A/B testen in Facebook Ads – Tips en Inspiratie
A/B testen is simpelweg het vergelijken van 2 varianten om te bepalen of de aanpassingen zorgen voor een beter resultaat. Als je gaat starten met adverteren op Facebook, zal je ontdekken dat er zoveel verschillen zaken zijn die je zou willen en kunnen testen. Het gevaar hierin is dat je waarschijnlijk te veel tegelijkertijd wilt testen met verschillende variabelen.
Over het algemeen zijn er 3 variabelen die je zeker zou moeten testen om de hoogste ROI te behalen:
- Visuals
- Advertentieteksten
- Doelgroepen
Waarom is Facebook A/B testen zo belangrijk?
Adverteren betekent niet dat je eenmalig de campagnes instelt en ze vervolgens kunt vergeten. Dit is niet alleen bij Facebook Ads het geval maar bij alle online campagnes die je draait. Je moet de campagnes continu blijven controleren, prestaties analyseren, constant testen en blijven optimaliseren om verbetering te zien. Maar waarom?
- Facebook verandert ook – Iets wat in het begin goed heeft gewerkt, kan plotseling veranderen door de continue algoritme veranderingen van Facebook.
- Lagere kosten – Als je blijft testen, dan leer je van de data. Je krijgt waardevolle inzichten over de doelgroep en ontdekt wat wel/niet bij ze past. Hiermee kan je in de loop van de tijd de kosten verlagen.
- Verfijn je doelgroep – Niet iedereen in een bepaalde doelgroep is interessant voor jouw bedrijf. Stel dat je bergsporters wilt benaderen, dan zou de groep ‘sporters’ interessant kunnen zijn. Maar die groep is zo groot dat je misschien bodybuilders uit wilt sluiten. Dus het is het beste om altijd te blijven testen.
Hoe voer je een A/B test uit?
Bepaal vooraf je doel.
Het begint bij een hypothese om vervolgens te kijken welke test het beste presteert om dat doel te behalen. Hieronder een aantal voorbeelden die je mogelijk kunt behalen door middel van testen:
- Wil je meer verkeer naar de website tegen lagere kosten? Dan zou je een test kunnen draaien met in de ene campagne ‘klikken op links’ en in de andere campagne ‘weergaven van landingspagina’.
- Wil je meer leads tegen lagere kosten? Dan zou je een test kunnen maken met in de ene campagne de doelstelling ‘leads genereren’ en in de andere campagne de doelstelling ‘verkeer’ om te zien welke campagne je meer leads kan opleveren tegen lagere kosten.
- Wil je meer videoweergaven genereren? Dan kan je verschillende video’s testen met dezelfde advertentietekst. Of je test één video met verschillende advertentieteksten om te zien wat beter aansluit bij je doelgroep volgens de statistiek ‘videoweergaven tot …%’.
- Wil je je CTR verbeteren? Probeer dan 2 á 3 advertentieteksten te maken met hetzelfde beeldmateriaal in de eerste ronde. Als je CTR laag is, duidt dit meestal op het feit dat de advertentie niet bij je doelgroep past. Een volgende test zou kunnen zijn om een nieuwe doelgroep aan te spreken.
Je kunt je voorstellen dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om te testen. Zodra je je eerste testronde hebt voltooid, kan je weer beginnen met een nieuwe test om telkens nieuwe inzichten te krijgen.
Gebruik de data van Facebook en een beetje logisch verstand
Tijdens de duur van je test kan je regelmatig kijken om te zien hoe het er de eerste paar dagen aan toe gaat. Zorg ervoor dat de advertentieset niet in de ‘leerfase’ zit voordat je de optimalisaties uitvoert.
Het zou kunnen dat Facebook 1 of 2 advertenties als beter ziet op basis van de prestaties, maar gebruik ook je eigen logica om te bepalen welke advertenties nou echt beter zijn.
Stel dat de ene advertentie minder klikken heeft dan de ander, dan kan Facebook de variant met de meeste klikken zien als een ‘betere’ advertentie. Maar stel dat jij ziet dat degene met minder klikken wel een veel betere CPA heeft, dan zou ik hier nog eens kritisch naar kijken.
Schakel slecht presterende advertenties uit
Wanneer je advertentie lang genoeg de tijd heeft gehad om zich te bewijzen en er is een ‘winnaar’ uitgekomen, zet dan de slecht presterende advertentie uit en ga door met het testen van de winnende variant.
Hoe meer we testen en de prestaties verbeteren, hoe meer successen we kunnen behalen!
9 concrete tips om te testen!
- A/B test je Facebook doelgroepen – Je doelgroep moet wel groot genoeg zijn om daadwerkelijk goede analyses te maken. Let op! Dit moet wel een compleet nieuwe doelgroep zijn, anders zal Facebook in de war raken en zal je data niet betrouwbaar zijn.
- Ben je in een bepaalde regio actiever? Probeer eens enkel die regio met een straal van X km te targeten.
- Ben je landelijk actief, maar krijg je zelden conversies vanuit Groningen? Probeer deze regio (Groningen) eens uit te sluiten en test eens wat dat doet met je data. Heeft dit invloed op je CTR?
- Is jouw advertentie gericht op de leeftijd 13 – 65+ jaar? Dat is een behoorlijk brede doelgroep. Wat als je de leeftijden op 21 – 45 jaar zet? Heeft dit invloed op je CPA?
- A/B test je Facebook-advertentie afbeeldingen – Het beeldmateriaal is een heel belangrijk aspect bij het adverteren op Facebook. Stel dat je woonaccessoires verkoopt. Een test zou kunnen zijn om statische productafbeeldingen te gebruiken (bijvoorbeeld een gordijn met witte achtergrond) voor je advertentie en een sfeerafbeelding met de producten erin. Persoonlijk denk ik dat een sfeerafbeelding (gordijnen zichtbaar in een mooie woonkamer) beter werkt, maar je weet het pas zeker als je het hebt getest.
- Test afbeeldingen vs. video’s – Zoals de tip hierboven zou je ook in plaats van verschillende afbeeldingen kunnen testen met een video.
- A/B test de kop van je advertentie – Er zijn al zo veel studies gedaan met als resultaat dat het woordje ‘gratis’ een bepaald gevoel triggert bij lezers. Zou dit ook echt positief werken in Facebook Ads? Elke advertentie is anders en dat geldt ook voor de voorkeur van de doelgroep. Je kunt het zeker weten als je beide opties hebt getest.
- A/B test de advertentieteksten – Maak je tekst iets korter of voeg er juist tekst, opsommingen en/of emoticons aan toe. Werkt het beter om iemand te laten klikken op je link voor meer uitleg, of is het beter om wat meer uitleg in de advertentietekst te geven?
- Experimenteer met verschillende biedstrategieën – Bij het opzetten van een campagne bekijk je welk doel je wilt bereiken en hier kies je de juiste biedstrategie bij. Maar het kan ook zo zijn dat een andere biedstrategie beter past bij jouw doel.
- Test verschillende campagnedoelen – Facebook heeft 11 campagnedoelstellingen die vallen onder bekendheid, overweging en conversiedoelen. Al deze campagnedoelen kunnen leiden tot verschillende CPC resultaten. Let op! Als je deze verschillende campagnedoelen gaat testen, zorg er dan voor dat de rest van de campagne hetzelfde blijft.
- Test verschillende plaatsingen – Je hebt al een keuze gemaakt op welke platformen (Facebook, Instagram, Audience Network en Messenger) je wilt gaan adverteren. Hier heb je ook vele plaatsingsmogelijkheden. Maar welke werkt voor jou nou het beste? Niet alle plaatsingen leveren dezelfde resultaten op. Welke plaatsingen voor welk doel gebruikt worden, zou ik nog een hele blog aan kunnen wijden. Weet je niet zo goed waar jouw doelgroep het meest actief is? Zet dan een test op en onderzoek welke plaatsingen voor jou het beste werken.
- Test de verschillende CTA knoppen – In Facebook heb je keuze uit meerdere call-to-action knoppen. Vaak past 1 optie het best bij jouw advertentie, maar soms zijn meerdere knoppen passend. Welke moet je dan kiezen? Stel je hebt een webshop wil je dan de knop ‘shoppen’ of de knop ‘bestel nu’? Zouden deze knoppen verschil maken in de CTR?
Bonustips
- Zoals je in mijn blog al een aantal keer hebt gelezen, denk ik het antwoord op vele tests al te weten. Juist daarom is het belangrijk om te testen en je gevoel te bevestigen. Ik denk het namelijk vaak wel te weten, maar de data laat dan toch echt andere resultaten zien.
- Geef je A/B tests voldoende tijd en budgetten, zodat jouw analyse van de data relevant zal zijn. Probeer de experimenten niet te vroeg af te ronden. Probeer de test in elk geval te laten lopen totdat je minimaal 100 klikken hebt gerealiseerd.
- Ik raad je aan te experimenteren met één afzonderlijk advertentie-element per test. Anders kan je niet zien welk advertentie-element heeft bijgedragen aan het succes van een specifieke variant.
Heel veel succes met het in actie zetten van de tips! Wil je dat we een keer met je meekijken? Laat het ons dan gerust weten.