In oktober 2014 bezochten 9.146.000 Nederlanders het sociale netwerk Facebook. En ook Twitter heeft in Nederland een miljoenenbereik. De kans is dus bijzonder groot dat ook jouw doelgroep zich bevindt op deze sociale media. Naast het delen van content en de interactie met je volgers opzoeken, is het ook mogelijk het bereik te vergroten middels adverteren.

Doelstellingen definiëren

Voordat je begint met adverteren is het wel zo handig om doelstellingen te definiëren. Wat wil je gaan bereiken met je campagne? Dit is bijzonder belangrijk om te bekijken welk type campagne je wilt gaan inzetten op bijvoorbeeld Facebook. Doelstellingen kunnen zijn: meer relevante bezoekers naar je website, het aantal volgers op je social media kanaal vergroten, sales genereren of bijvoorbeeld een branding doelstelling. Zodra je bepaald hebt wat het doel van je campagne wordt is het zaak een geweldige social media campagne te creëren. Hieronder zal ik de enkele interessante type campagnes voor Facebook en Twitter beschrijven, zodat je een goede keuze kunt maken voor jouw campagne.

Facebook

Facebook heeft in de afgelopen jaren enorm hard gewerkt aan het uitbouwen van de mogelijkheden voor adverteerders. Per type campagnedoelstellingen heb je een set interessante tools.  Grofweg heb je vier type doelstellingen:

1. Interactie met je doelgroep: interactie op berichten en likes voor je pagina
2. Relevante bezoekers: bezoeken naar je website en conversiegerichte bezoeken
3. Mobiele apps promoten: installatie van apps en interactie met je app vergroten
4. Specifieke acties: promoten evenementen, aanbiedingen en kortingen en videoadvertenties

Per campagnedoelstelling heeft Facebook verschillende advertentieformaten beschikbaar. Van het promoten van een geplaatst bericht tot en met remarketing met advertenties.

Twitter

Sinds eind vorig jaar is ook het self-serviceplatform voor adverteren op Twitter beschikbaar in Nederland. Ook Twitter heeft het advertentiesysteem opgebouwd op basis van doelstellingen. Binnen Twitter heb je de keuze voor de volgende campagne doelstellingen:

1. Interactie met je doelgroep: het promoten van tweets voor retweets, favorites en reacties
2. Relevante bezoekers: gericht op conversies op je website; nieuwsbrief, aankoop, etc. en meer bezoek naar je website
3. Mobiele apps promoten: installatie van apps en interactie met je app vergroten
4. Meer volgers op Twitter krijgen
5. Leadgeneratie: verkrijgen van e-mailadressen van mensen die interesse tonen in je aanbiedingen.

Meten = weten

Als je een goede mix denkt te hebben gevonden voor jouw marketing doelstellingen, dan is het natuurlijk wel zaak om alles door te meten. Beide systemen bieden de mogelijkheid om conversies vanuit campagnes door te meten. Met deze data kun je zelf óf automatisch je campagnes verbeteren. Het is daarnaast aan te raden om campagne tracking via Google Analytics (of een ander pakket) te gebruiken. Want uiteindelijk geldt ook voor een social media campagne: meten = weten.

Dit artikel verscheen op 27 mei 2015 op Sprout
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog.Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op.