Het belangrijkste van een Ads account is de structuur. Onjuiste structuur zorgt voor beperkingen tijdens optimalisatie en targeting. Een goede structuur opzetten moet echter uitgedacht worden en kost tijd. Een Ads account opzetten is simpel. Een campagne, een adgroep, advertentie en wat keywords. Klaar. Ads kan ingezet worden. Als dat het doel is, simpelweg Ads inzetten omdat het kan, dan zal dat prima zijn. Voor wie resultaat wil behalen is voorgaande account opzet totaal niet wenselijk.

Data in orde

Zorg dat je data op orde is en alles wordt gemeten! Koppel je Ads account aan Analytics (zie hier hoe). En stel plaats de Ads Conversion Tracker. Of importeer conversies uit Analytics nadat je deze gekoppeld heb.

Search vs Display

Bij het opzetten van het account zijn er een aantal zaken die altijd gesplitst moeten worden, zoals zoekmachine adverteren (search) en adverteren in het Google Display Netwerk (GDN). De manier van bereiken is anders, de ‘vraag’ is anders, dus wellicht de advertentie die vertoont moet worden ook.

Budget en CPC

Dagbudgetten kunnen enkel per campagne ingesteld worden. Wanneer budget beperkt en sommige producten rendabeler zijn dan andere loont het dus een aparte campagne op te zetten. CPC’s kunnen daarentegen op ad group- en keyword niveau ingezet worden. De inzet op ad group niveau is bij start handig, maar na verzamelen van data zal toch echt op keyword niveau geboden moeten worden.

Ad extensions

Dan zijn er nog ad extensions, zoals sitelinks die enkel bij search ingezet kunnen worden en enkel per campagne. Het loont dus om meerdere campagnes op te zetten voor specifieke targeting.

Land en taal

Wederom een instelling die enkel voor campagnes bepaald kan worden. Target één land per campagne en selecteer alle talen. In België is dat wellicht niet handig, maar in Nederland wel. AdWords account structuur

Advertenties

Advertenties zijn een zeer belangrijk onderdeel van een Ads account. Advertenties zijn namelijk het enige wat een (mogelijke) klant ziet. Advertenties bepalen dus ook meteen of bezoekers op je website komen of niet. Zet daarom altijd meerdere advertenties in een adgroup en laat deze, zeker in het begin, zo gelijk mogelijk weergegeven worden. Zo verzamel je veel data over wat de best presterende advertentie is. Verbeter zo continue de minst presterende advertentie en probeer de best presterende advertentie te ‘verslaan’. Kijk daarbij vooral naar de combinatie van CTR en conversiepercentage en niet één van beide.

Keywords

Een advertentie wordt weergegeven als de zoekopdracht van een gebruiker overeenkomt met een keyword uit de ad group. Zorg daarom voor meer dan voldoende keywords (maar enkel thematisch in een ad group) en gebruik veel mogelijke combinaties.

Landingspagina

Zeker ook waard om te testen en goed over na te denken is de landingspagina van de advertentie. Zet bij twijfel een exact dezelfde advertentie in voor een andere landingspagina en bekijk de verschillen in conversie. Denk eraan dat de landingspagina de boodschap uit de advertentie tenminste weet waar te maken en altijd overeen komt.

Relevantie

Om een hoge kwaliteitsscore te krijgen is onder andere relevantie erg belangrijk. Dit bereiken is eigenlijk erg simpel. Zorg dat een ad group logisch onder een campagne staat, de keywords thematisch in een ad group passen en dat een advertentie de keywords goed weergeeft. Idealiter heeft een advertentie de belangrijkste keywords in de advertentietekst staan. Dat is niet moeilijk, want het is vooral erg logisch. De landingspagina is ook hier weer belangrijk, want als in Ads alles aansluit, maar de landingspagina doet dan niet dan zal dat voor de gebruiker vervelend zijn. En als het voor de gebruiker vervelend is zal Google jouw kwaliteitsscore daarom negatief bijstellen.

Campagne limieten

Als je veel targeting opties wilt moet je veel campagnes aanmaken. En vervolgens veel ad groups, veel advertenties en veel keywords. Maar wat als je de limieten van Ads bereikt… Geen zorgen. Die limieten bereik je niet snel. Je mag tot 10.000 campagnes hebben, 20.000 ad groups per campagne en 5 miljoen keywords. Onderstaand vind je het totale overzicht, overgenomen van Google:

  • 10.000 campagnes (inclusief actieve en onderbroken campagnes)
  • 20.000 advertentiegroepen per campagne
  • 10.000 zoekwoorden per advertentiegroep
  • 300 display-advertenties per advertentiegroep (inclusief beeldadvertenties)
  • 4 miljoen actieve of onderbroken advertenties per account
  • 5 miljoen zoekwoorden per account
  • 10.000 locatietargets (getarget en uitgesloten) per campagne, inclusief maximaal 500 doelen in de nabije omgeving per campagne
  • 100.000 actieve advertentie-extensies per account
  • 1,3 miljoen verwijzingen naar advertentie-extensies per account