Het Google Display Netwerk kan een heel goede en efficiënte aanvulling zijn op zoekmachine adverteren. De verschillende methodes om te targetten zijn via specifieke plaatsingen, contextueel via keywords op de doelsite, onderwerpen, interessegebieden en remarketing. Uiteraard heb je doelen ingesteld en kan je dus doormeten hoe rendabel al je targeting is. Daarop optimaliseer je vervolgens. Een van de belangrijkste gedachtes bij adverteren is wie wil je benaderen en waarom? Het vervolg, waarop Display Advertising een antwoord op kan zijn, is dan waar benader je die persoon? In sommige gevallen kan dat via Mobile Apps zijn. In andere gevallen niet… Daarbij wil ik meteen stellen dat als je simpelweg contextueel target je zeer waarschijnlijk al veel ‘bereik’ hebt gecreëerd via advertenties in Mobile Apps.

Adverteren in mobile apps/games

Zeer veel mensen spelen spelletjes. Volgens een rapport van Spil Games zelfs 1,2 miljard mensen. Ongeveer 17% van de wereldpopulatie. In Nederland ligt dat percentage nog wat hoger. En veel games, zeker mobile games, zijn gratis. De reden dat ze gratis zijn is doordat er op advertenties geklikt wordt. De vraag is of je wilt dat het jouw advertentie is. Door het grote aantal gamers kan in veel gevallen gesteld worden dat je doelgroep ook games speelt. Of tenminste af en toe een spel speelt of met ads ondersteunde app gebruikt. De vraag is of die mensen op jouw advertentie zitten te wachten. In sommige gevallen is dat best denkbaar. Bijvoorbeeld een interieurtrends app. Leuke accessoires voor in huis kunnen daar prima aangeboden worden. Op de VI app kan een voetbalschoenenwebshop zeer waarschijnlijk zijn doelgroep wel vinden. Een gerechtenapp kan wellicht de ideale app zijn om jouw kookboek(en) te promoten en advertenties voor games in games werken ook goed. Legio voorbeelden dus waarom in-app advertising relevant kan zijn.

Niet adverteren in mobile apps/games

Wanneer je hypotheken verkoopt target je mogelijk op ‘huis verkopen’ en wanneer je KLM bent wellicht internationaal op ‘flights to amsterdam’. Wanneer je de bakker op de hoek bent adverteer je misschien op ‘vers brood’ in jouw regio. En zo zijn er nog vele, vele voorbeelden te noemen. Hoewel in-app (of in-game) adverteren dus prima kan werken zal je bij gebruik van contextuele targeting ook zeer veel irrelevante vertoningen genereren. Want wil je bij het verkopen van hypotheken vertoond worden op spelletjes waar je voor het stichten van een dorp een huis moet bouwen? Of een spelletje waar je een vliegtuig moet tekenen voor je vliegtickets. Vers brood zit in kookspelletjes gericht op jonge meisjes, maar zijn die jouw doelgroep? En wat te denken van een spel als Wordfeud, waar van alles voorbij komt? Evenals vele toepassingen voor in app adverteren zijn er ook vele kanttekeningen te plaatsen bij het ongewenst vertoond worden. Helaas zijn zeer veel vertoningen in apps/games ongewenst, omdat er simpelweg niet aan de basis van adverteren voldaan wordt:

  1. De doelgroep is niet aanwezig (vertoningen in verkeerde apps)
  2. De juiste intentie is er niet (niet op het juiste moment de advertentie tonen).

In veel gevallen is dat een probleem. Het grote aantal gamers is voorzien van een enorm aantal games. Er is dus een enorm netwerk beschikbaar voor (ir)relevante vertoningen. Wanneer jouw product/dienst niet relevant is voor het merendeel van de apps/games dan zijn vertoningen irrelevant. Kosten lopen dan op, want men zal wel klikken. Al is het maar door slim geplaatste reclame waar gamers soms per ongeluk op klikken. Het gevolg kan dan ongeveer zijn als onderstaand: Mobile Apps Adverteren data En wat je daar ziet is veel irrelevante views en kliks van niet renderende games. Daarop kan je besluiten Apps te blokkeren. Echter, gezien de grote toename van de hoeveelheid apps erg lastig. Het is nagenoeg niet bij te houden om alle apps uit te sluiten…

Hoe adverteren in apps/games uit te zetten

Gelukkig is er een heel gemakkelijke manier om niet meer te adverteren in apps/games via Google Ads. De sleutel is “adsenseformobileapps.com”. Voeg “adsenseformobileapps.com” (zonder aanhalingstekens) toe als negative placement en je advertenties worden niet meer vertoond in games en apps via het Google Display Netwerk. Wat nog makkelijker is met het oog op meerdere campagnes is een lijst aanmaken die je vervolgens kan toevoegen aan Display campagnes waarin je niet vertoond wilt worden in mobile apps/games.

adsenseformobileapps.
com als negative placement toevoegen zorgt dat je niet ingame/inapp adverteert

Kortom

Adverteren in games of apps kan relevant zijn, maar is dat in veel gevallen niet. Toch staat dit automatisch aan wanneer je het Display Netwerk van Google toepast voor campagnes. In veel gevallen is het dus het meest rendabel om adverteren in games en apps uit te zetten, zodat  vertoningen en (irrelevante kliks) je rendement niet nadelig beïnvloeden.