Iedereen wil graag zo veel mogelijk budget beschikbaar hebben om te kunnen spenderen in Google Ads. Liefst ook nog een oneindig budget. Maar helaas. De werkelijkheid is vaak anders, zeker voor bedrijven die nog niet lang actief zijn met Google Ads. Die draaien de kraan niet open. En terecht. Want voor je het weet geef je te veel uit.

Ben jij die marketeer of ondernemer die met een laag budget actief is in Google Ads? Dan geef je ik dit artikel wat tips & tricks om je budget effectief in te zetten.

Focus

Met een beperkt budget moet je kritisch kijken naar de producten of diensten waarvoor je wilt gaan adverteren. Welke producten doen het goed? Welke producten hebben een goede marge? Naar welke producten is er veel vraag?

Met een beperkt budget kan je simpelweg niet alles. Focus aanbrengen is dan hét toverwoord. Dit wil ook niet zeggen dat je naar verloop van tijd niet kan uitbreiden. Zodra de campagne zorgt voor aanvragen en rendement, is er ongetwijfeld budget beschikbaar om nieuwe campagnes op te zetten.

Beperk het aantal campagnes

Een account zet je op aan de hand van zoekwoorden waar op gezocht wordt in Google en de intentie die daarbij past. Op deze wijze kom je altijd tot meerdere campagnes, waar je dan weer relevante advertentieteksten en landingspagina’s aan koppelt (even in een notendop ;-)).

Maar, met een beperkt budget wil je niet te veel campagnes opzetten. In Ads stel je namelijk per campagne een dagbudget in, wat Google voor je mag spenderen binnen die campagne. Met een beperkt budget zorgt dat er al snel voor dat je per campagne ook maar weinig kan uitgeven. Binnen dat budget per campagne genereer je dan misschien maar een paar kliks per dag, omdat je budget voor die dag dan al op is.

Als dat gebeurt is het erg lastig om te optimaliseren, want op basis van een paar kliks per dag kan je geen conclusies trekken (het kan net geluk of pech zijn dat iemand die op je advertentie heeft geklikt wel of geen klant geworden is).

Wees daarom kritisch op de hoeveelheid campagnes die je wilt creëren. Dat valt mooi samen met mijn eerste punt: breng focus aan.

Denk goed na over de matchtypes die je gebruikt

In Google Ads kan je op verschillende manieren gematcht worden aan zoekopdrachten van potentiële klanten. Ik gebruik in de meeste gevallen exact en broad match modified.

Even een korte uitleg. Exact adverteren houdt in dat de zoekopdracht exact moet overeenkomen met je opgegeven zoekwoord. Als je exact adverteert op het woord ‘laptop’, word je alleen vertoond als iemand dat woord (met eventueel misspellingen en meervoud) gebruikt. Je wordt dan niet vertoond als iemand zoekt naar ‘laptop review’.

Bij broad match modified kan je aangeven dat in ieder geval het opgegeven woord onderdeel moet zijn van de zoekopdracht. Bijvoorbeeld, door breed te adverteren op het woord ‘laptop’ kan je ook vertoond worden op de term of ‘laptop review’ of ‘wat is de slechtste laptop ooit’.

Met name die laatste zoekopdracht is een voorbeeld van een zoekopdracht waar je niet op wilt adverteren!

Met een beperkt budget kan je ervoor kiezen om in het begin alleen maar exact te adverteren, om ervoor te zorgen dat je budget niet wordt uitgegeven aan zoektermen die niet relevant voor je zijn.

Mocht je wel breed willen adverteren, zorg dan dat je op de brede termen een lage bieding instelt, zodat je niet veel uitgeeft per klik.

Advertentieplanning

Met een advertentieplanning kan je in Ads aangeven op welke tijdstippen en welke dagen je wilt adverteren. Standaard staan alle dagen en tijdstippen aan. Afhankelijk van je doelgroep kan je wellicht besluiten om een advertentieplanning aan te zetten. Normaliter maak je deze keuze aan de hand van data: je constateert dat er ‘s avonds na 19.00 uur geen conversies meer plaatsvinden.

Dan kies je er op dat moment voor om na 19.00 uur niet meer te adverteren.

Met een beperkt budget kan je overwegen om die keuze al wel op voorhand te maken. Stel: je bent actief in de zakelijke dienstverlening. Je zou dan de aanname kunnen maken dat je met name zichtbaar wilt zijn tijdens kantooruren en in de avonduren en weekenden niet. Dan sluit je vertoningen op die momenten uit en bespaar je budget.

Uitsluiten, uitsluiten en uitsluiten

Onderdeel van elke optimalisatieronde van je Ads account is uitsluiten. Dat houdt in dat je tegen Google zegt dat je op bepaalde woorden geen advertenties wilt vertonen. In het voorbeeld van de laptop hierboven, kan je tegen Google zeggen dat je niet vertoond wilt worden als de zoekopdracht ‘review’ bevat.

Met een beperkt budget wil je voordat de campagne live gaat al veel tijd besteden aan het uitsluiten van zoektermen. Daarnaast wil je meer tijd besteden aan het uitsluiten van termen waar je wel op vertoond bent, maar die niet passen bij je potentiële klant.

Google heeft aangegeven dat dagelijks 15% van de zoekopdrachten bestaan uit combinaties van woorden die nog nooit eerder zijn gebruikt!

Dus er komen ook elke dag zoektermen bij waar je wel op vertoond wordt, maar die wellicht niet wenselijk zijn.

Apparaten

Google Ads geeft je de mogelijkheid je bod aan te passen op basis van een apparaat waarop de persoon zoekt. Zo kan je meer of minder bieden als iemand zoekt via een smartphone, tablet of desktop. Ook bij deze optie geldt dat je dit eigenlijk pas wilt doen nadat je genoeg data hebt verzameld om een conclusie te trekken.

Optimaliseer op positie

Op veel zoekwoorden zijn tegenwoordig 4 advertenties zichtbaar boven de eerste organische resultaten. Op welke positie jij wordt vertoond, hangt onder andere af van je bod op dat woord. Met een beperkt budget zal een toppositie (1) waarschijnlijk te duur zijn. Om budget te besparen loont het daarom om te mikken op een positie tussen 3 en 4. De click-through-rate op die posities ligt niet ver uit elkaar.

Een eenvoudige manier om meer vertoningen en kliks te genereren, met hetzelfde budget.

Locatie targeting

Een andere optie is nadenken over het targeten van specifieke locaties. Dit is logisch als je regionaal actief bent, maar ook voor bedrijven die landelijk werken het overwegen waard.

Stel je bent wel landelijk actief, maar je weet dat 80% van je klanten uit een drietal provincies komen. Op basis daarvan zou je kunnen beslissen om het budget dat beschikbaar is alleen te gebruiken als iemand zoekt vanuit die provincies.

Remarketing (RLSA & Display)

Google biedt ook mogelijkheden voor remarketing. Een veel gebruikte manier is het ‘volgen’ van websitebezoekers en die weer banners laten zien op andere websites. Denk aan Booking.com die je banners tonen met het hotel wat je net bezocht hebt op hun website. Remarketing via het Display Netwerk is erg interessant, ook als je weinig budget hebt. Doordat je alleen websitebezoekers target, zijn de kosten beperkt (behalve als je heel veel websitebezoekers hebt, maar dan was budget waarschijnlijk ook geen issue geweest ;-)).

Daarnaast kan je ook gebruik maken van retargeting in het zoeknetwerk van Google, met behulp van RLSA. Dit staat voor Remarketing List for Search Ads. Hiermee kan je ook bezoekers van je website retargeten, als ze opnieuw een zoekopdracht intypen die relevant voor je is.

Als iemand, die dus al eerder op je site geweest is, opnieuw zoekt naar een ‘nieuwe laptop’, wil je wellicht net even wat extra zichtbaar zijn dan normaal gesproken. Door gebruik te maken van RLSA kan je aangeven dat je dan een xx percentage extra wilt bieden.

Bovenstaande opties gaan je helpen om ook met een beperkt budget een effectieve campagne op te zetten. Het allerbelangrijkste is om duidelijke focus aan te brengen in de campagne en daarnaast goed na te denken over alle instellingen die je kunt wijzigen.

Succes met je campagnes!