. Deze conversiedata gebruik je om meer hoogrelevante bezoekers aan te trekken. Immers, wanneer je weet welke bezoekers het meest aannemelijk zijn om te kopen kan je daar meer focus op aanbrengen. Wanneer je ook omzetgegevens meestuurt naar Ads kan je écht sturen op rendabele sales. Daarvoor is het wel goed om je CPA te bepalen. Indien je Ads account ingericht is en data wordt goed doorgemeten dan raad ik ook aan om verder te optimaliseren aan hand van 10 Ads tips.

Conversion tracker en bezoekers aan je website

De conversion tracking is onzichtbaar voor bezoekers. Wanneer een verkoop plaatsvindt zal een bezoeker dus niets merken van deze registratie. Hier is niets mis mee, want er wordt van de bezoekers niets persoonlijks geregistreerd. Het is dus ook niet nodig de bezoeker lastig te vallen met dergelijke, voor hen nutteloze, informatie.

Conversion tracking code aanmaken

Elke Ads conversion tracking code is uniek. Het is echter gemakkelijk deze aan te maken.

1. Log in bij Google Ads en klik in hulpprogramma’s op “Conversies. AdWords conversion tracking - Locatie - Hulpprogramma's 2. Klik op de rode “+ Conversie” knop. AdWords conversion tracking - Locatie - Hulpprogramma's - Conversie toevoegen 3. Vul jouw conversiegegevens in AdWords conversion tracking - Locatie - Hulpprogramma's - Conversiegegevens 4. Deel het script met je webdesigner of mail deze automatisch naar hem/haar.
Of plaats het script uiteraard zelf. Voor een zeer uitgebreide beschrijving van hoe de conversion tracking code te implementeren verwijzen we graag naar de Google tutorial. Vanaf het moment dat de conversion tracking code actief is worden conversies bijgehouden. Binnen enkele minuten is een voltooid doel zichtbaar in Google Ads. Let wel: historisch gegevens worden uiteraard niet weergegeven. Mocht je er niet uitkomen neem dan even contact met ons op. Voor ons is het een kleine moeite je op weg te helpen!