Adverteren op mobiele apparaten via Google Ads – 7 tips en tricks
Het is natuurlijk al lang geen geheim meer dat het gebruik van mobiele apparaten een steeds sterker deel van het internetgebruik op zich neemt. Een goede reden dus om hier rekening mee te houden wat betreft de inzet van advertising in Google Ads. In dit artikel daarom een aantal tips en tricks hoe je wellicht meer uit adverteren op mobiele apparaten kunt halen.
#1 Bannerformaten
Wanneer je adverteert middels bijvoorbeeld het Google Display Netwerk, is het zinvol je af te vragen of je de juiste bannerformaten gebruikt voor targeting op mobiele apparaten. Daarnaast natuurlijk ook de boodschap op de banners die eigenlijk nog korter en krachtiger dient te zijn dan bij targeting op desktop. Je kunt je voorstellen dat het namelijk best lastig is om een banner fatsoenlijk af te lezen op een mobiel apparaat, laat staan dat ook de boodschap binnenkomt. Maar daar hadden we het niet over, we hadden het namelijk over de bannerformaten. Google geeft hier uitgebreid informatie over welke formaten geschikt zijn voor het juiste platform.
#2 Ad schedule
Binnen Google Ads heb je de mogelijkheid om de weergave van (display) advertenties aan te passen op bepaalde tijdstippen op de dag en uiteraard ook op bepaalde dagen in de week. Voor mobiele apparaten zou je natuurlijk prima eens kunnen analyseren hoe het gebruik hiervan is bij jouw doelgroep. Denk bijvoorbeeld eens aan de retail die wellicht op zaterdag (overdag) belang heeft om winkelend publiek in de winkelstraat naar binnen te halen. Dan zou het een idee kunnen zijn om bijvoorbeeld tussen 09:00 uur en 17:00 uur wat meer te gaan pushen op mobiele apparaten. Wellicht zelfs in combinatie met locatie targeting.
#3 Locatie targeting
En dat brengt ons direct bij de volgende tip. De zojuist genoemde winkelstraat kan natuurlijk ook perfect getarget worden met het Google Display Netwerk. Je hebt hier namelijk de mogelijkheid tot wel een kilometer nauwkeurig een locatie (binnen een radius) te targetten waarbinnen je enkel de advertenties laat zien. Dit in combinatie met de juiste interesse categorieën zoals bijvoorbeeld een in-market doelgroep (mensen die een recente koopintentie hebben getoond) zou prima kunnen werken. Dat geldt ook voor bezoekers van een beurs die je graag wilt targetten, omdat jij een stand hebt of bezoekers van een bepaald event waar je sponsor bent.
#4 Google local campaigns
Zelf heeft Google overigens ook een optie om bezoek aan je winkel te stimuleren. Met Google local campaigns is het namelijk eenvoudig een campagne op te zetten die gebruikmaakt van verschillende netwerken (Display, Youtube, Maps en Search). Perfect voor mobiele apparaten, zeker omdat Google dit doet op basis van de winkellocatie en zo in verschillende netwerken een passende advertentie kan vertonen.
#5 Call extensies
Een extensie die eigenlijk al behoorlijk lang bestaat binnen Google Ads, maar zeker de moeite waard is om even na te gaan of deze ook bij jouw account staat ingesteld. Op mobiele apparaten kan je namelijk direct op het telefoonnummer klikken om te bellen. Dat is natuurlijk een handige manier om snel en relatief laagdrempelig contact op te nemen met jouw bedrijf. Wil je overigens wat meer inzicht over wie dit gebruikt heeft, dan zou een tool als AdCalls misschien iets voor jou kunnen zijn.
#6 Landingspagina’s
Nog zo’n onderwerp dat nog weleens wordt onderschat. Essentieel voor de gebruikerservaring is natuurlijk de landingspagina waarop een bezoeker jouw website binnenkomt. Zeker op mobiel is de irritatiefactor van een gebruiker sterker aanwezig. Oftewel, als een landingspagina lastig is om te gebruiken op mobiel (door bijvoorbeeld lange teksten, niet schaalbaar, enorme afbeeldingen, etc.) dan kan je nog zo goed zijn in het binnenhalen van kwalitatieve bezoekers (potentiële klanten) met advertising, aanzetten tot conversie wordt lastig. Het kan hierbij helpen om eens in Google Search Console te kijken of de mobiele bruikbaarheid van je website optimaal is.
#7 Bod aanpassingen Google Ads
Binnen Google Ads (maar ook binnen Microsoft Ads bijvoorbeeld) heb je de mogelijkheid om een bodaanpassing te doen voor mobiele apparaten. En dat is een hele fijne functie. Omdat het gedrag van bezoekers op verschillende apparaten behoorlijk kan verschillen en daardoor vaak ook het rendement van je campagnes, is het erg nuttig hier eens naar te kijken. Het kan namelijk goed zijn dat je minder wilt bieden voor een bezoeker die gebruikmaakt van een mobiel apparaat in vergelijking met een desktopgebruiker. Kijk hierbij ook vooral naar het conversiepercentage voordat je een aanpassing doet.
Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan om meer uit adverteren op mobiele apparaten te halen binnen Google Ads. Begin eens om te kijken naar wat het aandeel is van mobile op jouw website en hoe de trend hierbij is in de afgelopen jaren. Vermoedelijk ga je zien dat dit ook bij jou een duidelijke opwaartse trend laat zien en dus des te meer reden om hier iets mee te doen. Wellicht kunnen vervolgens bovenstaande tips je hiermee helpen.